сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    29059 прочитания

    10 „предизвикателства“ за ново начало на 2022

    Краят на годината е подходящ момент да направим равносметка на постигнатото и да си поставим нови цели и предизвикателства
    29 декември 2021, 11:46 a+ a- a

    Краят на годината е подходящ момент да направим равносметка на постигнатото и да си поставим нови цели и предизвикателства. По-долу ще откриете списък с идеи за неща, които на пръв път изглеждат лесни, обикновени и дори съвсем непредизвикателни... Но превръщането им в част от ежедневието, може да има огромен ефект върху начина ни на живот.

    1. Казвайте по-често „благодаря“. Благодарихте ли на някого днес? Колко често казвате „Благодаря“? Всеки ден е безценен подарък. Единственият, който имаме сега и единственият адекватен отговор на него е благодарността. Ако се научим да благодарим все едно е първият или последният ден в живота ни, ще прекараме този ден наистина добре. В това видео режисьорът Луи Шварцберг ни напомня колко важно е да благодарим. Благодарете за нещата, които имате в живота си, и тогава ще имате истински добър живот...   


    2. Медитирайте. Медитацията е може би най-популярната практика за трениране на ума и постигане на физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Тя има редица ползи - освобождава от стреса, подобрява съня, прояснява мисленето, подобрява концентрацията и ни прави по-осъзнати. Звучи прекрасно, но не е никак лесно...  Много хора са пробвали да медитират и бързо се отказват, защото не им се получава. Тази прекрасна анимация ни показва колко лесна може да бъде медитацията. 

     

    3. Забавете темпото. Живеем в свят, обсебен от скоростта, от правенето на всичко възможно по-бързо и влагането на възможно по-малко време. Всеки момент от деня се усеща като надпревара с времето. Ако искаме да направим нещата по-добри, какво правим? Забързваме ги. Днес четем бързо, ходим бързо, отиваме на бързи срещи, и дори можем да запишем курс за „бърза“ йога. И това главозамайващото препускане в ежедневието ни пречи да видим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото... Препускаме през живота си, вместо да го живеем. Живеем забързан живот, вместо добър живот. Журналистът Карл Хоноре е категоричен, че фокусът на развития свят върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството на живот. Възможно ли е обаче да се освободим от това мислене? За щастие, според Хоноре отговорът е „да“.   


    4. Простете на хората, които ви нараняват. Хората се държат лошо с нас, защото страдат. Защото те самите изпитват болка. Единствената причина да ни нараняват е, че те самите са наранени дълбоко в себе си. Държат се злобно, унизително и лошо, защото те самите не се чувстват добре. Човек, който се чувства добре, не изпитва необходимост да вреди на другите и да ги наранява. А когато се сблъскаме със злобен човек, най-доброто нещо, което можем да направим е да погледнем отвъд тяхното поведение, да проявим състрадание и да им простим...

     

    5. Опълчете се на страховете си. „Вашите страхове, вашите критики, вашите герои и престъпници, са вашите извинения, доводи, преки пътища, оправдания, вашите предатели. Те са измислици, приети за реалност. Изберете да виждате през тях. Изберете да ги пуснете да си ходят. Вие сте създателят на вашата реалност. С това осъзнаване идва пълната отговорност.“ Това са думи на Исаак Лидски, който на 12 години губи зрението си, но не позволява това да съсипе живота му. Парадоксално, но именно слепотата му помага да погледне на живота с широко отворени очи и да се пребори със страховете си. „Слепота означаваше, че ще живея незабележим живот, безпомощен и тъжен и най-вероятно сам. Знаех го. Това беше заблуда, породена от страховете ми, но аз й вярвах. Ако не се бях конфронтирал с моите страхове, щях да ги изживея. Сигурен съм в това“, казва Исаак. 


    6. Просто започнете. Много неща в живота изглеждат невъзможни. Докато не започнем, не проявим търпение, отдаденост, упоритост... И може би най-важното – докато не премахнем всяко съмнение по пътя към крайната цел. В това вдъхновяващо видео артистът Майкъл Граб прави удивителни баланси с камъни. На пръв поглед изглеждат нереални, но са напълно постижими. За Майкъл това е един забавен начин да релаксира, да се освободи от стреса, да се предизвика и да усъвършенства своите умения. Но най-вече да покаже, че няма невъзможни неща. 


    7. Прегърнете моментите на лудост в живота си. Ще ми стигне ли времето, ще се справя ли с тази задача, ами ако се проваля, ами ако загубя работата си, ще срещна ли човека за мен, ами ако ме изоставят... Всеки от нас си е задавал тези или поне част от тези въпроси в определени моменти от живота си. И всеки от нас е изпадал в онова познато състояние на „лудост“, в което му се е искало да изпусне парата, да зареже всичко, да избяга, да забрави, да се изключи...  Как да се чувстваш балансиран, когато нищо в живота ти не е балансирано? Как да не полудееш? Какво, мислите, ще се случи, ако загубите контрола и му отпуснете края? Всъщност, нищо лошо. В това кратко видео от The School of Life ни напомнят колко нормално нещо всъщност са моментите на „лудост“ за всяко човешко същество. И колко важни са те за нашето емоционално и психическо здраве. 


    8. Не се опитвайте да се харесвате на всички. Можем да променим света. Можем да се харесваме на всички. Но не можем да постигнем и двете едновременно. Тази болезнена истина ни напомня в YouTube канала си популярният експерт по лидерство Робин Шарма. Той говори за смисъла да не се харесваме в свят, в който непрекъснато се стремим към това. Искаме хората да харесват постовете ни във Facebook, да ни следват, искаме всички около нас да ни се възхищават.  В съвременния свят малцина са хората, които нямат проблем с харесването в обществото. И това е една от причините да постигнат велики неща. Всеки визионер е бил обект на подигравки, преди да се спечели почит и уважение. Замислете се за предприемачи като Стив Джобс, Илън Мъск, или за Едисън, Винсент ван Гог, Хенри Форд...  Ако искате да оставите наистина голям отпечатък върху човечеството, не трябва да позволявате на негативната настройка на масата да ви отказва от вашите амбиции и мисия. Дори и хората да не приемат или разбират вашата идея, дори и да ви се присмиват, вие просто трябва да продължите. Докато не съзрат величието на това, което правите.   


    9. Не спирайте да търсите. В това вдъхновяващо видео Джейсън Силва - популярният водещ на предаването Brain Game по National Geographic, споделя своята визия за „търсачите в живота“. Това са хора, които имат безграничен ум, огън в очите, нестихващо любопитство. Хора, които искат да опознаят света. Хора, които обичат науката, промяната, вдъхновението, дизайна, креативността. Хора, които предизвикват статуквото, които непрекъснато подобряват нещата, които никога не се предават. Бъдете един от тях... 


    10. И не забравяйте - да се радвате на живота и въпрос на личен избор! Трогателната анимация „Подаръкът“, спечелила над 50 награди и показан на приблизително 180 филмови фестивала, ни напомня това. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 9 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 10 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 11 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 14 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ