четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    63307 прочитания

    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?

    Повече за процеса и как да се подготвим, разказва Ива Николова, HR мениджър в DHL Competence Center
    10 януари 2019, 10:20 a+ a- a

    DHL е 7-мата по големина компания в света, а в последните 2 години в София успешно се развива първият DHL R&D екип, който се занимава с разработването и поддръжката на комплексна система за управление на транспорта (TMS). Проектът е свързан с най-голямата бизнес трансформация в DHL. Екипът в България участва в промяната на DHL и логистичния бизнес, като е основният разработчик на новата JAVA Enterprise система. Спецификациите за системните изисквания идват директно от специалисти в бизнеса от целия свят с над 20 години опит.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Ива Николова, HR мениджър в DHL Competence Center. 

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В момента екипът на  DHL Competence center се състои от 25 души, преобладаваща част от които са програмисти и QA специалисти, следвани от DevOps екипа и съпорт отдела. Разбира се, важна роля в управлението на проекта имат Project Manager-ът, Scrum Master-ът и архитектът. Екипите ни се занимават с разработка, тестване и внедряване на бизнес изисквания, така че да посрещнем нуждите на сложните логистични процеси в DHL. От гледна точка на бизнес фунционалните разработки, основните компоненти, които търпят най-значителни промени в системата са: въвеждането и организацията на пратки, управление на транспортния план, финансовия модул, както и интеграция с различни  3rd  Party системи (EDI /B2B / A2A Gateways, SAP, Active Tracing, Flowmaster и други).

    Име: DHL Competence Center
    Сектор: IT/Logistics
    В България е от: 2016
    Брой служители в България: 25
    Офис в България: София, Търговски център Европа, бул. „Искърско шосе“ 7, сграда 15

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Поради естеството на работа най-често имаме отворени позиции за Java програмисти. Разрастваме се спрямо планираните нови функционалности на разработвания от нас продукт. Търсим хора с опит, готови да се включат в един предизвикателен Enterprise проект, следвайки добрите практики за софтуерна разработка и управление на проекти, които да станат част от нашия автономен екип. 

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Процесът по подбор при нас е максимално улеснен и за двете страни. Свързваме се с одобрените кандидати за среща в нашия офис след предварителен скрийнинг на автобиографиите от тиймлидерите, за чийто екип търсим хора. Чрез техническото интервю  по време на срещата колегите навлизат в детайли за естеството на работата и специфичните знания и умения, които са важни за присъединяването към екипа.  Вярваме, че първата среща е най-важна за натрупване на впечатления и от двете страни, поради което кандидатите се срещат с няколко колеги, с които потенциално биха работили. Правим постасесмънт само с кандидати с по-малко опит, като изпращаме по имейл няколко задачи с реалистичен срок за тяхното решаване. Даваме обратна връзка на всички кандидати в кратък срок след интервюто.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Успяваме да направим селекцията на правилните кандидати с едно интервю. В много редки случаи се налага втора среща. Винаги на интервюто присъстват тиймлидерът на отдела, за когото търсим човек, DB специалист, както и представител на отдел „Човешки ресурси“. 

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Продължителността на интервюто е в рамките на час. Ценим времето на кандидатите и се стараем да не проточваме дълго срещите. От друга страна, за нас е важно да засегнем всички аспекти на работата и условията, които предлагаме, така че колко точно ще продължи интервюто, до голяма степен зависи и от самия кандидат.  Целият процес по подбор не продължава повече от две седмици. Ако сме харесали даден кандидат, можем да отправим оферта до няколко дни.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Винаги прави добро впечатление, когато се срещнем с кандидат, който е наясно с дейността на компанията и с какво се занимава DHL Competence Center, знае какво кариерно развитие търси и отговаря на зададените въпросите конкретно, без да излиза от контекста на дискутираната тема. 

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    Лошо впечатление правят кандидатите, които са се постарали да подготвят идеалната автобиография, описвайки използвани технологии и знания, които по време на интервюто не успяват да покажат.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    В края на интервюто обсъждаме с кандидатите финансовите им очаквания, за да разберем дали реалистично оценяват себе си и отговарят ли на бюджета ни за позицията.  Също така предоставяме информация за допълнителните социални придобивки, които предлагаме, както и за инициативите в и извън офиса. За нас е важно да обсъдим всички аспекти на работата при нас, за да сме сигурни, че покриваме изискванията на кандидата като бъдещ негов работодател.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    В плана ни за 2019-та година е създаването на вътрешна академия за обучение на ИТ специалисти. Проектите ни са достатъчно сложни дори за опитни програмисти, въз основа на което усилията ни са насочени към имплементирането на нови функционалности на продукта и въвеждането на новите колеги в работата им.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Най-много кандидати се борят за едно място при отворените ни позиции за Junior програмисти. За заемането на една такава позиция правим подбор измежду 10-12 кандидати. Взискателни сме към кандидатстващите, защото целта ни е да наемем  правилните хора, които да се развиват професионално в дългосрочен план при нас. След интервюто, изпращаме логическа и теоретична задача, като кандидатът разполага с достатъчно време, за да ни изпрати своите отговори. 

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    По-бавно успяваме да затворим позициите, за които изискванията ни са за повече опит. Важно е кандидатът да има правилно мислене, а не само над 5-годишен трудов стаж, както и да е работил по сложни проекти. Целим новите колеги да допълват екипите ни, за да следваме високия професионализъм в работата. Винаги обръщаме внимание и на личностните качества на всеки кандидат, защото за нас е важно да запазим синергията в екипите, тяхната сплотеност и приятелско отношение един към друг. 

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Като нова компания на българския ИТ пазар вероятно малко хора са наясно, че DHL у нас има свой собствен развоен център.  Екипът на DHL Competence Center е автономен, изграден от млади, амбициозни и мотивирани професионалисти, постигнали впечатляващи резултати през изминалите две години като успешния Go-live на системата във Франция. Поредното доказателство за успех е и наградата за Technical Achievment of the year, връчена в края на миналата година по време на церемонията на Global Tech Summit. За тази година предстои работа по интегрирането на транспортната система на DHL в цяла Европа, като следващите рилийзи са планирани за Турция, Германия, Австрия и скандинавските държави. Това ще доведе до поетапното отваряне на нови позиции в DHL CC. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Предлагаме повече от конкурентни условия на работа спрямо водещите ИТ компании у нас. Всеки наш служител получава безплатно паркомясто и смартфон с включен месечен абонамент. Освен допълнително здравно осигуряване с премиум лимити, колегите ни имат и застраховка живот. Ваучерите за храна са с много по-висока стойност в сравнение със стандартната. Политиката на DHL е колегите ни да получават по един ден допълнителен платен годишен отпуск за всяка година работа в компанията.  Организираме тематични събития в офиса, но най-любими са инициативите по време на нашите Fun Fridays  - когато всички заедно правим интересни и забавни неща. 

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 6 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки