вторник, 26 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1943 прочитания

  PwC: Изкуственият интелект ще създаде толкова работни места, от колкото ще измести хората

  Някои области и длъжности ще са по-засегнати от други
  01 август 2018, 13:25 a+ a- a

  Доклад на PwC разкрива, че през следващите 20 години изкуственият интелект ще създаде сходно количество работни места с тези, на които ще замени хората. Според анализа развитието на технологията ще стимулира икономическия растеж, откривайки нови позиции и специалности.

  Въпреки това във всеки сектор ще има загуби на персонал с определени квалификации, които ще бъдат изместени от компютри.

  „Значими нови технологии, от парни двигатели до компютри, изместват някои съществуващи длъжности. Това води до намаляване на цените и повишаване на приходите, което по свой ред увеличава харченето. В резултат на това се покачва и търсенето на работна ръка. Анализът ни разкрива, че тази тенденция ще се наблюдава и при развитието на изкуствения интелект, роботиката и сходните технологии, но дистрибуцията на работната сила в различните сектори ще се промени значително“ разказа главният икономист в PwC Джон Хауксуърт.

  За периода 2017 – 2037 се очаква само във Великобритания да бъдат заменени 7 млн. съществуващи длъжности. Въпреки това се очаква откриването на 7,2 млн. нови позиции. Това е ръст в заетостта от 200 хил.

  Секторите, които ще се възползват най-много от новите технологии, са здравеопазването (22% ръст в заетостта), научни и технологични специалности (16%) и образование (6%). За жалост в други сфери ще се забележи сериозен спад, като на пример в производството (25%), транспорта (22%) и публичната администрация (18%), сочат данните на PwC.

  „Според анализа ни ще има печелещи и губещи. Твърде възможно е четвъртата индустриална революция да бъде благоприятна за тези с богат опит в технологиите, както и за тези с креативни умения или опит за работа в екип, които машините все още не могат да възпроизведат“, допълни ръководителят на отдела за изкуствен интелект в PwC Юан Камерън.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  От 2022 новите коли в ЕС ще са с повече системи за безопасност
  Вижте какви ще са новите задължителни устройства за безопасност
  преди 6 часа
  Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката
  Това е третата оставка заради скандала с апартаментите
  преди 7 часа
  Пак удължават срока за приемане на оферти за концесията на летище София
  Промяната в срока на подаване на заявления e свързана с изменения в Документацията за концесията
  преди 9 часа