четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2272 прочитания

    Как да останем продуктивни при работа от вкъщи?

    Вижте различни препоръки
    13 март 2020, 11:21 a+ a- a

    С продължаващото разпрозстранение на коронавируса и обявяването на пандемия много фирми започнаха да съветват работниците си да работят от вкъщи. Подобна препоръка отправиха и от Министерството на труда.

    Отначало работата от вкъщи може да ви изглежда като сбъдната мечта - без пътуване до работа, без колеги, които да ви разсейват. Но след известно време, може да се окаже, че това е доста самотно начинание. Изведнъж домът започва да ви изглежда доста по-малък. А работният ден може да се окаже безкраен, пише CNN.

    "Смятам, че в най-голяма степен се подценява психологическият ефект от това да си сам", отбелязва пред CNN Дейвид Хъсел, съосновател на софтуерна компания, чийто екип на 40% работи дистанционно.

    Вижте няколко съвета как да се адаптираме към работата от вкъщи:

    Не забравяйте да си почивате
    В офиса имате време за почивки за кафе, за обяд, разговаряте с колеги. Това че работите от вкъщи не означава, че нямате право на кратки паузи. "Има тенденция да се работи през целия ден, за да не си помисли някой, че не работя, когато не съм в офиса", отбелязва Девид Рабин, визепрезидент "Глобален маркетинг" в Lenovo, цитиран от CNN. Кратките паузи могат да повишат продуктивността ви. Ще сте по-отпочинали и с нови идеи за работа.
    Работете 45-60 минути и след това направете кратка почивка. Това е ефективен начин да разчупите работния ден и да поддържате нивото на концентрацията си, съветва коуч по продуктивността пред Independent.

    Дефинирайте ясни граници между работен и домашен режим
    Работата от вкъщи може лесно да заличи границите между професионален и личен живот. Затова е важно да отделите конкретно място само за работа. За някои това може да означава цяла стая, а за други - просто кухненската маса.
    За да не работите по 12 часа на ден, опитайте да дадете външен израз на края на работния ден, като например да оставите настрани лаптопа си или да изключите нотификациите, които биха ви върнали обратно в работен режим.
    Едно от предимствата на работата от вкъщи е, че можете да спите до по-късно. Можете да станете от леглото 5 минути преди да започнете работа, отбелязват от Independent. Важно е обаче да се настройте за работа – облечете се, измийте зъбите си, закусете и пийте кафе, преди да се захванете с работа.

    Не се разсейвайте
    В офиса нещата, които могат да ни разсеят, са ограничени. Вкъщи обаче има много повече възможности за разсейване, посочват от Independent. Контролирайте всичко, което може да прекъсне концентрацията ви, когато работите. Оставете го за кратките почивки, които правите, съветва изданието.

    Помислете за комуникацията
    Видеоконферентните разговори са отлично средство да се преборите с чувството за изолация, което съпътства работата от вкъщи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 48 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС