понеделник, 17 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3243 прочитания

  Какво се случва, когато спрем да угаждаме на всички?

  Започваме да вярваме повече на себе си и още...
  24 януари 2020, 14:54 a+ a- a

  Можем да имаме истински автентичен живот само когато думите и поведението ни отговарят на собствените ни вярвания. „Когато спрете да се тревожите дали сте угодили на всички, а вместо това сте достатъчно смели да живеете според собствената си ценностна система, ще получите много предимства“, казва Ейми Морин, лицензиран клиничен социален работник и психотерапевт. Ейми Морин е име, което мнозина свързват с темата за психическата сила. През януари в България излезе книгата ѝ „13 неща, които психически силните хора не правят“, която е преведена на 33 езика и е международен бестселър. Вижте откъс, в който Ейми изброява какво ще се случи, ако спрем да се тревожим дали сме угодили на всички: 

  1. Ще започнете да вярвате повече на себе си. Колкото по-способни сте да видите, че не сте длъжни да правите другите щастливи, толкова по-голяма независимост и увереност ще изпитвате. Ще сте доволни от решенията, които вземате, дори другите да не са съгласни с действията ви, защото ще знаете, че сте направили правилния избор.

  2. Ще имате повече време и енергия за вашите цели. Вместо да пилеете енергия, опитвайки се да бъдете човекът, който другите искат да бъдете, ще имате време и енергия да работите върху себе си. Когато канализирате тези усилия към целите си, успехът е много по-вероятен.

  3. Стресът ще намалее. Когато установите ограничения и здравословни граници, вие ще изпитате много по-малко стрес и раздразнение. Ще усетите, че имате много повече контрол над живота си.

  4. Ще създадете по-здрави връзки. Другите ще започнат да ви уважават повече, когато отстоявате себе си. Ще общувате с хората по-добре и няма да задържате в себе си гняв и негодувание към тях.

  5. Ще имате по-силна воля. Интересно проучване от 2008 година, публикувано в списание за експериментална психология, показва, че  хората имат много по-силна воля, когато вземат самостоятелни решения, породени от собствения им подтик, отколкото опитвайки се да удовлетворяват другите. Ако правите нещо само за да бъде щастлив някой друг,  ще ви е трудно да постигнете целта си. Ще бъдете мотивирани да продължите да го вършите, ако сте убедени, че това е най-доброто за вас. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕС с нова операция за следене на оръжейното ембарго в Либия
  Новата мисия ще замени действащата в момента „София“ и ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  НСИ: Доходите на домакинствата у нас растат по-бързо от разходите
  Доходът от работна заплата нараства от с 16%, сочат данните на националната статистика
  преди 12 часа
  Великобритания няма да допуска нискоквалифицирани работници от чужбина
  Всички квалифицирани работници ще трябва да съберат достатъчно точки, за да работят в Обединеното кралство, обяви британският вътрешен министър Прити Пател