вторник, 18 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2480 прочитания

  Как повишаването на максималните осигурителни прагове ще повлияе на софтуерния бранш?

  От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева
  30 ноември 2018, 13:17 a+ a- a

  От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева. На 28 ноември Народното събрание прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.

  Как повишаването на максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 ще повлияе на една от най-бързоразвиващите се индустрии в България - софтуерната? Вижте какви прогнози направиха анализатори и представители на бранша по време на представянето на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия, който Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изготвя ежегодно. 

  "Софтуерният бранш е около една пета от ИТ индустрията, но за последните 7 години е най-бързоразвиващият се сегмент", коментира Людмил Стойчев, управляващ съдружник на изследователската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. "Само преди 6-7 години делът ѝ е бил под 10%. През 2017 софтуерната индустрия е платила 70.6 млн. евро осигуровки. С повишението на осигурителните прагове се очаква да бъдат платени още 15-16 млн. евро. Това означава, че повишаването на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20%. Увеличението ще засегне дори и аутсорсинг компаниите и техните планове също ще бъдат преразгледани", смята Людмил Стойчев. 

  "Може би нямаме навика да се оплакваме като индустрия и затова не ни чуват", каза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ. "Истината е, че вдигането на този праг ще удари 148 хиляди българи, не само от ИТ сектора, но и от други индустрии. И това са хората, които дават огромна добавена стойност. Аз бих нарекъл този данък "данък успех". Ако си успешен и имаш добра кариера в България, ще те накажем - това е посланието."

  "По груби оценки през 2019 от тези 148 хиляди около 25 хиляди ще бъдат от ИТ индустрията, което е по-малко от 1% от работната сила в България. Но 3,13% от осигуровките в България идват от тези 25 хиляди души. През 2011 техният дял е бил 1,69%, т.е. за 5-6 години тази индустрия почти е удвоила прихода си. Ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да очакваме след 7-8 години делът им да премине 10%", посочи Людмил Стойчев. 

  Как повишаването на максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 ще повлияе на софтуерната индустрия?
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Франция ще облага с дигитален данък Google, Apple, Facebook и Amazon
  Опитите за договаряне на общоевропейски данък засега нямат успех
  преди 6 часа
  НСИ: Жените с висше у нас повече от мъжете
  Мъжете обаче печелят с 25% повече от дамите, сочат нови данни на НСИ
  преди 6 часа
  Банка ДСК получи разрешение да придобие Societe Generale Експресбанк
  Според КЗК сделката няма да ограничи конкуренцията на българския банков пазар
  преди 7 часа
  ЕС договори мерки за намаляване на лошите кредити
  С договорените мерки ще се гарантира, че банките заделят средства за покриване на рисковете, свързани с бъдещите отпускани заеми, чието обслужване може да спре