четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4641 прочитания

    Защо един музикант стана QA специалист – история от практиката

    Все по-често ИТ секторът привлича хора, чиито професии са в съвсем различни сфери
    11 октомври 2018, 09:42 a+ a- a

    Все по-често ИТ секторът привлича хора, чиито професии са в съвсем различни сфери и които по една или друга причина решават да се преквалифицират. Причините са много – заплащане, възможност за развитие, търсене на по-перспективна професия. И ако за мнозина това звучи като трудно постижима или дори невъзможна промяна, историята на Димитър Димитров, който от професионален музикант става QA специалист, доказва точно обратното.

    Димитър е на 30 години и е роден в гр. Сандански. Завършил е Международни отношения в УНСС, но талантът му и любовта към музиката се превръщат в причина да посвети цели 11 години от своя живот на развитието си като музикант. 

    „Доста време свирех в заведения, но всеки знае старата поговорка, която съвсем основателно е заклеймила професията като "ергенска". Затова трябваше да се насоча към нещо по-солидно, след като вече имах семейство. За кратко работих в държавната администрация в дирекция "Бюро по труда", а последната ми работа беше в кол център за обслужване на потребителите на онлайн казино. Осъзнах обаче, че работата на смени и липсата на нормални почивни дни не са за мен, което ме накара да се реша на кардинална промяна“, споделя Димитър.

    Да започнеш да изучаваш нова професия от самото начало изисква не само усилия и постоянство, но и куп компромиси, с които се сблъсква всеки, решил да тръгне по този път. Димитър не прави изключение и споделя, че е бил наясно, че ще трябва да се върне стъпка назад, за да направи следващите си крачки напред. Научава, че софтуерната компания DataArt, която по това време е отскоро на българския пазар, организира безплатно училище по софтуерно тестване, което дава възможност за стаж и работа. 

    „Имах познати, които работят в DataArt и бях чувал доста положителни отзиви за компанията. Това ме амбицира да намеря начин да започна работа там“, споделя Димитър. От компанията обявяват, че ще вземат на стаж най-добрия от участниците в курса “QA School”, който след това ще има възможност да започне работа на постоянен договор. 

    „За мен това означаваше, че трябва да бъда по-добър от останалите курсисти, за да изпълня целта си. Това беше и причината, поради която изкарах двумесечен курс в SoftAcademy, който ми помогна изключително много“.

    Резултатите не закъсняват – „QA School“ започва през ноември 2017 г., а през февруари 2018 г. е първият работен ден на Димитър като стажант в DataArt.

    „Стажът ми продължи 3 месеца, каквато беше и предварителната уговорка. Знаех, че ще се наложи да направя компромис със заплащането през този период, но гледах на всичко това като на инвестиция в моето бъдеще. По време на стажа имах ментор, който бързо забеляза, че имам солидна теоретична основа и само след седмица ми позволи да работя по реален проект, в който помагах на Senior QA. За мен това беше безценен опит, тъй като никоя теория не може да замени запознаването от първа ръка с работния процес и всички конкретни дейности, които се изискват за качествено свършена работа“, споделя Димитър.

    След приключването на тримесечния стаж, той получава покана да започне постоянна работа в DataArt и придобива „Junior QA" квалификация. Решава да се насочи към QA Automation, вместо да се занимава с ръчно софтуерно тестване. 

    „Ако трябва да сравня знанията и уменията си към днешна дата с тези отпреди започването на стажa, бих казал, че дори няма място за сравнение. Веднага след приключване на стажантската програма попитах Senior QA на проекта с кое би било добре да продължа и неговата препоръка бе да насоча усилията си към автоматизираното тестване. Допълнителна увереност, че това е правилната посока, ми даде и ръководителят на офиса на DataArt България, който подкрепи това решение. Точните му думи бяха "Manual QA е като чукча с брадва, Automation ти дава моторна резачка". Затова започнах с изучаване на Java, а в момента се занимавам със Selenium, надявайки се че съвсем скоро ще придобия квалификация Junior Automation и ще мога да автоматизирам тестове по реални проекти. 

    Историите като тази не са никак малко, но със сигурност са доста и хората, за които подобна промяна се оказва непосилна и не довършват започнатото докрай, въпреки първоначалния ентусиазъм. Според Димитър най-важното условие тук е да са налице търпение и постоянство, както и това човек да е наясно какво иска. И допълва: 

    „Началото не е никак лесно, защото първо трябва да докажеш какво можеш да дадеш, преди да мислиш за това какво да поискаш. Дори не мога да кажа колко дълго продължава "началото", тъй като още съм в тази фаза. Но животът ме е научил, че почти всичко е постижимо, стига човек да вярва и да следва посоката, която е избрал. А като любител-шахматист мога да кажа едно: Никой не е спечелил, ако се е предал“.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 14 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа