четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2903 прочитания

    България е на 54-то място сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите

    София е на 78-о място сред 114-те града, включени в класацията
    11 септември 2019, 17:53 a+ a- a

    България се нарежда на 54-то място сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите. Това показва глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019, който се разработва от Adecco Group и един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD.

    Докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 68 индикатора. Анализът за 2019 г. обхваща 125 национални икономики и 114 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие. 

    Лидери в класацията за 2019 г. са Швейцария, Сингапур и САЩ. При градовете най-високо се нарежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. София е на 78-о място сред 114-те града, включени в класацията.

    Най-високо е класирана България по показателите „Задържане на таланти“ и „Глобално знание“. Най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти - родни и чуждестранни. 

    България  е разглеждана в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи.  

    Резултатите за конкурентоспособност на талантите в България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша. 

    В този регион с най-добри резултати в класацията се нарежда Чехия, която е с двойно по-висок БВП от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България само с 16 позиции.

     „Пазарът на труда се променя много бързо. Затова е важно отделните държави и градове да предлагат подходящи условия за привличане на таланти. В противен случай има риск да бъдат изпуснати дори вече привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде. Резултатите от тазгодишния доклад са допълнително доказателство за това как предприемаческият талант все повече се разглежда като ключов фактор за ориентиране в постоянно променящия се свят. Създаването на правилните условия и отглеждането на предприемачески дух е от изключително значение за развитието на талантите и за полагане на основата за развитието на икономиките за в бъдеще.“, коментира Ален Дехейз, главен изпълнителен директор на Adecco Group. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 7 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 8 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 14 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 15 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава