петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12078 прочитания

    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?

    Повече за процеса и как да се подготвим, разказва Звездена Енчева, HR мениджър във Flat Rock Technology
    15 ноември 2018, 11:47 a+ a- a

    Flat Rock Technology е компания, специализирана в областта на софтуерните решения и аутсорсинг услугите. Основана е през 2008 г. в Лондон, като от 2010 г. има офис в град Варна. Сред клиентите ѝ са компании като Brompton, Lex Van Dam, MRH Retail, Wilbury Stratton, S2DNT UK, Channel Advisor и други. 

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Звездена Енчева, HR мениджър във Flat Rock Technology.

    Име: „Флат Рок Технолъджи“ (Flat Rock Technology)
    Сектор: Софтуерна разработка и аутсорсинг услуги
    Създадена: 2008 г.
    В България е от: 2010 г.
    Брой служители в България: 135
    Офис в България: гр. Варна, ген. Колев 113

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас? 
    При нас работят както специалисти от различни области на аутсорсинг услугите, които предлагаме, така и експерти от ИТ сферата. Общият брой на служителите ни е над 135 с тенденция за нарастване.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Поради разрастването на компанията има постоянна нужда от нови кадри както в ИТ, така и за аутсорсинг услугите ни. Много често това се определя от проектите и услугите, които обслужваме. Кандидатите, които търсим винаги са онези, които притежават желание и мотивация да се развиват.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Процесът по подбор преминава през предварително селектиране на кандидатите, опознавателна среща/интервю, а също така задача и второ интервю. Възприели сме отворен тип комуникация с кандидатите и интервютата протичат като дискусия. Те могат да задават въпроси през цялото интервю, за да могат да опознаят компанията, културата, процесите и всичко, което ще им помогне да направят най-добрия избор. Ние характеризираме процеса като двустранен – не само ние избираме кандидатите, но и те избират нас. Тестовите задачи, които им предоставяме, целят да оценят професионалното им ниво, но и да ги доближат максимално до естеството на потенциалната нова позиция.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Интервютата се провеждат от специалист ЧР заедно с мениджъра за съответната технология или аутсорсинг услуга. В много от случаите се налага и среща с клиента, към когото ще работи служителят. Целим кандидатите ни да се запознаят с повече хора и да добият по-обща представа за компанията, а ние да съберем повече гледни точки във връзка с представянето на кандидата. 

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Всяко интервю протича по индивидуален начин, но в обобщен вид бих могла да кажа, че срещата е между 30 до 45 минути. Целият процес е приблизително 2 седмици, като доста често още няколко дни след интервюто можем да направим оферта.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Винаги се стремим да открием най-добрите качества на кандидата, защото разбираме, че често те се притесняват и не могат да се представят в светлината, в която биха искали. Добро впечатление винаги правят точността, уважителният тон и подходящото облекло, както и техните комуникативни умения и мотивация.

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    Непрофесионалното и неетично поведение, изразената арогантност, както и закъснението или неявяването на интервю без предупреждение, несъмнено водят негативи след себе си. 

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 

    Възнаграждението е важно за кандидатите и то е задължителен елемент в нашите срещи с тях. По време на интервюто задаваме въпрос във връзка с финансовите очаквания, за да преценим дали можем да отговорим на тях. 

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Имаме стажантски програми, които провеждаме, за да помогнем на младите хора, които стартират своята кариера. Тези практики са един много отговорен процес, тъй като знаем колко е важно полагането на първите професионални основи, върху които ще стъпят бъдещите специалисти. Поради тази причина нашите стажове са съобразени със заетостта на колегите ни, които ще бъдат ментори, както и с университетите и техните изпитни сесии. Изискванията далеч не са високи и са свързани по-скоро с мотивацията, желанието и самоинициативността на хората. Тези практики са насочени основно към студенти 3-ти и 4-ти курс, които вече са започнали своята специализация и са готови за първите си професионални стъпки.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Бих казала, че отново зависи до голяма степен от конкретната позиция и изискванията за нея. Обичайно най-голяма конкуренция от гл.т. на брой хора има сред по-неопитните кандидати, които търсят възможности за съвместяване на работа с университет. 

    Важно е конкунренцията да не се разглежда едностранно. Невинаги броят на кандидатите е определящ за нивото на конкуренията. Понякога дори само двама души са способни да направят решението за избора наистина трудно особено когато и двата профила отговарят и дори надминават търсените качества.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Сериозно предизвикателство срещаме при търсенето на ИТ специалисти. Много колеги от тази сфера споделят същото мнение, но за съжаление, тази тенденция съпътства всички бизнес сегменти. Причините могат да се разглеждат както от фундаментални въпроси свързани с демографска криза, икономическо позициониране на страната спрямо останалите членки на ЕС, географски регион до нивото на образование, самоинициативността на кандидатите и др. Важно е да се отбележи, че „подходящ“ невинаги е човекът с най-много опит, а този с най-силна мотивация за самоусъвършенстване и надграждане на вече постигнатото. 

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    Flat Rock Technology е компания, която има свой собствен почерк и бяга от клишето на „студената“ бизнес среда, за която човекът е само „ресурс“. Тук хората са сплотени и вдъхновени да създават, да учат, да градят и да постигат. Чувстват се част от нещо голямо и осъзнават, че това е точно така. Проектите, по които работят, технологиите, които използват, екипността и отношението, които срещат, им носят това специално усещане за значимост. Вярвам, че тези, които вече са идвали на срещи с нас са усетили тази атмосфера, а тези, с които все още не сме се запознали, са добре дошли на разговор и сами ще се убедят в написаното дотук. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?  
    Вярваме, че нашите служители са това, което прави Flat Rock Technology отличителна компания. Насърчаваме екипната работа и отворената комуникация, което ни позволява да изградим взаимоотношения на сътрудничество в екипа и с нашите клиенти. Във Flat Rock Technology се стремим да предоставяме на служителите си иновативни и предизвикателни проекти, които да им позволят да подобряват знанията си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS