петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4108 прочитания

    Какви възможности за кариерно консултиране предоставя СофтУни?

    Научете повече от Радостина Недялкова – ръководител на Кариерния център и отдела по човешки ресурси в СофтУни
    16 април 2019, 11:02 a+ a- a

    Радостина Недялкова – ръководител на Кариерния център и отдела по човешки ресурси в СофтУни

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. В СофтУни има Кариерен център, който съдейства за кариерното ориентиране на стдентите и помага в намирането на първата им работа като програмисти. Как оперира той и как подпомага студентите, попитахме Радостина Недялкова.

    Тя се занимава с човешки ресурси от над 6 години, а от 3 години е част от екипа на СофтУни, където ръководи Кариерния център и отдела по човешки ресурси.

    Какви възможности за кариерно консултиране и развитие предоставя СофтУни?
    Кариерният център на СофтУни предоставя цялостна подкрепа и съдействие на своите студенти по отношение на тяхната професионална реализация. Центърът има за цел да помага на студентите да постигат максимума на своя потенциал, като развиват не само своите технически умения, учейки в СофтУни, но и допълнителни личностни качества. Най-добрите студенти на СофтУни получават индивидулно съдействие и консултация, на която могат да разберат какви са тънкостите при търсене на работа, как да оформят своите документи, каква техническа подготовка е необходима за интервю и разбира се, как да бъдат успешни кандидати, печелейки желаната от тях работа. СофтУни провежда и няколко по-мащабни събития през годината, обвързани с кариерната реализация на своите курсисти.

    До момента на колко човека сте успели да помогнете в реализацията?
    Хиляди студенти на СофтУни стартираха работа в ИТ сектора през последните години, много от които подпомогнати пряко от нашия кариерен център. Партнираме си с едни от най-добрите, успешни и бързоразвиващи се компании в страната, предлагайки огромен набор от възможности и пътища на развитие във всяко едно направление на технологичния сектор. 

    Какви са най-честите въпроси, които студентите задават по време на една консултация и какви теми обхващате?
    По време на консултациите гледаме да обхванем всички теми, касаещи процеса по търсене на работа. Започваме от правилното изготвяне на документи за кандидатстване, технологични аспекти и особености на позициите за стажантски програми или младши специалисти, какво представлява едно интервю, какви са рамките на заплащане срямо нивата на пазара, до теми свръзани с тяхното позициониране в различните социални мрежи. Студентите често питат какви въпроси да очакват по време на едно интервю и съответно какви въпроси могат да задават на компаниите. Питат ни също така при първа работа какъв размер компания да потърсят и какви са разликите между start-up и по – големите организации. Добрата подготовка за интервю и проучването на различните компании, технологии и възможности е от ключово значение за успешната реализация на студентите. Поради тази причина гледаме да ги подговим за всичко, което може да изиграе определяща роля в стартирането на първата им работа като програмисти.

    Кои са най-честите позиции, на които започват работа вашите студенти и какво се случва след това?
    Студентите в СофтУни учат в четири основни технологични направления. След преминаването на общ задължителен модул от четири месеца всеки курсист следва да избере програмния език, с който иска да се профилира, развива и работи в бъдеще. Това са C#, Java, JavaScript и PHP. Най-често студентите избират да следват C# пътеката, вследствие на което започват работа като младши програмисти с .NET. На второ място са JavaScript и Java технологиите и все по-малко студенти избират PHP като език, с който желаят да се реализират. Напоследък все повече се увеличава и интересът към Python, Artificial Intelligence, Machine learning, QA, Mobile development и Security. Благодарение на огромното богатство от курсове при нас студентите имат възможност, докато следват, да записват допълнителни профилирани модули или курсове за разширяване на технологичните си знания и портфолио от умения. Това им носи силно конкурентно предимство пред други кандидати. Поради индивидуалния подход, който Кариерният център има, ние не само помагаме на нашите студенти да започнат работа, но се стремим да следим тяхното развитие и след това. Имаме вече много студенти, които работят от години и са вече на лидерски позиции в организациите, други са открили собствени компании и сформират екипи, трети създават международни проекти.

    Имате ли стажантска програма в СофтУни и ако да – какво представлява тя?
    Стажантската програма на SoftUni беше изцяло модифицирана и променена от септември миналата година с нова форма и предизвикателства. Разработка на реални проекти и допълнителни курсове и обучения са малка част от новите неща, с които ще повишим знанията и уменията на участниците.
    За първи път студенти от SoftUni Creative, SoftUni Digital и Software University ще обединят знанията си в разработката на проект, предоставен от SoftUni. Екипите ще разполагат с помощ от ментор, който ще бъде коректив за добри практики и качествено изпълнение. В стремежа си да предоставяме все по-качествено образование, общите усилия на целия екип на SoftUni създадоха променената визия на стажантската програма - Internal Trainee Program @ Software University. Необходимостта от развитие на soft skills и разработването на реални проекти, които да доближат студентите до практиката все повече, са основен двигател зад новата програма. Освен стажантска програма в СофтУни приемаме и стипендианти, на които поемаме цялостното образование в академията, която изберат да учат.

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
    IT JOBS in BG: Python Developer
    IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: Java Developer
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк