вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3515 прочитания

  Сертификационната програма на БАУХ е възможност да си свериш часовника

  За предизвикателствата и ползите от сертификацията – вижте какво разказа Цветомир Цветанов, мениджър „Човешки ресурси“ в „Сентилион“
  29 октомври 2019, 10:26 a+ a- a

  Цветомир Цветанов, мениджър „Човешки ресурси“ в „Сентилион“

  Вече пета година Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) дава възможност на HR професионалисти да получат признание за знания и умения от гилдията като се сертифицират по различни професионални нива в сферата на човешките ресурси.

  Цветомир Цветанов, мениджър „Човешки ресурси в „Сентилион“, е сред професионалистите, преминали през програмата на БАУХ. Сертификатът за трето ниво на сертификация  - позиция „мениджър Човешки ресурси“, му беше връчен лично от председателя на УС на БАУХ Миглена Узунова-Цекова по време на Есенната конференция на Асоциацията в София.    

  Вижте какво разказа Цветомир за процеса, предизвикателствата и ползите от сертификацията, малко след като получи сертификата си. 

  За процеса, предизвикателствата и ползите от сертификацията

  Защо реши да се включиш в Сертификационната програма на БАУХ?
  Сертификационната програма на БАУХ е една възможност да си свериш часовника. Тя е начин да разбереш спрямо стандартите в една държава колко добър си ти, какво имаш да надграждаш и да планираш развитието си оттук насетне. 

  Колко време продължи сертификационният процес?
  При мен продължи малко по-дълго време – около 4-5 месеца. Но реално отделях средно около един ден на месец за дейности, свързани със сертификацията. 

  Как протича процесът?
  Сертификацията е доста практически ориентирана. Работи се с ментор по практически казуси и има директна връзка с оценяващата комисия. Тя е съставена от няколко доказани професионалисти в професията. Те регулярно дават обратна връзка къде се намираш на всеки един от етапите, кои са нещата, с които си се справил, кои са нещата, върху които трябва да помислиш и да поработиш. 

  Как премина оценяването и какъв беше изпитът?
  Реално аз не го усетих като изпит. Беше по-скоро неформален разговор, в рамките на който минахме през знанията, уменията и опита, които съм натрупал през последните 12 години. Изобщо не го усетих. Беше една двучасова сесия, в която разговаряхме открито, обсъждахме различни предизвикателства, с които съм се сблъсквал през професионалния си път и по време на сертификационния процес. Така че аз не го усетих като изпит.

  С какви предизвикателства се сблъска по време на процеса?
  Определено имаше предизвикателства. Аз избрах ниво и области, в които имам известен опит, но не във всяка една се чувствам 100 процента сигурен. Благодарение на моя ментор и представителите на сертификационната комисия успях да се справя с тези предизвикателства.

  Дай пример за такива предизвикателства.
  Пример е сферата на организационния дизайн и редизайн. В тази област аз имам сравнително малък опит. И макар чисто практически да съм извършвал конкретни дейности, имаше неща, които за мен бяха по-скоро на теория. Благодарение на дискусиите ми с ментора и с един от представителите на сертификационата комисия, успях да определя една бъдеща посока за следващи стъпки на развитие по отношение на организационния дизайн и редизайн. Наред с това успях да направя и няколко трансформации вътре в компанията за кратък период от време и ми предстоят още такива. 

  Ако трябва да обобщиш – с какво сертификацията ти беше най-полезна и какво научи по време на целия процес?
  Най-ценното за мен беше, че имах възможност да дискутирам с хора, които са част от българската действителност и знаят какво се случва в България. Хора, наясно със средата, в която работим всички като професионалисти в сферата на човешките ресурси. Общуването с тези хора успя да ме обогати и като професионалист и като личност. Научих много полезни практики, които могат да надградят дори и човек, който вече има значителен опит в сферата на управление на персонала. 

  Спомена, че вече си предприел някои стъпки към трансформация в компанията, в която работиш. Какви бяха те и какво още смяташ да промениш?
  Може би най-важното нещо, върху което се замислих, е доколко подходът, който имаме в организацията, свързан с хората, е гъвкав. Ние сме производствена компания, фокусирана в една много тежка сфера – производството на медицински продукти. Спазваме много правила, стандарти, процедури, изисквания... и имаме изключително високо ниво на контрол върху хората. Замислих се как можем да променим цялата тази бюрокрация. Идеите, които имам, вече срещат подкрепа от страна на ръководството на компанията и предстои да се реализират в следващите няколко месеца. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Проф. Момеков: България се намираме в „подножието“ на поредна Covid вълна
  Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, коментира председателят на Българското научно дружество по фармация
  преди 5 часа
  МФ: На 22 страни членки парите от Плана за възстановяване са орязани
  Парите на България са намалени заради по-добър икономически ръст, твърдят от финансовото министерство
  преди 6 часа
  Бизнес растежът в еврозоната се забавя
  Данните предполагат спад на икономиката в блока
  преди 6 часа
  Край на "Дивия Запад" в Интернет: ЕП прие нови правила срещу монопола на технологичните гиганти
  Тези, които не спазват разпоредбите, могат да бъдат наказани с глоби в размер до 10% от годишните им приходи
  преди 7 часа
  Изграждат интермодален терминал в Русе
  Проектът ще бъде финансиран по Националния план за възстановяване и развитие