петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2344 прочитания

    Все повече млади хора се насочват към кариерата на професионален шофьор

    Над 27 хиляди шофьори са придобили правото за управление на тежкотоварни автомобили само през 2018
    07 август 2019, 11:32 a+ a- a

    Кариерата на професионалния шофьор става все по-атрактивна за българите, като реализация в бранша търсят и много младежи. Тази тенденция ясно пролича в пилотен проект за безплатно допълнително обучение на шофьори с категория C+E без опит, който се проведе в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна. В рамките на 2 месеца в проекта взеха участие над 80 души, от които 70% млади шофьори под 35 години. 

    “Професионален шофьор - Старт в кариерата” е съвместна инициатива на логистичната компания Транспрес и Volvo Trucks България, като целта е новите професионалисти да получат комплексно и практически ориентирано обучение, за да се подготвят за работния процес. 

    Проучване на Агенцията по заетостта за 2019 година поставя професионалния шофьора на първо място в категорията за най-търсените професии в България, изискващи висше образование или правоспособност.  Същевременно според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ над 27 хиляди шофьори са придобили правото за управление на тежкотоварни автомобили само през 2018 г. Въпреки това съществува недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили в транспортния сектор. Една от причините е липсата на реален опит след регламентирания от държавата курс в тази категория от 20 часа кормуване. Така се заражда и идеята за допълнително практическо обучение на шофьори без стаж. 

     „Пилотният ни проект приключи изключително успешно. След обученията нашата компания назначи 16 професионални шофьори на работа. Обратната връзка, която получаваме е много добра. Стараем се да предлагаме все по-добри условия на труд, да повишаваме квалификацията на служителите си чрез редовни обучения и да работят на най-новите камиони със съвременни технологии. По този начин се повишава и нивото в сектора и качеството на услугите, от което всички имаме полза“, посочва управителят на българската логистична компания Транспрес Веселин Стоянов.

    „В световен мащаб Volvo Trucks инвестира постоянно време и усилия в допълнителни обучения за професионалните шофьори, които са насочени както към повишаване на безопасността на пътя, така и към оптимизиране на горивната ефективност. Активната и пасивна безопасност  в нашите камионите е приоритет, но човешкият фактор продължава да бъде водещ. Вярваме, че такива обучения са от изключителна важност, както за самите шофьори, така и за бранша като цяло.”, обяснява Карин Йохансон, управител на Волво Груп България.  

    Транспрес планира да продължи съвместната инициатива с Volvo Trucks България още тази есен с обучения в други градове в страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство