четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3829 прочитания

    От какви резерви на трудовия пазар могат да се възползват компаниите?

    Три групи формират огромен потенциал, стана ясно по време на майската конференция на БАУХ
    12 юни 2019, 14:25 a+ a- a

    Пенсионерите и хората с увреждания са огромен нишов резерв на пазара на труда, от който могат да се възползват работодателите в България. Това стана ясно по време на майската конференция на Българската асоциация за управление на хора, която се проведе на 30 и 31 май 2019 в Боровец. Съществува още една трета голяма група -  фантомът нито учещи, нито работещи, обобщи Иван Нейков, председател на УС, Балкански институт за труда и социалната политика. Вижте какво коментира той за тези три групи:

    Пенсионери

    Какъв е потенциалът на пенсионерите?

    Ние винаги сме работили по формулата на т.нар. заместване - излиза старият работник и влиза младият. Тази формула за първи път вече не работи. Миналата година в първи клас влязоха 65 хиляди деца, докато всяка година се пенсионират между 80 и 100 хиляди души. Дори и всички тези деца да влязат на пазара на труда след 11 години, пак няма да са достатъчно. Затова „бързата помощ“ на пазара на труда в момента са хората, които са се пенсионирали през последните 2-3 години. Това е потенциал от около 250 хиляди души. Факт е, че не всички искат да работят, но дори и 50% от тях да се включат, формират изключителен резерв на пазара на труда. Това са опитни хора, с добри трудови навици, които могат да бъдат изключително полезни. Последните изследвания сочат, че днешните 60-65-годишни са вчерашните 45-годишни. Капацитетът на хората, които сега излизат в пенсионна възраст, е много по-голям от капацитета на хората на тази възраст преди 20 години. Световната здравна организация твърди, че 50% от хората, които се раждат днес, ще доживеят 100 години. Средната възраст на работна сила ще расте и неизползването ѝ е огромна грешка. Всяка компания и всеки мислещ HR трябва да има стратегия за работа с възрастната работна сила.  Но за да се възползва от този ресурс, на първо място трябва да се пребори със стереотипа, че възрастният човек няма капацитет, не може да се учи, ще създава проблем и т.н. Другият голям проблем е липсата на информация. Единствената инвестиция на работодателя в тази нишова група е в избора на подходящ работен режим. И българското законодателство предлага огромни възможности в това отношение. 

    Хора с увреждания 

    Какъв е потенциалът на хората с увреждания?

    Другият нишов резерв на пазара на труда са хората с увреждания. Голяма част от работодателите имат грешна представа за тях и считат, че не могат да им осигурят необходимите условия. Масовата представа е, че те са в инвалидна количка, докато реалността е съвсем различна. Данните показват, че между 5 и 8% от всички служители на една компания са хора с увреждания. Средно 10% от населението на всяка страна в ЕС, включително и в България, са хора с увреждания. Това означава ли, че трябва да задраскаме 10% от пазара на труда? В България тези хора по предварителни разчети са над 250 000 души, от които в  момента работят около 45 000. Т.е. спокойно можем да говорим за около 100 000 души, които са готови да се появят на белия пазар на труда. Въпросът е защо не ги вземаме? Голямата тревога на работодателите е защитата, която законът създава около човека с увреждане, както и притесненията относно неговото освобождаване. Тук отново обаче има тотална липса на информация. Кодексът на труда съдържа 52 различни начина на прекратяване на трудовия договор. Сред тях само единици са онези случаи, при които един човек с увреждане ползва закрила и е необходимо съгласието на Инспекцията по труда.

    Какви са плюсовете за работодател, който наема човек с увреждане?

    Погрешна е и представата, че дефицитите на хората с увреждания им пречат да усвояват нови знания и да си вършат работата. В огромния брой случаи те са придобили този статут в по-късен етап от своя живот и тези хора са много добри работници и служители. 

    Нещо повече, при наемането на хора с увреждания работодателите ползват множество преференции и получават редица ползи. И те не важат само за специализираните предприятия. Данните показват също, че компаниите, които наемат хора с увреждания, имат по-малко текучество. 

    Фантомът нито учещи, нито работещи

    Какъв е потенциалът на нито учещите, нито работещите?

    Третата ниша са т.нар. нито учещи, нито работещи. Статистиката за техния брой се движи от 100 хиляди до 300 хиляди. Най-интересното е, че тези хора имат умения, те работят и трупат опит, но са в сивата икономика. Тези хора искат да влязат в бялата икономика, но много работодатели не им дават шанс заради липсата на диплома. Решението е компаниите да признаят техните умения, а не да ги връщат в училище. Тази ниша създава двоен проблем. Първо, защото не се възползваме от нея и второ, защото тези хора отиват в сивата икономика.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк