вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3150 прочитания

  Защо е важно да имате щастливи служители?

  Удовлетвореността на персонала води до по-висока производителност и печалба, сочат проучвания
  30 юли 2019, 16:04 a+ a- a

  "Служителите са най-важният ни актив". Много мениджъри са повтаряли тази мантра през годините. Самите служители вероятно си мислят обаче друго - че ръководителите им ценят много повече машините, оборудването и парите в банката, отколкото тях.
  Усещането се засилва, когато мениджърите заговорят за нуждата от максимизиране на "стойността на акциите". Създава се впечатлението, че най-важен приоритет за компанията е щастието на акционерите. Служителите попадат в по-низшата категория на stakeholders (т.нар. заинтересовани страни), пише Economist.

  За много американски предприемачи концепцията за т. нар. "stakeholder capitalism" звучи като неясна европейска идея. Те смятат, че фирмите, които се фокусират върху благополучието на служителите, трудно биха издържали на жестоката конкуренция на мултинационалния бизнес.

  Грандиозните твърдения обаче имат сериозни основания. Много компании поддържат централизирана система на контрол, при която отгоре идват заповедите. Те биха постигнали по-добри резултати, ако предоставят по-голяма свобода за вземане на решения на персонала си, отбелязва изданието.  

  Economist дава пример със скорошно проучване на Кристиян Крекел, Джордж Уорд и Жан-Емануел де Неве, направено на база на данни от близо 2 млн. служители в 230 различни бизнес организации в 73 страни.

  Авторите на проучването измерват представянето на фирмите посредством четири критерия: лоялност на клиентите, продуктивност на служителите, рентабилност и текучество на персонала.  

  Те установяват, че удовлетвореността на служителите оказва силно положително влияние на лоялността на клиентите и намалява значително текучеството. Освен това компаниите с по-щастлив персонал отчитат по-висока рентабилност и по-висока производителност на труда.

  Кои обаче са най-добрите мерки за увеличаване на удовлетвореността на служителите? Според Economist доброто корпоративно управление може да бъде разпознато по това, че работещите са добре информирани по отношение на плановете на компанията, както и ролите и отговорностите им. Служителите освен това могат свободно да повдигат въпроси и коментират проблеми без да се страхуват, че ще загубят работата си. Тормозът не е позволен. Хората може и да са доста натоварени, но ще им бъдат дадени достатъчно възможности да се възстановят и да прекарат време със семействата им. На кратко, служителите са третирани като хора, а не като счетоводни единици. 

  В сектора на услугите персоналът наистина е най-важният актив на компанията, отбелязва изданието. Задачите на служителите са свързани с креативност и емпатия. Затова умните ръководители все повече ще си дават сметка, че доволната работна сила е необходимост в търсенето на корпоративен успех.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Консерваторите във Великобритания: Няма да има повече преференции за европейските емигранти
  В предизборно изявление членове на партията се заканиха да уеднаквят правилата за емиграция за всички
  преди 9 часа
  Издръжката на 4-членно семейство възлиза на 2472 лв.
  За София тя е с над 30% по-висока, показва редовният анализ на КНСБ
  преди 11 часа
  Пощенска банка финализира оперативното обединение с Банка Пиреос България
  В резултат от обединението, Пощенска банка придобива пазарен дял от над 10% по размер на активи, кредити и депозити и затвърждава позицията си на системна за пазара банка
  преди 12 часа
  Fourth се обединява с HotSchedules
  Комбинираният пакет технологични решения за управление на хотели и ресторанти вече обслужва клиенти от 120 000 обекта по целия свят
  преди 15 часа
  Xerox няма да купи HP, но HP може да купи Xerox
  Производителят на компютри определи офертата като „подценяваща“, но заяви, че ще разгледа възможността да придобие компанията за принтери