събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1541 прочитания

    COVID-19 може да превърне работата от вкъщи в норма

    71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали след пандемията да продължат да го правят
    14 април 2020, 17:59 a+ a- a

    Пандемията от коронавирус може да се окаже катализатор за по-честата работа от вкъщи в бъдеще, показва проучване на Colliers по темата, в което са се включили над 3 000 участници от 25 държави.

    Някои от основните данни в него са:

    82% от респондентите биха желали след пандемията да работят от вкъщи веднъж или повече на седмица.

    71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали след пандемията да продължат да го правят веднъж или повече на седмица.

    53% считат, че продуктивността им не се е променила в резултат на дистанционната работа; 24% вярват, че се е увеличила, а 23% твърдят обратното.

    Продуктивността е нараснала най-много в сферата на финансовите и професионалните услуги, както и в областта на технологиите, а е спаднала в най-голяма степен в секторите на правото, образованието и проучванията.

    55% споделят, че могат да извършват самостоятелна работа, изискваща концентрация, по-добре, когато са вкъщи, отколкото в офиса. 

    76% продължават да се чувстват свързани с екипа си, независимо от физическата дистанция, а 58% са на мнение, че общуват по-ефективно с колегите си, когато са в офиса. 

    Според Крис Маклърнън, директор на Colliers EMEA, резултатите от проучването потвърждават, че пандемията ще доведе до съществени промени в начина, по който хората работят. „Намираме се в процес на най-масовото изпробване на дистанционна работа в човешката история до сега, което ще промени значително работните ни навици. Важно е да разберем какъв е опитът на хората в този период. Това проучване ще ни помогне да съберем информация от целия свят, на която компаниите, с наша помощ, да могат да базират решенията си за подобрения и оптимизации. Вече е ясно, че много хора одобряват работата от вкъщи и вероятно ще желаят в някаква степен да имат възможност да се възползват от нея отново и след кризата.“

    Яняп Богард, директор консултантски услуги за работни пространства, Colliers EMEA, добавя: „Намираме се в предизвикателна, но и уникална ситуация, която ни дава много възможности. Трябва да се възползваме от тях и да оценим предимствата и недостатъците в различните начини на работа. Това е причината да проведем проучването. Първоначалните резултати (финалните ще бъдат готови в края на април) показват интересни факти.  Повечето респонденти споделят, че производителността им не се е променила в резултат на дистанционната форма на работа, а почти равен брой участници са на двете противоположни мнения относно посоката на въздействие върху продуктивността им. Над 70% от хората, които до момента са извършвали професионалните си ангажименти само в офиса, биха искали да могат да го правят и вкъщи поне веднъж в седмицата. Това ще окаже съществено влияние върху бъдещите изисквания на компаниите към офис пространството.“

    Интересно наблюдение, е че сред служителите, които са работили четири седмици от вкъщи в резултат на кризата, само 7% искат да се върнат към предишния режим на работа в офиса. При респондентите, които са били само една седмица вкъщи, този процент е 22%.

    Проучването проследява и спецификите на дистанционната работа при хората с различна големина на домакинството. 33% от респондентите казват, че вкъщи имат много повече поводи да се разсейват. Основната причина за това са децата, следвани от други членове на семейството и домашните любимци. Хората, които живеят сами и тези, които са само с партньора си, са най-концентрирани. 

    Мястото, което се използва за работа от вкъщи, обикновено е самостоятелна стая (39%), както и всекидневна (32%), спалня (17%) и кухня (15%). Резултатите от изследването сочат, че хората, които живеят със съквартиранти, предпочитат да работят в офиса в по-голяма степен, отколкото тези, които са сами или със семейства. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство