събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8573 прочитания

    Седем нови професии, които ще предложи бъдещето

    Вижте прогнозите на футуролога Ричард ван Хойдонк
    14 юни 2019, 14:44 a+ a- a

    Ясно е, че поради продължаващото автоматизиране и роботизиране на обществото изчезват доста професии. Този неизбежен процес същевременно създава и много нови шансове за кариера за хора със специфични умения. В „Светът утре“ („Кръгозор“) нидерландският футуролог Ричард ван Хойдонг представя някои професии, които скоро може да станат реалност. 

    1. Мениджър по дигитално умиране. Всъщност още днес има потребност от мениджъри, които да управляват дигиталната ни смърт. Какво се случва с акаунтите ни в социалните мрежи или с резервните файлове на твърдия ни диск? Най-добре ще е да помолите някой ваш близък, на когото сте поверили паролите си, след смъртта ви да трие тези данни и акаунти. Това лице може да съхрани евентуални снимки и документи и да ги предаде на потомците. Скоро обаче ще е възможно изцяло да прехвърлите „дигиталната си смърт“ и на търговския мениджър. 

    2. Психолог за роботи. Психологът за роботи е мостът между хората и изкуствения интелект. Той или тя помагат на роботите да смилат информация, така че машината да взема решения. Благодарение на него ще е възможно да се правят все по-ефективни, все по-приличащи на човек машини.

    3. Проектант на роботска личност. Машините, сегашните роботи и компютри, все още не разполагат с емоционална интелигентност. Но през 2030 ще е съвсем другояче. Развитието тогава ще е напреднало толкова, че роботите ще са в състояние да проявяват емоции.  За да се направлява това в положителен план, ще възникне нова професия: „проектант на роботска личност“.

    4. Съдебен психолог за изкуствен интелект. Изкуственият интелект и самоуправляемите машини ще се сдобиват с все повече чувства, над които няма да имат контрол дори разработилите ги инженери. Скоро ще има нужда от специални съдебни психолози, които разполагат с психологически, но и с технологични умения, за да разбират решенията на машините или да разясняват в съда, ако нещо се е объркало.

    5. Техник свръзка. Илън Мъск използва термина neural lace („невронна дантела“) за имплант, който свързва мозъка ни с компютърен интерфейс. Мнозина в бъдеще ще имат нужда от наставник, който да им помага здраво да държат юздите на пороя от допълнителна информация. Това невинаги ще върви гладко и ще се налага техник свръзка да рестартира и да пренастройва невронните връзки.

    6. Планетозащитник. Все още не е открито доказателство за извънземен живот. Още от първите полети на „Аполо“ обаче учените се отнасят предпазливо например към вземане на проби от почва от чужди планети. Привнесен оттам микроскопичен или дори едноклетъчен организъм може да бъде сериозна заплаха за живота на Земята. Затова планетозащитникът в бъдеще ще посещава  всички космически центрове по света, за да проверява роботите, ходещи на други планети. Той трябва да гарантира ние да не заразяваме Космоса и той – нас.

    7. Ментор и анализатор на машини. В близките години ще са нужни все повече наставници, ментори, анализатори на информация и администратори. Ще има ментори, които ще обучават изкуствения интелект да гледа по-далеч от буквалното значение на онова, което казват или пишат хората. Те например ще могат да разпознават сарказма, ще вземат предвид културните различия и т.н. Анализатори на прозрачността ще определят колко непроницаеми са някои алгоритми и какъв ефект ще има това върху оперативния мениджмънт.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство