сряда, 19 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6299 прочитания

  Какво искате от живота?

  А каква болка сте готови да понесете...?
  14 юни 2019, 11:00 a+ a- a

  Какво искам от живота? Може би мнозина от нас са си задавали този въпрос. „Но има един по-интересен въпрос, който хората никога няма да се сетят да зададат“, пише Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“ (ИК „Хермес“). Вижте кой е той...

  „Ако ви попитам „Какво искате от живота?“ и вие отговорите нещо от рода на „Искам да съм щастлив, да имам прекрасно семейство и работа, която да обичам“, вашият отговор ще бъде толкова често срещан и очакван, че няма да означава нищо.

  Всеки се радва на хубавото. Всеки иска да живее безгрижно, щастливо и леко, да се влюбва, да има стабилна връзка и да прави страхотен секс, да изглежда безупречно, да изкарва пари, да е известен и уважаван, да му се възхищават и да бъде важна клечка толкова, че като влезе в някоя стая, тълпата да се разтваря пред него като Червено море пред Мойсей.

  Всеки иска това. Лесно е да искаш такова нещо. Обаче има един по-интересен въпрос, който хората никога няма да се сетят да зададат, и той е: „Каква болка си готов да изпиташ в живота? За какво си готов да се бориш?“. Защото това е далеч по-важен и определящ фактор как ще протече животът ти.

  Например повечето от хората искат да имат офис с големи прозорци от двете страни и да изкарват купища пари, но не всеки би искал да изпита мъките на 60-часова работна седмица, на дългото пътуване до работа, на отегчителната бумащина и случайната корпоративна йерархия, за да избяга от затвора в безкрайния ад на тясното работно пространство.

  Почти всички искат да правят грандиозен секс и да се радват на страхотна връзка, но не всички искат да преминат през неудобствата на тежките разговори, неловкото мълчание, наранените чувства и изобщо огромното психическо претоварване, за да го постигнат. Затова се примиряват. Примиряват се и години наред се питат „Какво ли би било, ако...“, докато накрая въпросът не се превърне в „Ами сега накъде?“.  

  Защото щастието иска борба. То се ражда от проблеми. Радостта не изниква от земята като кокичетата и минзухарите. Истинската, сериозна и дълготрайна реализация в живота се постига, като изберем кои да са битките ни и как да се справим с тях. Дали страдате от чувство на мъчително безпокойство или самота, обсесивно  компулсивно разстройство или от тъпоглав шеф, който всеки ден вгорчава половината ви живот, решението е да приемете и активно да се заемете с това негативно преживяване, а не да го избягвате и да се опитвате да се спасите от него.

  Хората искат да имат страхотна физика. Но това няма да се случи, освен ако не приемете с готовност болката и физическото натоварване, които са неразривна част от дългите часове във фитнеса, освен ако изпитвате удоволствие да пресмятате и претегляте храната си, планирайки живота си на микроскопични порцийки. 

  Хората искат да започнат собствен бизнес. Но няма да станете преуспяващ предприемач, освен ако не намерите начин да цените риска и несигурността, постоянните провали, десетките часове, посветени на нещо, от което може да не спечелите абсолютно нищо.

  Хората искат да имат половинка, искат брачен партньор. Но няма да успеете да привлечете харесвания от вас човек, освен ако не приемете емоционалната турбуленция, която върви ръка за ръка с травмиращите откази, натрупването на сексуално напрежение, което никога не се освобождава, и вторачения поглед в телефона, който никога не звъни. И това е част от любовната игра. Не можеш да спечелиш, ако не играеш.

  Това, което определя успеха ви, не е въпросът какви удоволствия искате. По-същественото е каква болка сте готови да изтърпите. Пътят към щастието е осеян с мини и дупки.

  Трябва да направите избор. Живот без болка няма. Не може винаги да има само рози и еднорози. Насладата е лесният въпрос. И много голяма част от нас има подобен отговор.

  По-интересният въпрос е за болката. Каква е болката, която сте готови да понесете? Това е трудният въпрос, който има значение и всъщност може да ви отведе някъде. Това е въпросът, който може да промени мирогледа ви и цял един живот.“ 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  преди 40 минути
  Volkswagen разработва собствена операционна система
  Vw.os ще замени софтуер, който компанията лицензира от 200 доставчика
  преди 2 часа
  Facebook представи криптовалутата Libra
  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  преди 17 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича