вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16772 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?

    За професията и възможностите разказва Диан Дойнов, .NET програмист в софтуерната компания
    22 август 2018, 09:07 a+ a- a

    Диан Дойнов е .NET програмист в софтуерната компания Tradologic. Завършил е Математическа гимназия, Техническия университет и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“. Преди да започне като стажант в Tradologic през 2014, близо 2 години се подготвя задълбочено вкъщи. Първият език, на който пише, е Pascal. Преминава през C++, но когато се сблъсква с .NET, технологията му харесва и започва да се развива в тази посока.

    „Математиката винаги е била силната ми страна, но никога не съм я харесвал. Затова търсех различно нейно направление, в което да се реализирам и приложа знанията си. Така попаднах в Tradologic. Преподавателят ми по .NET от университета ми препоръча компанията, когато бях в 3-ти курс, и реших да кандидатствам”, разказва Диан. Към момента е .NET програмист. Срещнахме се с него, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?

    Какви са основните отговорности?
    В нашата компания имаме два екипа, които се занимават с колкото различни, толкова и подобни неща. Единият екип отговаря за игралните платформи и създаването на логиката, която стои зад тях. Екипът, от който аз съм част, се занимава с управление на потребителите или с т.нар. CRM система. Ние управляваме игрите, които Tradologic създава. Нашата отговорност е да предоставяме бързо функционалността с високо качество и да поддържаме доброто настроение на клиента. В тази връзка .NET е доста добра технология, защото се грижи за много неща и улеснява работата ни.  

    Как типично протича един работен ден?
    Работният ден в Tradologic започва с кафе. Имаме гъвкаво работно време и колегите идват в различен час. Натовареността на работния ден зависи от заявките от клиентите и от нашите продуктови мениджъри. В повечето случаи имаме достатъчно време както за работа, така и за почивка и приятни разговори. Имаме моменти, в които сме много натоварени, но това е по-скоро изключение, отколкото правило. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Един .NET програмист трябва да може да работи в екип и да търпи критика, която в повечето случаи е конструктивна. Нужно е и чувство за хумор, защото повечето колеги са странни в добрия смисъл на думата. Работата не е просто задължение, тя трябва да е хоби, особено в нашата област. Също така, трябва да имаш желание за научаване на нови неща. Сферата е изключително динамична и винаги трябва да си в крак с модата. В противен случай изоставаш и ще бъдеш изтласкан от тези, които наистина искат да се занимават с това.

    Колко важна е математиката? 
    Математиката колкото помага, толкова и пречи, защото тя изгражда в човек един изключително стриктен начин на мислене. Но понякога трябва да излезеш от правилото и да потърсиш някакво по-нестандартно решение. Тогава тя по-скоро вреди. С времето обаче това нещо се преодолява и започваш да мислиш малко по-различно. И стигаш до решения, които преди това не си предполагал, че могат да съществуват. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Както от известни форуми, в които можеш да провериш кое е най-доброто решение в подобен случай, така и от колегите си. Обграден съм от хора, много от които имат повече опит от мен и от тях уча много неща. Моите въпроси винаги получават достатъчно добър отговор, който ми помага да осъзная по какъв път трябва да вървя напред. Интернет, книги, видеа и лекции на преподаватели и опитни професионалисти също са добре познат начин да надградиш знанията си.

    Какви са възможностите за развитие?
    Развитието в нашата компания е хоризонтално. Нямаме разделение на програмистите. Но като цяло системата ни е достатъчно обширна, за да може всеки един нов месец да опознаваш нови части от нея и съответно да добиваш нови знания по този начин. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Това беше един най-големите стопъри пред мен, когато реших да се занимавам с програмиране. Мислех си, че ще се обкръжа с хора, които са изключително затворени – т.нар. отличници. Да, има и такива, но повечето са доста отворени към живота. Много от приятелите ми са от тази компания и съм изключително щастлив, че съм част от среда, пълна с интелигентни хора, които умеят да се забавляват. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа