вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14226 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?

    За професията и възможностите разказва Владимир Попов, Level 2 в съпорт отдела на софтуерната компания
    17 септември 2018, 09:22 a+ a- a

    Владимир Попов е Level 2 Support в софийския офис на американската софтуерна компания Taulia. Завършил е „Публична администрация“ в Нов български университет. В сферата на съпорта работи от 2007, а към екипа на Taulia се присъединява през 2016. Започва като Level 1 Customer Support, а след около година израства до позицията Level 2.

    Срещнахме се с Владимир, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Платформата, която ние поддържаме, осъществява връзка между купувачи и продавачи. Като  Level 1 и Level 2 Support ние отговаряме за техническата поддръжка на платформата. Моите отговорности като  Level 2 са подпомагане на тима от  Level 1 агенти. Това включва поемане на ескалациите, съпорт по чат, имейл и телефон, както и изготвяне на графика на агентите за месеца и заплатите им. Самата позиция е координираща и между съпорт отдела и останалите екипи. Редовно имаме среща с останалите колеги, на които обсъждаме развитието на продуктите, промяна на процедури, процеси и имплементацията им. 

    Как типично протича един работен ден?
    Динамично. Аз работя от 13:00 до 22:00 часа, тъй като покриваме  голяма част от американското работно време. В началото на работния ден се старая да се социализирам с колегите, защото съпортът е работа с хора и доста стресираща. Така че първо отделям време, за да си поговорим и да видя как са колегите. След това продължавам с преглеждането на имейлите, за да видя има ли нещо ново и важно, което трябва да се сподели с екипа. Към 18:00 ч., когато са на линия американските колеги, същата процедура протича и с тях. Правим видеоконферетни връзки, опитвам се да разбера там как стоят нещата. Успоредно с това непрекъснато влизат обаждания, чатове и т.н. и аз съм на разположение, обикалям колегите и помагам с каквото мога. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Като основно качество бих изтъкнал, че човек трябва да е педагог. Имайки предвид естеството на работата, всяко нещо, независимо дали е комуникация с колега от друг отдел или с непознат човек по телефона, изисква търпение. Трябва да можеш да обясниш кратко и достатъчно ясно кое как се случва, защо се случва, какво става, ако не се случи и ако има някакъв проблем, да помогне. Що се касае до техническа експертиза, самата компания предлага доста задълбочено обучение. Не е нужна, но е препоръчително човек да я има, за да успее в главата си да навърже нещата. Не е нужно да имаш дългогодишен опит като технически съпорт, за да стартираш работа като такъв.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Чрез много уебинари. Част от обученията са организирани и финансирани от Taulia, останалите ги намирам в интернет.

    Какви са възможностите за развитие?
    Следващата стъпка за развитие след Level 2 е навлизането в мениджърския екип на отдела и на част от финансовите операции. Имаме отделно звено, което се занимава единствено и само с финансовите операции на платформата, която поддържаме и предлагаме. Да станеш част от него също е опция за развитие. Имаме и колеги, които започнаха от съпорт и преминаха към по-техническа позиция. Освен логичната стъпка нагоре към мениджмънта, има и позицията Level 3, която в нашия случай е по-технически насочена, а не е свързана с управлението на хората, каквато е Level 2. Тази позиция отговаря за връзката между платформите, с които работим от чисто техническа гледна точка. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия? 
    Хората смятат, че ние сме всемогъщи, което не е така. Затова сме разделени на различни нива и отдели и всеки е отговорен за нещо. Но рядко хората имат търпението да изчакат и са наясно с това нещо. Тази работа често се асоциира и с рутина, но реалността е друга. Всеки ден е различен, комуникираш с различни хора, решаваш различни проблеми и се обогатяваш. В нашата професия човек трябва да има очи и уши за останалите хора. Работата не е за интроверти, напротив - трябва си комуникативен и отворен към света. Едно от най-важните неща, които аз научих от кариерата си, е, че в съпорта нищо не трябва да се приема лично. Когато човек има проблем, ти трябва да му помогнеш да го разреши, а не да се карате по телефона. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Taulia в Jobs.bg ТУК.

    Как протича интервю за работа в Taulia вижте ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев