неделя, 19 май 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3832 прочитания

  Ако сте сред екзистенциална криза и всичко ви се струва безсмислено...

  Отговорът винаги е един и същ - направете нещо
  09 май 2019, 16:11 a+ a- a

  Ако ви липсва мотивация да направите съществена промяна в живота си, направете нещо – наистина каквото и да е – и след това впрегнете реакцията спрямо това действие, за да ви мотивира. Марк Менсън нарича този принцип „направи нещо“. За него той пише в „Тънкото изкуство да не ти пука“, която излезе в България миналата година („Хермес“). 

  „След като го приложих върху себе си, за да изградя бизнеса, започнах да го споделям с читатели, които, объркани, ми задаваха елементарните си въпроси: „Как да кандидатствам за работа?“ или „Как да кажа на онова момче, че искам да съм му приятелка?“ и други подобни“, разказва Менсън. Ето какво споделя още той:

  „През първите няколко години, докато работех за себе си, минаваха цели седмици, без да съм постигнал кой знае какво, и причината за това бе единствено че ме беше страх от това, което трябваше да направя, и най-лесно беше да отлагам всичко. Но бързо разбрах, че като се насилвам да направя нещо, без значение колко дребно е то, големите задачи веднага започваха да ми се струват по-изпълними.

  Писателят Тим Ферис разказва, че веднъж чул за един романист, който написал 70 книги. Някой го попитал как е могъл да пише толкова всеотдайно и да си остане вдъхновен и мотивиран. Той отвърнал: „Двеста тъпи думи на ден, това е всичко.“ Номерът се състои в това, че ако се насили да напише двеста тъпи думи на ден, най-вероятно вдъхновението му идва, той започва да пише и преди да се е усетил, на листа ще се появят хиляди думи. Ако следваме принципът „направи нещо“ провалът ни се струва маловажен. Когато стандартът за успех стане обикновеното действие, когато всеки резултат ще се разглежда като важен напредък, когато на вдъхновението се гледа като на награда, а не като на предпоставка – ето тогава ще се движим напред. Чувстваме се свободни да се провалим и знаем, че грешките ни тласкат да продължаваме.

  Принципът „направи нещо“ ни помага не само да преодоляваме отлагането, но също така се явява процес, чрез който приемаме нови ценности. Ако сте насред екзистенциална криза и всичко ви се струва безсмислено, ако всички прийоми, по които сте преценявали себе си, не вършат работа и нямате представа какво да правите по-нататък, ако сте разбрали, че сте пропилели времето си в преследването на измамни мечти, или ако знаете, че има по-добър критерий, с който трябва да се измервате, но не знаете как, отговорът винаги е един и същ. Направете нещо!

  Това нещо би могло да бъде и най-незначителното действие като крачка към нещо друго. Може да бъде всичко, което ви дойде наум. Действието винаги е на една ръка разстояние.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Германският външен министър пристига на посещение у нас в неделя
  Хайко Маас ще направи първа копка на новата сграда на немското посолство
  преди 2 дни
  Индустрията на изнесените услуги е създала над 100 000 добре платени работни места в България
  Важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието
  преди 2 дни
  Великобритания подготвя закон за Брекзит
  Вижте какво ще се случи, ако той бъде отхвърлен
  преди 2 дни
  GDPR и услугите на информационното общество
  Вижте кога се ползва сключването на договор като основание за обработване на данни