петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2848 прочитания

    Какво четат българските програмисти?

    Фентъзи, трилъри и българска класика са сред любимите книги на IT специалистите
    28 май 2019, 11:55 a+ a- a

    Фентъзи, езотерика, трилъри, биографии и българска класика са сред любимите книги на програмистите, показва анкета на международната компания за IT услуги Endava, направена сред 200 служители в офиса на компанията в София. 

    63% от българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия, а 37% в електронен формат. 51% от участниците в проучването споделят, че най-често четат на английски език, 44% - на български, а 5% - на друг език. Около 40% споделят, че най-често четат техническа литература с цел обучение, а останалите – за удоволствие.

    “IT сферата е изключително динамична и един от ключовите фактори за успеха на всеки професионалист е желанието за трупане на нови знания и самоусъвършенстване. Затова сме щастливи, че хората в нашия екип се обръщат към книгите и то не само като източник на професионална информация, но и като път към личностно развитие и удоволствие. И се стремим да ги подкрепяме в това”, споделя Мариела Христова, управител на офиса на Endava в София.

    Като част от тази визия в офиса на компанията в София е обособена библиотека с техническа литература, която съдържа повече от 100 заглавия.

    Проучването показва, че най-предпочитаните заглавия от техническата литература са Clean Code и Code Complete. В списъка убедително присъстват и книгите на българския гуру Светлин Наков.

    Когато става въпрос за художествена литература, фаворитите на българските IT специалисти са фентъзи авторите Тери Пратчет, Джордж Р. Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Наред с класиците Димитър Димов и Димитър Талев сред най-предпочитаните български писатели са посочени съвременни автори като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов – Торлака и Емил Андреев.

    “Резултатите от анкетата ни поставят под голям въпрос клишето, че IT специалистите се интересуват само от компютърни игри. Радваме се, че хората в Endava имат разнообразни интереси и хобита и се стремим да им осигурим баланс и време, за да ги развиват и да се чувстват щастливи.”, допълва Мариела Христова.

    По случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, служителите на Endava в София събраха детски книги и средства които предоставиха на Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", с. Нови хан.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS