петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6654 прочитания

    Българин е сред 17-те млади таланти, избрани от easyJet

    Той споделя в интервю за HumanCapital как вижда бъдещето си, а неговият ментор Томас Хаагенсен разказва повече за стажантската програма на компанията
    24 ноември 2011, 18:58 a+ a- a


    Николай Стойчев

    Четвъртата по големина европейска авиокомпания easyJet посрещна наскоро 17 висококвалифицирани висшисти от 6 европейски страни в своята eвропейска програма за студенти. Сред тях е и българинът Николай Стойчев. Той е завършил магистратура по „Авиационен мениджмънт” в британския университет Cranfield. Казва, че винаги е обичал авиацията и от малък мечтата му е била да стане пилот.

    Програмата на
    easyJet е създадена с цел дипломирали се наскоро студенти да постъпят и да бъдат обучени за бъдещи мениджъри в компанията. Приемат се апликации от всички европейски страни, тъй като авиокомпанията цели да стане паневропейска, за което й е нужен мултинационален екип. Стажът е дълъг две години и е разделен на два или три големи проекта в отделите, които кандидатът е посочил като най-интересни за него. След края на стажа обикновено се предлага постоянен договор в областта, най-подходяща за кандидата. Според избраната позиция също така е възможно и да се работи в други европейски страни, където авиокомпанията има бази.

    Николай, защо избра да продължиш образованието си в чужбина?

    Реших да отида в чужбина заради предизвикателството да уча сред нова култура, да видя нови места, а и заради по-добрите възможности в чужбина.
    За завършване на висшето си образование избрах Обединеното Кралство. В Лийдс следвах за бакалавър дисциплината „Авиационни технологии” три години. Там изкарах и бревета си за пилот-любител. След това записах в Кранфийлд магистратура по “Авиационен мениджмънт” за година.

    Насърчаваме всички студенти да управляват своята кариера

    Томас Хаагенсен, Директор за Швейцария, Германия и северно и източно-европейските пазари в easyJet


    easyJet откри своята европейска програма за студенти тази година с първата група от студенти, които се присъединиха към компанията през октомври 2011. Програмата вече се радва на значителен интерес от студенти, завършващи университети от цяла Европа. Ние насърчаваме всички наскоро дипломирали се висшисти, които имат страст към авиационната индустрия се интересуват от други страни и култури, да кандидатстват. Вярваме, че нашата студентска програма е привлекателна, защото насърчаваме всички студенти да управляват своята кариера, и им предоставяме тренирани ментори, за да ги подпомагат в процеса на развитие в програмата.
    Целият процес продължава 2 години, през които нашите таланти вземат участие в силна въвеждаща програма, която ги запознава и въвлича в сърцевината на нашата дейност чрез посещения на много от базите в цялата мрежа на easyJet. Веднъж след като завършат тази програма, участниците се присъединяват към съответните бизнес звена, за да се заемат със своята първа задача. По време на двугодишния курс участниците са натоварени със серия от задачи и са изложени на критични бизнес проекти. Техният прогрес и изпълнение по време на работния процес се дискутират в края на всяка задача заедно с планове, които да им помогнат да осъществят своите кариерни амбиции вътре в организацията.
    Насърчаваме нашите участници да се срещат помежду си често, за да дискутират и разсъждават върху опита, който натрупват, както и да си помагат помежду си. Също така ги събираме заедно в някои ключови етапи по време на програмата, за да им представим модули за обучение. В допълнение участниците са прикрепени към определени ментори, които им помагат с бизнес и кариерно ориентирани съвети и ги подкрепят да изградят силна мрежа вътре в организацията.
    В последно време се говори, че компаниите използват стажантските програми, като начин да осигурят по-нископлатени служители. Такъв не е случаят при easyJet. Всички наши участници получават конкурентно възнаграждение. Според мен две години не е твърде дълъг период за стажантската програма. Задачите са структурирани да предоставят на участниците бързо израстване по време на обучението, така че в нейния край да бъдат готови за предизвикателни и възнаграждаващи бизнес позиции. Европейската програма за студенти е част от един по-широк подход за развиване на талантите в нашия бизнес и внедряване на по-голям европейски манталитет в организацията. Много компании преразглеждат дали трябва да продължават своите студентски програми в този икономически климат, но ние сме абсолютно ангажирани с този процес. Ето защо току-що започваме процеса на подбор за следващата вълна студенти през октомври 2012 г. Има голям брой незаети дипломирани студенти на пазара, които искат да се присъединят към бизнес, където могат да добавят истинска стойност. Ние възприемаме това като много голяма възможност за двете страни – за нас и за тях!
     

    Защо реши да кандидатстваш за стаж в easyJet и какви други компании представляваха интерес за старт на кариерата ти?
    Кандидатствах в easyJet, защото много малко авиокомпании имат програма за дипломирани студенти, каквато те предлагат (European Graduate Programme). Факт е, че днес авиокомпаниите наемат предимно хора с опит в авиационната индустрия. Това, за жалост, е в ущърб на студентите, които тепърва се дипломират и нямат никакъв опит.
    Европейската програма за студенти на easyJet не изисква предишен опит в авиокомпания. Освен това дава възможност на човек да работи в няколко различни департамента на авиокомпанията и така сам да открие нишата, в която най-добре пасва.
    Още един важен фактор, който повлия избора ми, е че културата на easyJet ми харесва - хората, които работят тук, са много сърдечни и приятелски настроени. Фактът, че след първите шест месеца, прекарани в централата на авиокомпанията, можеш да се преместиш да работиш в други европейски страни, също ми допада.

    След като завърши Кранфийлд, обмисляше ли възможността да започнеш кариера в България?

    Честно казано, след като завърших Кранфийлд, не го обмислях, защото хората с такъв тип дипломи малко се ценят в България засега, тъй като пазарът ни е малък. На този етап искам да събирам знания и опит за това как функционира една авиокомпания и мисля, че в easyJet имам страхотна възможност да го постигна. Тъй като авиокомпанията разширява мрежата си в Европа и открива нови бази, се надявам някой ден, когато открият база и в България, да мога да се преместя там, за да им помогна с опита си. На този етап обаче съм се съсредоточил към Англия и Испания.

    През какви етапи премина интервюто ти за стажантските места в easyJet?
    Интервюто ми премина през четири фази. Първата беше подаване на апликация през уебсайта на компанията. След около две до четири седмици на одобрените апликанти се изпращат онлайн психометрични тестове, които да направят.
    Успешно преминалите тестовете се канят на интервю в Академията на easyJet в Лутън, където цял ден се правят групови упражнения, презентации и интервюта. Тези, които са одобрени, са поканени да останат за следобедните персонални интервюта за селекция.
    Успешно представилите се кандидати на третия кръг биват поканени за последно мотивационно интервю, чиято цел е да се разбере в кой отдел на компанията апликантът би имал най-голям интерес да работи. В началото на четвъртия кръг представители от различните отдели на авиокомпанията правят презентации пред кандидатите, за да могат те да решат кои отдели са най-интересни за тях.

    В кой от отделите на компанията ще бъдеш: „Операции”, „Финанси”, „Инженерство”, „ИТ”, „Потребители”, „Мрежа на компанията”, „Приходи и Продажби”, „Маркетинг” или „Човешки ресурси”, и защо именно там избра?
    Моят стаж ще бъде в отдел „Операции”, защото е най-подобен на това, което съм следвал. Първите шест месеца ще прекарам в централата на авиокомпанията в Лутън, позната като „Хангар 89”.

    Какво очакваш от стажантската програма в easyJet?

    Очаквам да ми даде опит в това как работи една авиокомпания. Също така очаквам доста пътувания из различните европейски бази по проекти, свързани с разширяването на авиокомпанията. Като цяло очаквам да е едно забавно преживяване за мен.

    Какви са плановете ти за след тези 2 години стажантската програма?

    Предполагам, ще пробвам да кандидатствам като кадет-пилот за easyJet, а ако не се получи, смятам да продължа кариерата си в административната част на компанията.

    Би ли се върнал в България? От какво би зависило решението ти?

    Както казах, бих се върнал, когато easyJet открият постоянна база в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство