сряда, 24 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  963 прочитания

  Кой е най-ефективният начин за придобиване на уменията, изисквани от променящата се природа на работата?

  Вижте какъв отговор дава Докладът на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излезе наскоро в българските книжарници
  14 март 2019, 15:27 a+ a- a

  Във Франция задължителната възраст за началното училище скоро ще бъде намалена от 6 на 3 години. Според президента Еманюел Макрон тази реформа има за цел да засили равенството и по този начин да подобри шансовете на децата в неравностойно положение да останат конкуретоспособни в образователната система.

  Според Доклада на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излезе наскоро в българските книжарници (Colibri), най-ефективният начин за придобиване на уменията, изисквани от променящата се природа на работата, е да се започне отрано. Ранните инвестиции в храненето, здравеопазването, социалната защита и образованието поставят здрави основи за бъдещето придобиване на когнитивни и социално-поведенчески умения. Инвестициите в ранна детска възраст са важен начин за подобряване на ранните възможности. Понастоящем тези инвестиции са недостатъчно обезпечени, особено за бедните деца в неравностойно положение, които биха имали най-голяма полза от тях, се посочва в Доклада на Световната банка. Приоритизирането на тези инвестиции би могло да се отплати значително на икономиките, стига да се подчертае важността както на достъпа, така и на качеството.

  Архитектурата на мозъка се формира от пренаталния период до 5-годишна възраст, така че това е важен етап за развитието на когнитивните и социално-поведенчески умения. През този  период способността на мозъка да се учи от опита е на най-високото си ниво. Опитът и ученето през този период пряко засягат постиженията по-късно в зряла възраст. Ако този период бъде пропуснат, изграждането на умения става по-трудно впоследствие.

  Качествените програми за ранно детско  развитие дават възможност на децата да се учат. Инвестициите в храненето, здравето и стимулирането през първите  хиляда дни от живота изграждат по-силни мозъци. Ангажирането на родителите и настойниците по време на тази фаза има значение за развитието на езиковите умения на децата, двигателните и саморегулиращите умения, както и за социалното поведение.

  От тригодишна възраст социализацията и ранното обучение стават важни за подготовката на децата за успех в началното училище. Едно качествено предучилищно заведение укрепва изпълнителните функции на децата (като работна памет, гъвкаво мислене, самоконтрол) и ги извежда на по-високи образователни траектории. Некачествените програми за ранно детско развитие са свързани с разочароващи резултати в езиковото развитие на децата, когнитивните умения и общителността. 

  Инвестициите в ранна детска възраст ефективно създават умения, които са свързани с бъдещето на детето. Ученето е кумулативно – уменията, придобити на по-ранен етап, улесняват формирането на умения в следващите етапи. Възвращаемостта на ранните инвестици е най-високата от тези, направени през жизнения цикъл, а предимствата, които тези инвестиции носят, нарастват с времето. Един допълнителен долар, инвестиран в качествени програми в ранното детство, води до възвращаемост между 6 и 17 долара. 

  В световен мащаб само половината от всички деца на възраст между 3 и 6 години имат достъп до образование преди първи клас – в страните с ниски доходи този дял е една пета. През 2012 Северна Америка и Западна Европа изразходват 8,8% от своите образователни бюджети за предучилищна подготовка. В Африка на юг от Сахара този дял е само 0,3%. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания
  Той обещава да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври със или без споразумение
  преди 15 часа
  КНСБ: Около 21% от икономиката на България е "сива"
  България е сред страните от Източна Европа с най-голям процент неформална заетост
  преди 20 часа
  Гърция намалява корпоративния данък с една трета
  Новият премиер на страната Кириакос Мицотакис обяви мерки за насърчаване на икономическия растеж
  преди 20 часа
  Нови такси за теглене на пари от банкомат в Гърция
  Таксите варират според политиката на всяка банка, но могат да стигнат и до 3 евро за транзакция