вторник, 11 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2914 прочитания

  Защо младите ни хора често са напълно неподготвени за пазара на труда?

  В „Кариера или не?“ известният икономист и политик Николай Василев изброява 10 фактора за успешно начало на кариерата
  17 май 2018, 10:43 a+ a- a

  Защо младите ни хора често са напълно неподготвени за пазара на труда, а бизнесът споделя, че е недоволен от кадрите, които излизат от университетите – български и чужди? 

  Отговор на този въпрос търси Николай Василев в новата си книга „Кариера или не?“, която излиза в България (ИК „Сиела”). Известният икономист и политик представя мнението на успешни професионалисти, които са минали през целия този цикъл в последните 20 години. 

  „Всеки, кой­то е работил с млади хора, има какво да коменти­ра по темата за тяхното кариерно развитие. В тази книга съм се опитал да сис­те­матизирам знанията, възгледите и опита на успешни про­фе­сио­налис­ти, кои­то са минали през целия този цикъл през последните 20 години – бивши студенти (в Бълга­рия или чужбина), сегашни служители в модерни компании (в България или чужбина), работодатели и преподаватели”, казва Николай Василев.

  „Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата“ е ценен HR учебник за работодателя, за младия и все още неориентиран кадър, както и за всеки, който иска да облече своя „продукт“ в най-добрата възможна опаковка, коментират от „Сиела”.

  Ето какво пише още Николай Василев в книгата:

  „В днешно време почти всеки човек може да си позволи ком­пютър и смартфон, но не от парите зависи дали ги ползва само за игри или и за интелектуално и професионално раз­витие. Всеки би могъл да учи езици, стига да иска. В държав­ното училище е безплатно, а всички останали форми на обу­че­ние не са чак толкова недостъпни. Обменните прог­рами по Еразъм вървят със стипендии. 

  Практиката предлага всякакви примери. Някои студенти са изхарчили цяло състояние на родителите си в частни учили­ща и университети у нас и в чужбина. Част от тях са постиг­нали отлична реализация, а друга част – не. Други студенти са се оправяли сами и съвсем без пари. Отново някои от тях са стигнали много далеч, а други – не. В тази книга бих ис­кал да стимулирам всички читатели – без оглед на техните начални финансови възможности – да следват основните принципи на модерното кариерно развитие. Защото едно е сигурно – доброто кариерно развитие ще доведе до много по-добри финансови резултати в бъдеще. Тоест логиката е обратна! Както се казва в една сентенция, „Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството“ (Де­рек Бок).”

  Вижте часто от отзивите за книгата: 

  „Николай Василев е замислил книгата си „Кариера или не?“ като наръчник за прохождащия в кариерата, но тя е също толкова ценен HR учебник за работодателя, дирещ да наеме младия перфекционист и талант. Това е четиво, което със сигурност ще е полезно и на родителите, попаднали в лабиринта на избор на университет за своите деца. Книгата научава студентите на две основни неща: как да придобият нужния опит и как да го „опаковат“ в подходящ търговски вид, така че да лансират труда си оптимално добре (цели 22 страници анализират европейския анти-талант за писане на CV и дават ценни инструкции как да подготвим собствената си автобиография). Самият автор има огромен образователен опит и споделеното в книгата е от първо лице, което вдъхва на читателя доверието, че може спокойно да следва дадените съвети, от които вероятността да спечелиш е огромна.“ - Гергана и Соломон Паси

  „Това е отлична книга със съвети за професионално ориентиране стъпка по стъпка, събрала богатия личен опит и мъдростта на автора. За разлика от повечето книги за кариерно развитие, тук темата се представя топло и приятелски, не педагогически арогантно и патетично. Лесна за четене, изпълнена с житейски истории, илюстриращи пътищата за успешна кариера. Тази книга трябва да бъде не само настолно четиво на всеки студент, но и в съзнанието на всеки, който се стреми към следващата стъпка в кариерата.“ - проф. Веселин Поповски, заместник-декан на Jindal Global Law School, O.P. Jindal Global University, Haryana, India

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 11 часа
  Пускат коледен ретро трамвай в София
  От 17 до 23 декември малки и големи ще могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и да получат подаръци
  преди 14 часа
  Lidl откри най-големия си магазин у нас
  92-ят обект на веригата отвори врати днес във Варна
  преди 16 часа
  Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит
  Това постанови в свое решение Съдът на Европейския съюз