петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2147 прочитания

    Кой е най-ефективният начин за придобиване на уменията, изисквани от променящата се природа на работата?

    Вижте какъв отговор дава Докладът на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излезе наскоро в българските книжарници
    14 март 2019, 15:27 a+ a- a

    Във Франция задължителната възраст за началното училище скоро ще бъде намалена от 6 на 3 години. Според президента Еманюел Макрон тази реформа има за цел да засили равенството и по този начин да подобри шансовете на децата в неравностойно положение да останат конкуретоспособни в образователната система.

    Според Доклада на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излезе наскоро в българските книжарници (Colibri), най-ефективният начин за придобиване на уменията, изисквани от променящата се природа на работата, е да се започне отрано. Ранните инвестиции в храненето, здравеопазването, социалната защита и образованието поставят здрави основи за бъдещето придобиване на когнитивни и социално-поведенчески умения. Инвестициите в ранна детска възраст са важен начин за подобряване на ранните възможности. Понастоящем тези инвестиции са недостатъчно обезпечени, особено за бедните деца в неравностойно положение, които биха имали най-голяма полза от тях, се посочва в Доклада на Световната банка. Приоритизирането на тези инвестиции би могло да се отплати значително на икономиките, стига да се подчертае важността както на достъпа, така и на качеството.

    Архитектурата на мозъка се формира от пренаталния период до 5-годишна възраст, така че това е важен етап за развитието на когнитивните и социално-поведенчески умения. През този  период способността на мозъка да се учи от опита е на най-високото си ниво. Опитът и ученето през този период пряко засягат постиженията по-късно в зряла възраст. Ако този период бъде пропуснат, изграждането на умения става по-трудно впоследствие.

    Качествените програми за ранно детско  развитие дават възможност на децата да се учат. Инвестициите в храненето, здравето и стимулирането през първите  хиляда дни от живота изграждат по-силни мозъци. Ангажирането на родителите и настойниците по време на тази фаза има значение за развитието на езиковите умения на децата, двигателните и саморегулиращите умения, както и за социалното поведение.

    От тригодишна възраст социализацията и ранното обучение стават важни за подготовката на децата за успех в началното училище. Едно качествено предучилищно заведение укрепва изпълнителните функции на децата (като работна памет, гъвкаво мислене, самоконтрол) и ги извежда на по-високи образователни траектории. Некачествените програми за ранно детско развитие са свързани с разочароващи резултати в езиковото развитие на децата, когнитивните умения и общителността. 

    Инвестициите в ранна детска възраст ефективно създават умения, които са свързани с бъдещето на детето. Ученето е кумулативно – уменията, придобити на по-ранен етап, улесняват формирането на умения в следващите етапи. Възвращаемостта на ранните инвестици е най-високата от тези, направени през жизнения цикъл, а предимствата, които тези инвестиции носят, нарастват с времето. Един допълнителен долар, инвестиран в качествени програми в ранното детство, води до възвращаемост между 6 и 17 долара. 

    В световен мащаб само половината от всички деца на възраст между 3 и 6 години имат достъп до образование преди първи клас – в страните с ниски доходи този дял е една пета. През 2012 Северна Америка и Западна Европа изразходват 8,8% от своите образователни бюджети за предучилищна подготовка. В Африка на юг от Сахара този дял е само 0,3%. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство