петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4549 прочитания

    Митът за забавното, бързото и лесното

    Всичко, което си струва да правим, изобщо не е забавно, почти никога не става бързо и определено не е лесно
    07 януари 2019, 17:13 a+ a- a

    Всяко значимо нещо в живота ни изисква упорита работа, а между мечтата  и нейното осъществяване понякога се извива дълга крива линия. Някои от нас са по-подготвени да приемат този факт в сравнение с други. Предразположени сме да искаме резултати веднага – или най-късно на следващия ден. Искаме ги, но без да изразходваме много усилия. Но като изключим редките случаи, при които късметът ни е проработил, обикновено не получаваме възнаграждението си още на мига.

    Оставайки неудовлетворени от очакването на незабавен успех, ние се обезсърчаваме и се отказваме. Истината е, че всичко, което си струва да правим, изобщо не е забавно, почти никога не става бързо и определено не е лесно, пише популярният предприемач и автор Майкъл Хаят в „Твоята най-силна година” (Intense). Напредъкът е бавен процес. В осъзнаването на това според Майкъл могат да ни помогнат пет елемента: 

    1. Перспективата. Обърнете внимание на кариерното развитие на големи лидери, иноватори или атлети. Дали та се се изстреляли на върха, без да преодолеят никакви трудности? Обикновено не. Пречките, обратите и дори неуспехите са част от пътя към успеха. Това важи за всички. Не можем да се надяваме, че точно ние ще бъдем изключението.

    2. Концепция. Обикновено, когато преосмислим разочарованията си, успяваме да намерим опора, върху която да стъпим, и да се изтласкаме напред. Например какви възможности би могло да ми открие това препятствие? Как мога да се развивам в тази ситуация?

    3. Самощадене. Перфекционизмът и самоосъждането със сигурност ще ни отклонят от пътя. „Ако нещо си струва да се свърши, то си струва да се свърши, макар и зле“, е казал Гилбърт Кийт Честъртън. Тези думи винаги ме разсмиват. Те обаче съдържат съществена истина: по-добре работата да е зле свършена, отколкото да е перфектно несвършена. Дайте си малко почивка и продължете да упорствате. 

    4. Усещане за свободна воля. Ако съхраним правото си на свободна воля, можем да оцелеем в моментите, когато мечтите ни престанат да са забавни, бързи и лесни за осъществяване.

    5. Вашето „защо“. Според личния ми опит онова, което ме крепи по пътя ми напред, е отговорът на въпроса: „Защо изобщо правя това?“. После се опитвам да си припомня мечтата си. Човек преминава през трудна среда, за да постигне целите си, само ако истински желае онова, което се намира отвъд дискомфорта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк