понеделник, 17 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  808 прочитания

  Автоматизацията ще принуди до 160 млн. жени по света да сменят професията си

  Техническите и социалните умения ще стават все по-важни, сочи нов доклад на McKinsey
  10 юни 2019, 10:39 a+ a- a

  Неравенството между половете може да се задълбочи с напредъка на изкуствения интелект, който ще измества все повече хора от работните им места. 

  Между 40 и 160 млн. жени по цял свят вероятно ще са принудени да сменят професиите си до 2030 според нов доклад на McKinsey.

  Той предвижда, че като цяло мъжете и жените ще бъдат еднакво засегнати от автоматизацията през следващото десетилетие - средно 21% от работещите мъже и 20% от жените могат да загубят работата си до 2030. Структурни бариери могат да попречат обаче на адаптирането на дамите към новата работна среда. Жените имат по-малко време да се преквалифицират или да търсят различна работа, тъй като те са заети повече с отглеждането на деца, отбелязват авторите на доклада.

  В развиващия се свят според McKinsey мъжете е по-вероятно да загубят професии като машинен оператор, докато жените ще загубят чиновнически роли или такива в сектора на услугите.

  Авторите на доклада обаче смятат, че ще бъдат създадени и нови работни места, макар да не е задължително за същите хора, които ще изгубят заетостта си: жените ще намерят работа в разрастващата се индустрия на здравните грижи, а мъжете - в научни и технически сфери.

  В доклада се посочва, че до 2030 в Европа и САЩ работните места ще изискват 55% повече време, в което се използват технически умения, и 24% повече часове, в което се използват социални и емоционални умения. Времето, прекарано в физическа и ръчна активност, ще намалее, защото тези занимания ще бъдат автоматизирани.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Кои са лидерите по инвации в ЕС?
  България продължава да е на дъното, показва ново проучване
  преди 3 часа
  ЕС прие нова стратегия за Централна Азия
  Очаква се да бъдат сключени засилени споразумения за партньорство и сътрудничество (ЗСПС) със заинтересованите държави от региона
  преди 3 часа
  До 2020 у нас ще заработи суперкомпютър
  Той ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и топ 50 в света
  преди 5 часа
  "Есетере България" откри втора дестилерия в Добрич
  Фирмата откри над 50 нови работни места