петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3715 прочитания

    Телерик Академия стартира безплатни школи по програмиране за ученици

    Над 90 школи в 25 града в България стартират от отктомври
    09 септември 2019, 09:51 a+ a- a

     

    Училищна Телерик Академия за ученици от 1-ви до 12-ти клас обяви, че отваря приема за учебната 2019/2020 година. През октомври тя стартира над 90 школи в 25 града в България, в които близо 2 хил. ученици от всички възрасти ще могат да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии. Кандидатстването става през сайта на Училищна Телерик Академия и е отворено до 22 септември за София и до 29 септември за останалите градове.

    Училищна Телерик Академия е национална образователна инициатива на Фондация „Телерик Академия“, която подготвя учениците от 1-ви до 12-ти клас за дигиталното бъдеще. Обученията са с продължителност от октомври 2019 до юни 2020 и ще се провеждат в 25 града в страната, сред които София, Варна, Пловдив, Плевен, Враца, Разград и Габрово, както и за първи път в: Бургас, Смолян, Силистра, Монтана, Панагюрище, Харманли, Първомай, Доспат, Златоград, Рудозем и Абланица. Програмите се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

    „Щастливи сме, че интересът към програмите ни расте с всяка изминала година, което е показател за успеха им. В отговор на търсенето почти ще удвоим градовете, в които имаме присъствие, и увеличаваме броя на школите си с над 40% спрямо 2018. За да продължаваме да подготвяме все повече деца за професиите на бъдещето, разчитаме на подкрепата на общини, фондации, бизнеси, училища и индивидуални дарители“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

    От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да избират между школите в цялата страна. Необходимо е да кандидатстват онлайн през септември и да се явят на входен тест. Учениците в 1-3 клас могат да се обучават в София, като записването ще отвори през октомври и ще бъде достъпно до запълване на свободните места.

    Интерактивните обучения развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Те се водят от опитни преподаватели и специалисти по утвърдена методология и формат, съобразен с възрастта на участниците. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в повисоко ниво или друга нейна програма.

    Програми за всички възрасти

    • Обучения за 8-12 клас - организират се в София и страната. С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в една от 3 програми: „Дигитални науки“, в която научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират в тях, докато опознават най-новите технологии; „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри; „Разработка на уеб приложения“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени сайтове.

    • Обучения за 4-7 клас - провеждат се в София и страната, а учениците могат да избират между 3 програми - „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват; „Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни игри; „Алгоритмично програмиране“, където усвояват задълбочени познания по програмиране, развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика.

    • Работилници по програмиране за 1-3 клас – организирани от CoderDojo България в партньорство с Училищна Телерик Академия. В тях децата се научават да създават интерактивни игри и приложения под менторството на опитни доброволци. Провеждат се в обучителния център на Академията в София.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк