събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1477 прочитания

  Отпуск или болничен по време на карантина?

  Здравноосигурените българи имат право на болничен, но при определени условия
  26 февруари 2020, 13:30 a+ a- a

  Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че ако човек се подложи на доброволна карантина, той трябва да си пусне платен или неплатен отпуск за нейния период, защото в такива случаи болничен не се позволява. Става дума за хора, които се връщат в България от високорискови райони и има съмнение, че могат да бъдат заразени или носители на новия вирус COVID-19.

  Според здравния министър има два варианта при завръщане от високо рисков регион. Единият е при наличие на симптоми, тогава здравните власти взимат мерки и човекът бива настаняват в лечебно заведение. В този случай се отпуска болничен.

  Вторият сценарий е за хора, които се прибират в България, но нямат симптоми и решават доброволно да си останат у дома в рамките на 14-дневния карантинен срок. Министър Ананиев обясни, че на тези хора няма как да бъде издаден болничен лист, тъй като няма установена болест и не е налице нормативно основание, заради което да бъде издаден такъв.

  Днес, пред журналисти в Народното събрание, д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ в парламента, обясни, че нормативната уредба осигурява болничен за карантина, но само на здравноосигурените български граждани. Според нея прилагането на тази мярка не би натоварило социалната система. Ето какво още каза д-р Дариткова, цитирана от агенция „Фокус“:
  „Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус.“

  Ето какво гласи и член 162 от Кодекса на труда:

  Отпуск при временна неработоспособност
  Чл. 162. (1) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.

  (2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи.
  (3) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и размери, определени от отделен закон.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 20 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 21 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 22 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 23 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 23 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души