четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8627 прочитания

  IT JOBS in BG: Как мога да стана .NET програмист?

  Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Виктор Цветков, ръководител „Софтуерна разработка“, Телерик Академия
  14 ноември 2018, 16:35 a+ a- a

  Виктор Цветков, ръководител „Софтуерна разработка“, Телерик Академия

  Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

  За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

  За позицията .NET програмист разказва Виктор Цветков, ръководител „Софтуерна разработка“ в Телерик Академия. Виктор има над 10 години стаж като програмист и ръководител на софтуерни екипи. 

  Какви качества и умения е необходимо да притежаваш, за да станеш .NET програмист?
  .NET платформата е една от най-утвърдените опции за разработка на софтуерни приложения, която предлага богат набор от езици за програмиране, като най-използваните са C#, Visual Basic .NET и F#. Всички тези езици за програмиране са издържали теста на времето и предлагат модерен, структуриран и интуитивен подход за писане на програмен код. Това позволява на хората, които желаят да навлязат в света на програмирането, да го направят максимално бързо. Основните качества, които ще им помогнат по пътя, са упоритост, отдаденост и желание за развитие на логическото мислене.

  Технологиите в днешно време се развиват много бързо, затова начинаещите програмисти трябва да се фокусират върху изграждането на солиден фундамент, който ще им позволи с лекота да работят с различни езици и платформи. Това е и основният ни фокус в програмата Telerik Academy Alpha – да превърнем обучаващите се в т.нар. „problem solvers“ – хора, които могат да установят проблема и да го разрешат по правилния начин, а не просто да пишат код на даден език и платформа.

  Хората с малко или без никакъв предишен опит в програмирането могат да навлязат в тази област лесно и структурирано с помощта на безплатните ни онлайн материали. С нужната мотивация и използвайки материалите, всеки може успешно да се подготви за входните ни изпити по основи на програмирането и да кандидатства в програмата. Следващото издание на Telerik Academy Alpha с .NET стартира на 2 януари, а приемът е отворен до 23 ноември през сайта на Академията.

  Колко време е обучението и колко интензивно?
  Telerik Academy Alpha с .NET е 6-месечна професионална програма за подготовка на младши софтуерни специалисти. С 440 ч. интензивни обучения акцентираме върху практиката и търсените от бизнеса технологични и личностни умения. Участниците усвояват ключови умения и най-новите тенденции в програмирането, докато работят по практически проекти, включително и по задание и с участието на бизнеса. Част от партньорската ни мрежа вече са над 40 водещи технологични компании, целящи да разширят екипите си с отлично подготвен талант. След завършване на програмата участниците могат да започнат работа както при партньор, така и в друга компания от ИТ индустрията.

  Провеждаме обученията от понеделник до петък по 4 часа на ден, но курсистите остават и след това, за да работят самостоятелно или в екип по проектите си, с менторството на трейнърския екип. Също така заделяме 15-20% от програмата за развитието на личностните и комуникационни умения на курсистите и подготовката им за кандидатстване за работа. В днешно време тези умения са също толкова важни за успеха на един кандидат, колкото и технологичните познания.

  С какви технологии се работи най-често на тази позиция?
  В началото .NET платформата се използваше главно за разработка на десктоп приложения чрез Windows Forms и WPF и на уеб приложения чрез ASP.NET. През годините тя се разви много и вече имаме технологии като UWP и Xamarin, които позволяват разработка на мобилни приложения, Unity за разработка на игри, а от съвсем скоро .NET навлезе и във front-end света чрез Blazor.

  С пускането на .NET Core – най-новата версия на платформата, програмистите вече не са ограничени до използването само на Windows операционната система за разработка на своите приложения, което още повече засили интереса към технологията и съответно търсенето на специалисти с опит в областта. Но когато става дума за начинаещи програмисти, те трябва първо да изградят много стабилна база в разработката на софтуер и едва след това да се задълбочат в конкретна технология.

  Какви са основните отговорности, които има един човек на позицията .NET програмист?
  Както и при повечето други езици и технологии, от един младши .NET програмист се очаква първо да се интегрира добре в екипа и компанията - нещо, за което подготвяме курсистите в Telerik Academy Alpha. След това е важно младшият специалист да придобие добра цялостна представа за продукта или услугата, която неговият екип разработва. Само така може да бъде максимално пълноценен с изпълнението на отделните задачи, независимо дали става дума за разработка на десктоп, уеб и мобилни приложения, или игри и front-end разработка.

  Какви са стартовите заплати за позицията .NET програмист?
  Възнагражденията на .NET специалистите варират спрямо сферата, в която работят, и разбира се, техния опит. Когато става дума за младши специалисти, традиционно стартовите заплати варират между 1200 и 2000 лв. Но не заплащането или допълнителните придобивки трябва да бъдат основният привличащ фактор за желаещите да стартират кариера в ИТ сектора. За да са успешни специалисти, те трябва да се интересуват от разрешаването на проблеми, да бъдат постоянно любопитни и да желаят да учат нови неща и да се развиват.

  Вижте още:

  IT JOBS in BG: Как мога да стана JavaScript програмист?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 9 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 10 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 11 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска