понеделник, 21 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5770 прочитания

  Какво се случва, когато спрем да угаждаме на всички?

  Започваме да вярваме повече на себе си и още...
  24 януари 2020, 14:54 a+ a- a

  Можем да имаме истински автентичен живот само когато думите и поведението ни отговарят на собствените ни вярвания. „Когато спрете да се тревожите дали сте угодили на всички, а вместо това сте достатъчно смели да живеете според собствената си ценностна система, ще получите много предимства“, казва Ейми Морин, лицензиран клиничен социален работник и психотерапевт. Ейми Морин е име, което мнозина свързват с темата за психическата сила. През януари в България излезе книгата ѝ „13 неща, които психически силните хора не правят“, която е преведена на 33 езика и е международен бестселър. Вижте откъс, в който Ейми изброява какво ще се случи, ако спрем да се тревожим дали сме угодили на всички: 

  1. Ще започнете да вярвате повече на себе си. Колкото по-способни сте да видите, че не сте длъжни да правите другите щастливи, толкова по-голяма независимост и увереност ще изпитвате. Ще сте доволни от решенията, които вземате, дори другите да не са съгласни с действията ви, защото ще знаете, че сте направили правилния избор.

  2. Ще имате повече време и енергия за вашите цели. Вместо да пилеете енергия, опитвайки се да бъдете човекът, който другите искат да бъдете, ще имате време и енергия да работите върху себе си. Когато канализирате тези усилия към целите си, успехът е много по-вероятен.

  3. Стресът ще намалее. Когато установите ограничения и здравословни граници, вие ще изпитате много по-малко стрес и раздразнение. Ще усетите, че имате много повече контрол над живота си.

  4. Ще създадете по-здрави връзки. Другите ще започнат да ви уважават повече, когато отстоявате себе си. Ще общувате с хората по-добре и няма да задържате в себе си гняв и негодувание към тях.

  5. Ще имате по-силна воля. Интересно проучване от 2008 година, публикувано в списание за експериментална психология, показва, че  хората имат много по-силна воля, когато вземат самостоятелни решения, породени от собствения им подтик, отколкото опитвайки се да удовлетворяват другите. Ако правите нещо само за да бъде щастлив някой друг,  ще ви е трудно да постигнете целта си. Ще бъдете мотивирани да продължите да го вършите, ако сте убедени, че това е най-доброто за вас. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  18 септември 2020, 15:40
  18 септември 2020, 14:42
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  18 септември 2020, 14:17
  18 септември 2020, 14:10
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  18 септември 2020, 09:41
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“