четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8151 прочитания

    В колко от тези човешки ценности вярвате?

    Някои от най-великите моменти в живота не са приятни, не са успешни, не са известни и не са позитивни...
    06 декември 2018, 17:02 a+ a- a

    Има шепа общочовешки ценности, които създават наистина лоши проблеми на хората, проблеми, които едва ли могат да бъдат решени. Вижте кои са те според Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“ (ИК „Хермес“). 

    1. Удоволствие. Удоволствието е чудесно, но е много лоша ценност, която да слагаш на първо място в живота си. Питайте всеки прелюбодеец, който е разбил семейството си и изгубил връзка с децата си, дали накрая удоволствието го е направило щастлив. Питайте всеки човек, който се е натъпкал до пръсване, как удоволствието му помага да си разреши проблемите. 

    Удоволствието е фалшив бог. Изследванията показват, че хора, съсредоточили енергията си в търсене на лекомислено удоволствие, стават по-неспокойни, по-емоционално нестабилни и по-депресирани. Удоволствието е най-повърхностната форма на удовлетворение в живота и поради това най-лесната за постигане и най-лесната за губене. 

    Въпреки това удоволствието е най-продаваемата стока и ни се продава по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. И ние се вкопчваме в него. Използваме го да заглушим проблемите си и да разсеем напрежението. 

    2. Материален успех. За много хора криетерият за самооценка се основава на количеството пари, което заработват, или на модела кола, която карат, или на това дали тяхната предна ливада е по-зелена и по-хубава от тази на съседа.  Изследванията показват, че ако човек е способен да задоволи основните физически нужди в живота (храна, подслон и т.н.), щастието и успехът не са пряко зависими едно от друго. Така че ако гладувате и живеете на улицата насред Индия, едни допълнителни 10 000 долара на година биха повлияли много на щастието ви. Но ако сте се отпуснали удобно в средната класа на една развита страна, 10 000 долара на година няма да променят кой знае какво, а това означава, че ще се блъскате като луди, работейки извънредно и през уикендите, всъщност за нищо. 

    3. Винаги да сте прави. Нашите мозъци са неефективни машини. Постоянно правим погрешни заключения, неправилно оценяваме вероятностите, помним грешни факти, поддаваме се на предубеждения и вземаме решения, базирани на емоционални хрумвания.  Истината е, че хората, базиращи самооценката си на това да бъдат винаги прави за абсолютно всичко, не могат да се поучат от грешките си. Липсва им способността да поемат по нови пътища, да са съпричастни с околните. Затварят се за всяка нова и важна информация. 

    Далеч по-полезно е е да допуснете, че сте невежа и не знаете кой знае колко много. Това ви освобождава от веригите на суеверията или недостатъчно обосновани схващания, което пък от своя страна ви отваря пътя към постоянно усъвършенстване и умствен растеж. 

    4. Да бъдете позитиви. Има и такива, които измерват живота си според способността да са позитивни към... ами почти към всичко. Изгонили са ви от работа? Супер! Това е възможността да се отдадете на страстите си. Мъжът ви е изменил със сестра ви? Е, добре поне, че научавате какво означавате за околните.  Истината е, че понякога животът е гаден и най-здравословното нещо, което можете да направите, е просто да го признаете. Отхвърлянето на негативните емоции води до по-дълбоки и по-продължителни негативни емоции и до емоционални смущения. Постоянният позитивизъм е форма на отричане, а не на действително решаване на житейските проблеми, които, между другото, ако изберете верните критерии и ценности, ще ви дадат свежи сили и ще ви мотивират.

    В далечна перспектива ще сме по-щастливи да избягаме маратон, отколкото да изядем една шоколадова торта. Отглеждането на дете ни прави по-щастливи, отколкото победата в някаква видеоигра. Започването на малък бизнес с приятели и усилията да свържем двата края ни правят по-щастливи, отколкото купуването на нов компютър. Тези дейности са стресиращи, мъчителни и често пъти неприятни. Въпреки това представляват някои от най-значимите моменти и радостни събития, които някога ще постигнем. В тях има болка, усилия, дори гняв и отчаяние, но веднъж приключени, обръщаме поглед назад с навлажнени очи, докато ги разказваме на внуците...

    Както Фройд веднъж е казал: „Някой ден като погледнете назад, годините прекарани в мъки, ще ви се сторят най-хубави.“

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа