четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14861 прочитания

    Ако сте сред екзистенциална криза и всичко ви се струва безсмислено...

    Отговорът винаги е един и същ - направете нещо
    09 май 2019, 16:11 a+ a- a

    Ако ви липсва мотивация да направите съществена промяна в живота си, направете нещо – наистина каквото и да е – и след това впрегнете реакцията спрямо това действие, за да ви мотивира. Марк Менсън нарича този принцип „направи нещо“. За него той пише в „Тънкото изкуство да не ти пука“, която излезе в България миналата година („Хермес“). 

    „След като го приложих върху себе си, за да изградя бизнеса, започнах да го споделям с читатели, които, объркани, ми задаваха елементарните си въпроси: „Как да кандидатствам за работа?“ или „Как да кажа на онова момче, че искам да съм му приятелка?“ и други подобни“, разказва Менсън. Ето какво споделя още той:

    „През първите няколко години, докато работех за себе си, минаваха цели седмици, без да съм постигнал кой знае какво, и причината за това бе единствено че ме беше страх от това, което трябваше да направя, и най-лесно беше да отлагам всичко. Но бързо разбрах, че като се насилвам да направя нещо, без значение колко дребно е то, големите задачи веднага започваха да ми се струват по-изпълними.

    Писателят Тим Ферис разказва, че веднъж чул за един романист, който написал 70 книги. Някой го попитал как е могъл да пише толкова всеотдайно и да си остане вдъхновен и мотивиран. Той отвърнал: „Двеста тъпи думи на ден, това е всичко.“ Номерът се състои в това, че ако се насили да напише двеста тъпи думи на ден, най-вероятно вдъхновението му идва, той започва да пише и преди да се е усетил, на листа ще се появят хиляди думи. Ако следваме принципът „направи нещо“ провалът ни се струва маловажен. Когато стандартът за успех стане обикновеното действие, когато всеки резултат ще се разглежда като важен напредък, когато на вдъхновението се гледа като на награда, а не като на предпоставка – ето тогава ще се движим напред. Чувстваме се свободни да се провалим и знаем, че грешките ни тласкат да продължаваме.

    Принципът „направи нещо“ ни помага не само да преодоляваме отлагането, но също така се явява процес, чрез който приемаме нови ценности. Ако сте насред екзистенциална криза и всичко ви се струва безсмислено, ако всички прийоми, по които сте преценявали себе си, не вършат работа и нямате представа какво да правите по-нататък, ако сте разбрали, че сте пропилели времето си в преследването на измамни мечти, или ако знаете, че има по-добър критерий, с който трябва да се измервате, но не знаете как, отговорът винаги е един и същ. Направете нещо!

    Това нещо би могло да бъде и най-незначителното действие като крачка към нещо друго. Може да бъде всичко, което ви дойде наум. Действието винаги е на една ръка разстояние.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    преди 37 минути
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 39 минути
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 1 час
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 49 минути
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн
    преди 2 часа
    Президентът ще връчи мандат на ПГ на „Има такъв народ“
    Вторият проучвателен мандат бе върнат неизпълнен