четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5135 прочитания

    КЗЛД се произнесе по срока за съхранение на кандидатури за работа

    Вижте какво посочва Комисията за тълкуването и прилагането на чл. 25к от ЗЗЛД в свое становище
    01 април 2019, 11:01 a+ a- a

    Комисията за защита на личните данни излезе със становище по тълкуването и приложението на разпоредбата на чл. 25к от Закона за защита на личните данни, уреждаща срока за съхранение на лични данни на участници в процедури по набиране и подбор на персонал.

    С промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) от 26.02.2019 г. се създаде Глава IVа, уреждаща общите правила при обработване на лични данни, както и някои особени случаи на обработка на данни.

    Съгласно разпоредбата на чл. 25к, ал. 1 от ЗЗЛД работодателят или органът по назначаването, в качеството си на администратор на лични данни, следва да определи срок за съхранение на личните данни, който не може да е по-дълъг от 6 месеца, освен ако кандидатът не е дал съгласието си за съхранение за по-дълъг срок. След изтичането на този срок работодателят или органът по назначаването изтрива или унищожава съхраняваните документи с лични данни, освен ако специален закон не предвижда друго.

    Алинея втора на същата разпоредба предвижда, че когато във визираните процедури работодателят или органът по назначаването е изискал да се представят оригинали или нотариално заверени копия на документи, които удостоверяват физическа и психическа годност на кандидата, необходимата квалификационна степен и стаж за заеманата длъжност, той следва да върне тези документи на субекта на данни, който не е одобрен за назначаване, в 6-месечен срок от окончателното приключване на процедурата, освен ако специален закон не предвижда друго.

    Съгласно принципите, свързани с обработването на лични данни, прогласени в Регламент (ЕС) 2016/679 – Общ регламент относно защитата на данните, и по-конкретно в съответствие с чл. 5, § 1, б. „д”, личните данни могат законосъобразно да се съхраняват във форма, която да позволява идентифицирането на субекта на данни за период не по-дълъг от необходимото за целите, за които се обработват личните данни – принцип въвеждащ „ограничение на съхранението” на данните. Приложен спрямо настоящия случай, принципът трябва да бъде следван в светлината на инициирането, осъществяването и приключването на процедури по подбор на персонал, по начин, който няма да препятства реализирането на целта на обработване на данните.

    Във връзка с гореизложеното и след систематично тълкуване на описаните норми КЗЛД прави извод, че срокът започва да тече от момента на приключване на процедурата, респ. след изтичане на сроковете за обжалването ѝ, като е налице правна възможност за удължаване на 6-месечния срок със съгласието на кандидата, за срок, който в случая е определяем – до оттегляне на съгласието от страна на субекта на данни.

    В допълнение, субектът на данните има право по всяко време и без да излага причина да оттегли своето съгласие, респ. съхранението на данните следва да бъде преустановено, като същите се изтриват или унищожават /арг. чл. 7, § 3 от Регламент (ЕС) 2016/679 вр. с чл. 25к, ал. 1, изр. 2 от ЗЗЛД/, посочват от КЗЛД.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк