петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3767 прочитания

    Българските програмисти - четвърти в света по най-широк спектър от познания

    Най-популярният програмен език сред българските участници е JavaScript
    13 февруари 2019, 15:02 a+ a- a

    България е сред четирите държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии. Това показват данните от тазгодишната класация на компанията за разработка на софтуер DataArt, базирани на статистиките от платформата Skillotron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света могат да тестват своите умения и знания.

    В статистиките са включени над 15 000 участника от общо 74 държави, представители на които са били активни потребители в игровата платформа Skillotron. Най-добри резултати по отношение на критерия „разнообразие от познания и интерес към различни програмни технологии“ демонстрират участниците от Украйна, следвани от Полша, Русия, България, Аржентина и Армения.

    Най-популярният програмен език сред българските участници е JavaScript (17,91% от българските потребители в Skillotron са решили тестове, свързани с него), следван от .NET (17,47%) и Java (9,43%). Технологии като PHP, C++ и Python също са използвани от програмистите у нас по време на тестовете, но по отношение на тях те показват по-слаб интерес и по-малко познания, сочат данните на DataArt.

    За втора поредна година участниците в платформата от България демонстрират много добри резултати, като се изкачват с позиция напред в сравнение с миналогодишното издание на класацията, когато България заема пето място по отношение на разнообразие от познания в различни програмни езици и технологии.

    Skillotron e платформа, базирана на геймификацията, която е насочена към ИТ специалисти. Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници. Инициатор и разработчик на платформата Skillotron e глобалната технологична компания DataArt, която обяви началото на проекта през юли 2017 г. В базата данни на Skillotron са налице над 2600 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 21 категории и множество подкатегории и са свързани, както с програмни езици, така и с Project management и гийк тематика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк