събота, 17 август 2019   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1004 прочитания

    Има три вида живот, който можем да живеем

    Какъв тип живот живеете? И какъв бихте искали да живеете?
    13 август 2019, 16:08 a+ a- a

    Мартин Селигман, професор по психология в Пенсилванския университет, бивш председател на Американската асоциация на психолозите и един от найпрочутите експерти по позитивна психология, твърди, че ако говорим за щастие, има три вида живот, който можем да живеем. 

    Първият е наричан от Селигман „приятен живот“, изпълнен с позитивни емоции по отношение на миналото, настоящето и бъдещето. Това е желан начин на живот, но тъй като се основава преди всичко на удоволствието, рискът е да свършим в клопката на хедонизма и материализма. 

    На следващото ниво е наричаният от Селигман „добър живот“: в него развиваме нашите способности и ги използваме, за да получим награди в основните области на битието ни, например работата. В „добрия живот“ сме увлечени по работата си и всичко, което правим. Изживяваме професията си като призвание и въпреки че работим много, често се носим по течението. Затова за нас удовлетворението от онова, което правим, е по-важно от спечелените пари. 

    Има и трета форма на щастие, за която Селигман твърди, че по някакъв начин тя е търсена от всички хора: „смисления живот“. В него се целим отвъд самите нас: откриваме кои са нашите умения, силните ни страни, научаваме се да ги развиваме и споделяме, за да ги поставим в служба на нещо по-голямо от нас. По този начин чрез нашия живот оставяме отпечатък и се превръщаме в определящ фактор – повече или по-малко – в живота на другите и в заобикалящия ни свят. 

    Какъв тип живот живеете? И какъв бихте искали да живеете?

    Из „Заслужавам най-доброто“ от Лучия Джованини, която излиза в България на 16 август

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    преди 1 ден
    Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
    Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
    преди 1 ден
    преди 1 ден