понеделник, 21 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  636 прочитания

  Учители, медицински сестри и акушерки ще са най-търсените професии у нас след 15 години

  Очаква се към 2034 най-нисък да е броят на заетите в Северна България, сочат прогнози за развитието на пазара на труда
  10 октомври 2019, 16:40 a+ a- a

  Ръст в търсенето на учители, медицински сестри и акушерки се очаква у нас в дългосрочен план през периода 2025-2034. Това сочат прогнози за развитието на пазара на труда в България, които бяха представени по време на конференция, организирана от Министерството на труда и социалната политика.

  Данните показват, че в дългосрочен план през периода 2025-2034 се очаква ръст в търсенето на учители по общообразователна подготовка в средното (със 7 300 броя) и в основното (с 6 200 броя) образование. Следват професии като медицински сестри и акушерки, чието търсене се очаква да се увеличи с 4 800 броя. Ще се търси и персонал, предоставящ здравни грижи. Значително нарастване на заетите се прогнозира и в сектор „Държавното управление“, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти. Ще се засилва и търсенето на специалисти по социални дейности.

  С до хиляда души ще нарасне търсенето в дългосрочен план на машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, работници в производството на облекло и сродни на тях, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, производители на инструменти и ръководители в бизнес услугите и административните дейности.

  Заетите в динамично развиващата се икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ ще нараснат в средносрочен план, което ще се дължи на очакваното оживление в сектора. През 2024 заетите в бранша ще са 94 100 или 3,2% от общата заетост.

  В областта на информационните технологии и информационните услуги най-много ще се търсят разработчици на софтуер и софтуерни приложения и анализатори, чийто брой ще достигне 18 500 или 35.8% от заетите в отрасъла през 2034.

  В дългосрочен план (2025–2034) най-висока ще бъде заетостта в областите: София град (634.5 хил.); Пловдив (283.6 хил.); Варна (189.4 хил.) и Бургас (167.2 хил.). Очакванията са към 2034 най-нисък да е броят на заетите в Северна България: Видин (27.3 хил.); Монтана (38.3 хил.); Силистра (38.4 хил.).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 минути
  Пуснаха в експлоатация първият участък от „Балкански поток“
  Това са 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“
  преди 1 час
  FlixTrain разширява дейността си в Европа
  Компанията оперира и на българския пазар с марката си FlixBus, предлагаща международен превоз на пътници
  преди 3 часа
  Ангелкова: Готови сме за зимния туристически сезон
  Община Самоков е една от новите 5 ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм, които ще бъдат рекламирани у нас и в Европа
  преди 2 часа
  Русия и Сърбия правят общ Център за ядрена наука, технологии и иновации
  Научната дейност, осъществявана там, ще подпомага медицината, промишлеността, селското стопанство, индустрията и др.
  преди 3 часа
  Радев в Япония за интронизацията на император Нарухито
  Той ще проведе среща с ръководството на японската корпорация „Мейджи“