понеделник, 25 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  551 прочитания

  Кой е най-ефективният начин за придобиване на уменията, изисквани от променящата се природа на работата?

  Вижте какъв отговор дава Докладът на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излезе наскоро в българските книжарници
  14 март 2019, 15:27 a+ a- a

  Във Франция задължителната възраст за началното училище скоро ще бъде намалена от 6 на 3 години. Според президента Еманюел Макрон тази реформа има за цел да засили равенството и по този начин да подобри шансовете на децата в неравностойно положение да останат конкуретоспособни в образователната система.

  Според Доклада на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излезе наскоро в българските книжарници (Colibri), най-ефективният начин за придобиване на уменията, изисквани от променящата се природа на работата, е да се започне отрано. Ранните инвестиции в храненето, здравеопазването, социалната защита и образованието поставят здрави основи за бъдещето придобиване на когнитивни и социално-поведенчески умения. Инвестициите в ранна детска възраст са важен начин за подобряване на ранните възможности. Понастоящем тези инвестиции са недостатъчно обезпечени, особено за бедните деца в неравностойно положение, които биха имали най-голяма полза от тях, се посочва в Доклада на Световната банка. Приоритизирането на тези инвестиции би могло да се отплати значително на икономиките, стига да се подчертае важността както на достъпа, така и на качеството.

  Архитектурата на мозъка се формира от пренаталния период до 5-годишна възраст, така че това е важен етап за развитието на когнитивните и социално-поведенчески умения. През този  период способността на мозъка да се учи от опита е на най-високото си ниво. Опитът и ученето през този период пряко засягат постиженията по-късно в зряла възраст. Ако този период бъде пропуснат, изграждането на умения става по-трудно впоследствие.

  Качествените програми за ранно детско  развитие дават възможност на децата да се учат. Инвестициите в храненето, здравето и стимулирането през първите  хиляда дни от живота изграждат по-силни мозъци. Ангажирането на родителите и настойниците по време на тази фаза има значение за развитието на езиковите умения на децата, двигателните и саморегулиращите умения, както и за социалното поведение.

  От тригодишна възраст социализацията и ранното обучение стават важни за подготовката на децата за успех в началното училище. Едно качествено предучилищно заведение укрепва изпълнителните функции на децата (като работна памет, гъвкаво мислене, самоконтрол) и ги извежда на по-високи образователни траектории. Некачествените програми за ранно детско развитие са свързани с разочароващи резултати в езиковото развитие на децата, когнитивните умения и общителността. 

  Инвестициите в ранна детска възраст ефективно създават умения, които са свързани с бъдещето на детето. Ученето е кумулативно – уменията, придобити на по-ранен етап, улесняват формирането на умения в следващите етапи. Възвращаемостта на ранните инвестици е най-високата от тези, направени през жизнения цикъл, а предимствата, които тези инвестиции носят, нарастват с времето. Един допълнителен долар, инвестиран в качествени програми в ранното детство, води до възвращаемост между 6 и 17 долара. 

  В световен мащаб само половината от всички деца на възраст между 3 и 6 години имат достъп до образование преди първи клас – в страните с ниски доходи този дял е една пета. През 2012 Северна Америка и Западна Европа изразходват 8,8% от своите образователни бюджети за предучилищна подготовка. В Африка на юг от Сахара този дял е само 0,3%. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  ЕС завърши подготовката за Brexit без споразумение на 12 април
  При този сцеанрий няма да има преходен период, както ще доведе до съществени проблеми за гражданите и предприятията
  преди 1 час
  Еврохолд България отказа да коментира ще участва ли в сделка за активите на ЧЕЗ у нас
  Ако компанията реши да реализира нови придобивания в бъдеще, тя ще ги обяви публично, подчертаха от дружеството
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Президентът Радев на посещение в Египет
  30 български фирми са част от делегацията