четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6495 прочитания

    Очаква ли се ръст на възнагражденията?

    Вижте коментарите на консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара
    02 януари 2020, 14:41 a+ a- a

    Пазарът на труда изпрати година с ръст на възнагражденията в почти всички сектори, коментираха пред Economy.bg консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Ще продължи ли ръстът и през тази година и какви са очакванията за бизнес средата? Вижте какви са прогнозите.

     

    Нора Найденова, Process Improvement Manager, HRS

    Тенденциите в ИТ сектора са заплатите да се изравнят с нивата в другите европейски държави

    Бихме могли да направим прогнози за пазара с оглед на различните браншове в него, тъй като има известни разлики. 

     IT: За Java Devs и Front End с react .js определено ще има значителен ръст в очакванията за възнаграждение, тъй като това са сред най-търсените профили в момента. В другите IT позиции също се очаква растеж в рамките на стандартния за този тип позиции. Причините за това са най-вече свързани с недостига на кадри в софтуерния бранш. Тенденциите са заплатите на тези позиции да се изравнят с нивата в другите европейски държави, но това по-скоро ще се случи през следващите няколко години. 

    BPO: Предвиждаме растеж в очакванията на кандидатите отново с около 7-9% в аутсорсинг сектора през 2020 г. Масово стартовите възнаграждения на двуезичните профили (владеещи английски и още един чужд език на ниво поне B2) ще започват от 1800-2000 лв. нето. Под тези нива компаниите ще изпитват все повече трудности да намерят кадри. 

    В производствения сектор очакваме поне още 5-10% растеж на заплатите през 2020 година.

    В зависимост от икономическата обстановка в страната прогнозите са за повишаване с 10% на заплатите от страна и на останалите компании в частния сектор. Не бива да забравяме обаче, че икономическите специалисти вещаят появата на нова криза през идните години, която би могла тотално да промени обстановката на пазара.

     

    Константинос Милонас, главен изпълнителен директор на Adecco Group за Гърция и България

    Тенденцията кандидатите за работа да очакват ръст в заплащането им ще продължи 

    Тенденцията кандидатите за работа да очакват ръст в заплащането им ще продължи и следващата година. Това виждаме и в данните, които Националният осигурителен институт съобщи - за първи път средномесечният осигурителен доход за страната е над 1000 лева (за месец октомври 2019 г. е 1002,75 лева), а това е ръст от над 100 лева за една година.

    Процесът на оптимизиране на разходите в много компании в Европа всъщност е златна възможност за България. Заради добре подготвените кадри, нашият пазар е доста атрактивен за прехвърлянето на някои бизнес операции в България и откриването на още центрове за споделени услуги (Shares Service Centers). Това също ще увеличи възможностите пред трудоспособните българи и най-вероятно ще има ефект и върху очакванията им за заплати. 

     

    Снежана Райкинска, главен изпълнителен директор, Bulwork

    Очакваме да има застой в някои възнаграждения 

    Поради турбулентните икономически процеси и очакванията ни за предстоящо изнасяне или затваряне на компании и в тази сфера очакванията ни са, че за по-неопитните кандидати с до две години професионален стаж, ще има застой във възнагражденията, както и при тези, които имат над 10 години стаж и имат по-високи от средните за сектора очаквания. Компаниите ще търсят оптималното между заплащане и опит, така че  очакваме лек спад във възнагражденията, които са по-високи от 9000 бруто, както и ръст на възнагражденията единствено в златната среда - тези между 4000 до 6000 бруто на месец.

     

    Инна Здравкова, Talent Operations Service Manager, Astrea Recruitment

    Очакваме сериозно преосмисляне и преструктуриране на инвестиционните планове

    Индустрията на изнасяне на бизнес услуги на територията на България се смята за една от най-добре платените поради силно развитата конкуренция в аутсорсинг бизнеса. За поддържането на висока конкурентна бизнес среда, в която оперират доставчиците на аутсорсинг услуги, компаниите отдавна не разчитат само на релевантно възнаграждение. Гъвкавостта, личното отношение към кандидатите и добрият социален пакет се превърнаха в неизменно съпровождащо към работната оферта перо, както и визитна картичка на всяка компания.

    Тенденциите през 2020 година ще са за още по-сериозно преосмисляне и преструктуриране на инвестиционните планове. Най-голямо значение компаниите обаче ще отдават на политиките за привличане и задържане на персонал. Привличането и задържането на екипи се ръководят най-вече и от активната работа по “employer branding”. Бързината, с която се процедират кандидатурите, както и навременната обратна връзка по време на процеса по подбор, също оказват силно влияние върху перцепцията на кандидатите и техния финален избор.

     

    Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие”, ManpowerGroup България

    Забавянето на световната и европейската икономика би охладило локалните темпове на наемане и ръста на възнагражденията

    Ако проследим ситуацията на пазара на труда от 2017 година насам, а именно - рекордно ниските нива на безработица и все по-острата кадрова липса в определени сектори, очакваме тенденцията за нарастване на възнагражденията да се запази и през следващата година.

    От друга страна, влияние ще окажат и световната и европейската икономика, тъй като забавянето им би охладило локалните темпове на наемане и респективно ръста на възнагражденията.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк