събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  893 прочитания

  Учители, медицински сестри и акушерки ще са най-търсените професии у нас след 15 години

  Очаква се към 2034 най-нисък да е броят на заетите в Северна България, сочат прогнози за развитието на пазара на труда
  10 октомври 2019, 16:40 a+ a- a

  Ръст в търсенето на учители, медицински сестри и акушерки се очаква у нас в дългосрочен план през периода 2025-2034. Това сочат прогнози за развитието на пазара на труда в България, които бяха представени по време на конференция, организирана от Министерството на труда и социалната политика.

  Данните показват, че в дългосрочен план през периода 2025-2034 се очаква ръст в търсенето на учители по общообразователна подготовка в средното (със 7 300 броя) и в основното (с 6 200 броя) образование. Следват професии като медицински сестри и акушерки, чието търсене се очаква да се увеличи с 4 800 броя. Ще се търси и персонал, предоставящ здравни грижи. Значително нарастване на заетите се прогнозира и в сектор „Държавното управление“, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти. Ще се засилва и търсенето на специалисти по социални дейности.

  С до хиляда души ще нарасне търсенето в дългосрочен план на машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, работници в производството на облекло и сродни на тях, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, производители на инструменти и ръководители в бизнес услугите и административните дейности.

  Заетите в динамично развиващата се икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ ще нараснат в средносрочен план, което ще се дължи на очакваното оживление в сектора. През 2024 заетите в бранша ще са 94 100 или 3,2% от общата заетост.

  В областта на информационните технологии и информационните услуги най-много ще се търсят разработчици на софтуер и софтуерни приложения и анализатори, чийто брой ще достигне 18 500 или 35.8% от заетите в отрасъла през 2034.

  В дългосрочен план (2025–2034) най-висока ще бъде заетостта в областите: София град (634.5 хил.); Пловдив (283.6 хил.); Варна (189.4 хил.) и Бургас (167.2 хил.). Очакванията са към 2034 най-нисък да е броят на заетите в Северна България: Видин (27.3 хил.); Монтана (38.3 хил.); Силистра (38.4 хил.).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията