петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2246 прочитания

    Бизнесът е разделен по отношение на предприетите мерки срещу COVID-19

    Най-голям проблем за компаниите е загубата на клиенти, установи анкета на БСК
    13 март 2020, 18:18 a+ a- a

    Бизнесът е разделен по отношение оценката на предприетите до момента мерки срещу коронавируса, показва анкетно допитване на Българската стопанска камара (БСК) до фирмите в страната. 

    Преобладават (36%) оценките, че мерките са закъснели, недостатъчни и неадекватни, а всяка четвърта компания (24%) е на обратния полюс и смята, че са налице прекалено високи рестрикции, които не отговарят на обективната обстановка. Почти толкова фирми (22%) считат, че мерките са адекватни на обстановката.

    Най-голям проблем за бизнеса е загубата на клиенти, а отсъствието на работници се очертава като най-малкото препятствие пред нормалното функциониране на бизнеса.

    Според 62% от участниците в анкетата, пикът на кризата предстои и се очаква задълбочаване на проблемите. 18% очакват стабилизиране до 2-3 месеца, а според 15% това ще стане в рамките на 1 месец.

    Мнозинството (67%) от анкетираните признават, че действат според обстановката и нямат антикризисен план, който да следват. Други 21% са изготвили по спешност план с оглед актуалната обстановка, а едва 7,5% имат план за действие в подобни ситуации, изготвен преди кризата с коронавируса.

    Огромната част от фирмите нямат в договорите си с контрагенти клаузи за форсмажор. Не е никак малък и процентът на тези, които изобщо не знаят за тази правна възможност да се защитят в случай на криза като настоящата. По-малко от една-пета от бизнеса е предвидил в договорите си клаузи за форсмажор.

    По оценка на компаниите средната загуба на обороти е 52%. За отговорилите в твърда сума тя е 51 000 лв. За отговорилите по друг начин (средно на ден, седмица или месец) средните загуби са, както следва: 1716 лв./ден, 8 581 лв./седмица и 34 325 лв./месец. 

    До момента в онлайн анкетата на Камарата, която продължава да е активна, са участвали 633 фирми от всички региони на страната и от почти всички икономически сектори (най-много в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството). 
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 9 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава