сряда, 24 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3081 прочитания

  Как повишаването на максималните осигурителни прагове ще повлияе на софтуерния бранш?

  От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева
  30 ноември 2018, 13:17 a+ a- a

  От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева. На 28 ноември Народното събрание прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.

  Как повишаването на максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 ще повлияе на една от най-бързоразвиващите се индустрии в България - софтуерната? Вижте какви прогнози направиха анализатори и представители на бранша по време на представянето на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия, който Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изготвя ежегодно. 

  "Софтуерният бранш е около една пета от ИТ индустрията, но за последните 7 години е най-бързоразвиващият се сегмент", коментира Людмил Стойчев, управляващ съдружник на изследователската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. "Само преди 6-7 години делът ѝ е бил под 10%. През 2017 софтуерната индустрия е платила 70.6 млн. евро осигуровки. С повишението на осигурителните прагове се очаква да бъдат платени още 15-16 млн. евро. Това означава, че повишаването на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20%. Увеличението ще засегне дори и аутсорсинг компаниите и техните планове също ще бъдат преразгледани", смята Людмил Стойчев. 

  "Може би нямаме навика да се оплакваме като индустрия и затова не ни чуват", каза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ. "Истината е, че вдигането на този праг ще удари 148 хиляди българи, не само от ИТ сектора, но и от други индустрии. И това са хората, които дават огромна добавена стойност. Аз бих нарекъл този данък "данък успех". Ако си успешен и имаш добра кариера в България, ще те накажем - това е посланието."

  "По груби оценки през 2019 от тези 148 хиляди около 25 хиляди ще бъдат от ИТ индустрията, което е по-малко от 1% от работната сила в България. Но 3,13% от осигуровките в България идват от тези 25 хиляди души. През 2011 техният дял е бил 1,69%, т.е. за 5-6 години тази индустрия почти е удвоила прихода си. Ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да очакваме след 7-8 години делът им да премине 10%", посочи Людмил Стойчев. 

  Как повишаването на максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 ще повлияе на софтуерната индустрия?
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  Турция с ултиматум към ЕС
  Ще прекрати споразумението за връщане на мигранти, докато ЕС не отмени визите за турски граждани
  преди 2 часа
  Microsoft инвестира 1 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект на Илън Мъск
  Целта е да се създаде изкуствен интелект, който превъзхожда човека във всички области
  преди 22 часа
  Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания
  Той обещава да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври със или без споразумение
  преди 21 часа
  КНСБ: Около 21% от икономиката на България е "сива"
  България е сред страните от Източна Европа с най-голям процент неформална заетост