събота, 17 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  694 прочитания

  „Бонус” замразяване на яйцеклетки

  Защо все повече американски компании предлагат на служителките си подобен "стимул"?
  13 август 2019, 11:22 a+ a- a

   

  Първи бяха Facebook и Apple. Още през 2014 двете компании започнаха да предлагат като "бонус" да поемат разходите по скъпата продедура замразяване на яйцеклетки. Така технологичните гиганти се надяваха да привлекат повече дами в ИТ индустрията. "Щедростта" им обаче беше посрещната с цинизъм, отбелязва списание Economist. Критиците смятаха, че това е опит да бъдат накарани представителките на нежния пол да отложат раждането, за да имат време за кариера.

  Това обаче не възпря и други работодатели в САЩ да започнат да предлагат този "стимул". Всяка четвърта голяма американска компания в момента покрива процедури, свързани със запазване на фертилитета на служителките им, според данни на консултантската агенция Mercer, цитирани от Economist. Всяка 20-а фирма поема разходите по замразяване на яйцеклетки.

  Американската консултантска компания Bain Capital, инвестиционната група KKR и автомобилопроизводителят Tesla плащат за неограничен брой ин витро процедури (които могат да струват по 100 хил. долара). Тази седмица Starbucks обяви, че ще повиши сумата, която покрива за процедури за запазване на фертилитета, до 25 хил. долара, включително и за барманки, които работят по над 20 часа седмично повече от шест месеца.

  Компаниите използват тези "бонуси", за да привличат и задържат служителите си. Дали обаче това са правилните "стимули" остава спорно.

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  преди 1 ден
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 1 ден
  преди 1 ден