събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2712 прочитания

    Как да разчупим рутината на ежедневието в изолация?

    Вижте няколко интересни идеи и предизвикателства
    02 април 2020, 13:03 a+ a- a

    Глобалната пандемия от COVID-19 затвори много от нас в домовете ни. Наред с опасенията за здравето, работата и доходите ни, много от нас се сблъскват и с предизвикателствата на рутината в изолация. Как можем да разнообразим ежедневието си? И с малки неща можем да внасяме повече разнообразие в живота си. Вижте няколко интересни предизвикателства, които могат да разчупят рутината. 

    1. Използвайте времето вкъщи за самоусъвършенстване. Помислете за онлайн клас, в който може да усъвършенствате някакво свое умение или да научите нещо ново. Вече много образователни организации пуснаха безплатни обучения. Отделянето на повече време за развитие и самоусъвършенстване притъпява тревогите.

    2. Творете. Събуждането на твореца в нас има незабавен успокояващ ефект. Има толкова много възможности - рисувайте, оцветявайте мандали, пишете, водете си дневник, заседете цветя на балкона, плетете, бродирайте...

    3. Редете пъзели и извадете семейните игри.  Според учените всички тези активности подобряват невропластичността на мозъка. Те ни помагат да погледнем на нещата от различен ъгъл, да видим нови алтернативи и възможности, да разбираме по-добре на емоциите и поведението на хората. И ни предпазват от стрес и депресивни състояния.

    4. Практикувайте някаква физическа активност - йога, танци, пилатес, бойни изкуства, домашен фитнес...  За никой не е тайна, че упражненията ни освобождават от капана на негативните мисли и тревоги. А в момента онлайн пространството изобилства от възможности и предложения, а все повече учители и инструктори споделят безплатни видеа с разнообразни практики. 

    5. Медитирайте или просто се наслаждавайте на тишината. Голяма част от управлението на безпокойството се отнася до умението ни да подредим хаоса в собствената си глава. Практиките по осъзнатост ни помагат да постигнем това и да се избавим от нежелани мисли.

    6. Избирайте си ден за „доброта“. Вместо редовно да съдите, критикувате, иронизирате и недоволствате, опитайте се поне за ден да бъдете мили и добри с всички хора около вас, включително и със самия себе си.

    7. Четете книги, слушайте музика, пуснете си филм, гответе. И се опитайте да избягате от обичайния избор при тези активности. Действа освежаващо и зарежда с нови идеи. Така например, ако обичате трилърите, изгледайте една романтична комедия. Ако готвите обичайно месо, заменето го с риба. Изпробвайте нови рецепти. Ако обичате рок, пуснете си джаз...

    8. Не забравяйте да се радвате на малките неща в живота - изгрева, усмивката на любим човек, ароматен чай, парче шоколад, чаша вино...  Насладете се на цветовете около вас, погледнете небето - толкова рядко го правим и забелязваме колко е различно. 

    9. Забавете темпото – буквално. Хранете се бавно, говорете бавно. Това незабавно намалява нивата на стрес.

    10. Бъдете офлайн в поне един ден от седмицата. Няма по-релаксираща и зареждаща мини почивка от тази.

    11. Оставете мила бележка на любим човек. Може да я оставите на хладилника, на вратата, в обувките му, в книгата, която чете... Ще го усмихнете и ще го накарате да се почуства щастлив и обичан по един неочакван и необикновен начин. 

    12. Седнете на различно място. Ако например си имате любимо място на масата за хранене, изберете друго. Дори и нещо толкова малко може да ви даде нова перспектива. 

    13. Купете си мини домашен фонтан или аквариум с рибки. Звукът от течаща вода успокоява и релаксира. По сходен начин действа и наблюдаването на рибките в аквариума.

    14. Изхвърлете всички неща, които не използвате повече от година. Всички трупаме ненужни вещи в дома. Освобождаването от тях, действа освобождаващо и на нас самите.

    15. Благодарете! Благодарихте ли на някого днес? Колко често казвате „Благодаря“? Проучванията показват, че редовната употреба на думата „Благодаря“ в ежедневието има положителен ефект върху нашето здраве, емоционално състояние, взаимоотношения и ни помага да се справим със стреса.

    И не забравяйте: от време на време вселената си има начини да разчиства неща в живота ни вместо нас. Неочаквано губим работа, бизнес или цялата глобална икономика се срива. Най-доброто, което можем да направим, е да се научим да се настройваме съобразно новите обстоятелства. И да помним, че когато изгубим нещо, смятано за много ценно, то обикновено бива заменено от нещо много по-добро.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство