петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12850 прочитания

    Ще остане ли „хоум офисът“ и след 13 май и докога?

    Попитахме компании от различни сектори как ще работят след отмяната на извънредното положение
    05 май 2020, 20:21 a+ a- a

    Ще запазят ли „хоум офисът“ компаниите и докога, след като стана ясно, че извънредното положение в страната няма да бъде удължавано след 13 май? Ще продължат ли въведените мерки и организация на работа или ще се върнат към стария режим? Отговор на тези въпроси потърсихме от мениджъри на водещи компании от различни индустрии в България.

    Нагласите сред голяма част от компаниите са за поетапно завръщане на част от служителите в офисите, но със запазване на опцията за „хоум офис“, като повечето ще позволят на хората си сами да изберат откъде да работят. Някои планират да възобновят постепенно работата в офисите си броени дни след отмяна на извънредното положение, други ще изчакат до края на май, трети може би 2-3 седмици и повече. При много компании все още липсва яснота кога точно ще се случи това.

    Работа от вкъщи вероятно ще остане за рискови групи, като бременни, възрастни и служители с определени заболявания, както и за родители предвид факта, че училищата и детските градини са затворени. Режимът „хоум офис“ ще се запази за част от хората в дългосрочен период и предвид това, че съобразно изискванията за дистанция, офис пространството няма как да побере всички служители.

    Мениджърите споделиха, че към момента решават редица предизвикателства около новата организация на работния процес в офисите, свързани с безопасността на труда. Разписват правила, изчисляват какви ще са допълнителните разходи за редовна дезинфекция и за осигуряване на предпазни средства за служителите, обмислят пренареждане на бюрата и новата организация на офис пространството. Част от компаниите с офиси в големи бизнес центрове споделиха, че се притесняват как ще бъде организирано ползването на общите части и асансьорите, което ще е предизвикателство с оглед избягването на струпването на хора и изискванията за спазване на социална дистанция. Системата на вентилация в офисите и ограничените възможности за редовно проветряване също будят притеснения у много от мениджърите.

    И докато някои от компаниите вече разписват нови правила и насоки за работа в офисите си, други обявиха, че изчакват закона за мерките след извънредното положение, който ще внесе яснота каква част от сантирните мерки ще продължат да действат и след 13 май.

    Вижте какво още коментираха мениджъри на водещи компании в България пред Economy.bg:

    Paysafe 

    Мирослав Божилов, генерален директор за България 

    Възнамеряваме да запазим текущия план по отношение на работата от вкъщи в обозримото бъдеще след края на извънредното положение, като все още финализираме детайлите около потенциални промени.

    Предвиждаме отварянето на офиса поне 2-3 седмици по-късно, като служителите ще имат избора, но не и задължението, да работят от офиса при спазване на препоръки за определените разстояния между тях и други ограничения по отношение на броя на хората на всеки от етажите. В момента оценяваме и финализираме всички мерки за здравето и безопасността, които трябва да приложим преди възобновяване на работния режим в офиса.

    Накратко, ще дадем възможност на хората, които искат да работят от офиса, да го правят (при спазване на гореспоменатите изисквания), но в по-голямата си част възнамеряваме да запазим изградените към момента процеси за работа от вкъщи.

     

    „Гопет Транс“

    Ирина Станчева, HR мениджър

    Подготовката за възстановяване на работата в офиса на „Гопет“ в София вече е в ход. Планирано е това да се случи след 18 май 2020, като подходът ни ще е смесен. Част от колегите ще се върнат на работа в офиса, друга - ще продължат да работят отдалечено, за да можем да осигурим на семействата с малки деца и служителите в риск максимално спокойствие и сигурност.

    Екипът продължава да обсъжда различни сценарии и да търси оптималното решение. Стремим се да предвидим и оценим риска от всеки детайл. Изцяло ще запазим въведените по време на извънредното положение нови процедури в офиса по отношение на ограничаване на контакта с външни лица.

     

    BULPROS

    Ивайло Славов, съосновател и изпълнителен директор  

    За нас най-важният фактор е здравето и спокойствието на хората ни. Доказахме в последните два месеца, че можем да работим изключително гъвкаво и да се адаптираме към променящата се среда, без да имаме спад в ефективността на служителите ни.

    Клиентите ни продължават да получават гарантираното високо качество на предоставяните от нас услуги и решения.

    Планираме да продължим този метод и в бъдеще и да дадем възможност за по-голяма гъвкавост в работния процес на служителите ни. Разбира се, ще осигурим всички условия за безопасност в офисите ни според нормативната уредба за хората, които предпочитат да работят и оттам.

     

    Milestone Systems

    Десислава Табакова, Site Manager за България 

    Още преди въвеждането на извънредното положение, от 9 март, Milestone Systems предприе преминаване на работа от вкъщи на всички свои служители, което продължава като начин на работа и към настоящия момент.

    Завръщането към нормалното ежедневие се планира да стане постепенно след официалното приключване на извънредното положение. То ще бъде изцяло съобразено с индивидуалното желание на всеки служител, когато той е готов и сигурен да го направи.

    Предвиждат се задължителни и препоръчителни мерки, които например включват фокус върху повишената дезинфекция на офис пространството, намаление на допустимия брой хора в отделни помещения, сегрегация на работата на екипите на седмична база (офис/хоумофис) и други.

     

    VMware 

    Диана Стефанова, вицепрезидент Глобална стратегия за развитие  

    VMware продължава да следи динамично променящата се глобална ситуация и разглеждаме връщането към познатата форма на оперативна дейност като процес. Основният ни приоритет са хората и тяхната безопасност, поради което предвиждаме редица мерки, като поетапно връщане в офиса, спазване на социална дистанция, използване на лични предпазни средства и други.

    След 17-ти май ще уважим желанието на служителите, които искат да продължат да работят от вкъщи.

    За всеки служител на VMware е осигурено необходимото оборудване за ефективна дистанционна работа, допълнителни 10 дни платен отпуск, програми за подкрепа и т.н.

     

    Kaufland Service IT HUB

    Яна Папардова, мениджър „Човешки ресурси“ 

    Като IT компания Kaufland Service IT HUB има преимуществото да може да функционира изцяло онлайн. Затова всички наши служители работят дистанционно за целия период на извънредното положение. Нямаме намерение да правим промени до края на май.

    Смятаме, че за адекватна оценка на ситуацията след отмяна на извънредното положение има нужда от време. Ако всичко продължава да върви към нормализиране и все по-голямо разхлабване на мерките в страната, в началото на юни можем да пристъпим към поетапно връщане на служителите ни в нашите офиси при засилени мерки за хигиена и безопасност. Предполагаме, че пълното завръщане на работа ще отнеме няколко седмици.

     

    Acronis България

    Пламен Тошев, управляващ директор 

    В момента анализираме промените и препоръките на здравните власти. Вероятно ще изберем трети вариант, предлагайки много повече възможности за работа от вкъщи, задължение за носене на маски в офиса, много сериозни мерки за дезинфекция както на повърхности, така и на въздуха в помещенията, недопускане на служители със симптоми на вирусни инфекции, а също и мерки за социално дистанциране, но няма да забраняваме изцяло работата от офиса. 

     

    „Планекс Инвест“

    Инж. Пламен Андреев, управител 

    Едва ли фактът на отмяна на извънредното положение при неотминала опасност от зараза може да промени веднага (on/off) организацията на работа на една фирма. 

    С цената на финансови загуби и благодарение на разбирането и съпричастността на служителите ни ние успяхме да съхраним организацията без много „жертви“. Възстановяването на работата ще отнеме време, най-вече поради свързаността на бизнесите, глобалната и локалната бизнес среда и постепенното нормализиране на пазара. 

    Дотогава, независимо от законите и действията на държавата, ще продължава инкасирането на разходи и загуби. Шансът ни да се преборим с последствията от кризата е запазването на екипите, както и провеждането на адекватни управленски реформи, по-добра ефективност в работата, разум и пестеливост. Тежките решения, които се наложи да вземем, ще ни направят по-прагматични и предпазливи. Това е третата „криза“ в живота ми и като че ли ще остави най-много поуки. 

     

    Adecco България

    Д-р Ирина Йончева, Chartered MCIPD, мениджър ЧР

    Adecco България винаги поставя хората си на първо място. С обявяването на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19, избрахме работата от разстояние като мярка да запазим здравето и благосъстоянието на нашите служите. Но дори и преди ситуацията с пандемията, всички в Adecco България бяхме позитивно настроени към работата от разстояние като модерна форма на заетост с ясни предимства. Честото използване на новите дигитални технологии бързо води до трансформация на традиционните модели на работа и със сигурност сме позитивни да продължим да предлагаме тази възможност на нашите служители.

    Работата от разстояние, когато е осигурена в правилния контекст и с уважение към служителя, може да има благоприятно влияние върху баланса на професионалния и личния му живот и дори да увеличи производителността. Ако обаче не се обърне необходимото внимание на създаването на рамка, осигуряваща безпроблемното използване на този модел на работа, това може да доведе до обратен резултат, с удължаване на работното време и възможно претоварване на служителя (т.нар. Burnout). Дългите периоди на социална изолация и ограничена персонална комуникация води до повишени нива на стрес, тревожност и депресия и в по-дългосрочен план вреди на чувството за принадлежност към организацията. Затова компаниите трябва да приемат много сериозно планирането и имплементирането на този модел на работа. Добрият баланс между работата от разстояние и от офисите на компанията ще позволи максимизиране на ползите от двата модела с възможност да се тушират негативните страни.

    Ето защо, след изтичане на срока на извънредното положение и следвайки всички препоръки на компетентните органи, ние много внимателно планираме връщането обратно към работа от офиса. Очакваме, че връщането отново и изцяло към работа в офис ще  има негативен ефект върху мотивацията и ангажираността на хората. Ние преминахме през един дълъг и успешен тест на работа от разстояние, в който доказахме продуктивност, стабилно и единно управление, яснота в комуникациите на всички нива  и резултативност. Това ни дава възможност да предложим друга  добавена стойност на нашите служители като работодателска марка, връщайки се към бюрата в офисите ни по един нов и балансиран начин – съчетавайки физическата и виртуална среда, запазвайки най-доброто и от двете. Разбира се, ние не само искаме да предоставим по-голяма гъвкавост за работа на служителите ни, но и да максимизираме ефектите на информационните технологии и в посока по-доброто обслужване на нашите клиенти. Със сигурност ще преосмислим както трудовите взаимоотношения, така и цялостната си дигитална стратегия. Разбира се, на първо място остава здравето на нашите служители и ние ще следим много внимателно промяната в ситуацията и ще реагираме съобразно препоръките на съответните държавни инстанции.

     

    United Partners

    Виктория Солакова, Head of Operations and Culture 

    От 13 март целият екип на United Partners работи в режим Home office. Въпреки че професията ни позволява дистанционно да работим по проекти, това беше тест дали подобен режим би бил устойчив във времето. В последните два месеца екипът ни регистрира дори по-висока производителност от стандартното. Успяхме да съхраним и засилим екипния дух, да реорганизираме отчетността на работата, създадохме Town Halls, които се случват всеки четвъртък, а срещите с клиентите ни организираме изцяло виртуално през Zoom, Hangouts, др. Това ни прави гъвкави, заради което обсъждаме да удължим Home office режима и след изтичането на извънредното положението.

    По всяка вероятност до 31 май ще работим основно дистанционно, това е и желанието на колегите ни, а след това поетапно с осигуряване на хигиенни мерки и дистанция ще активираме посещения в офиса на групи до 6-7 души. В процес на изготвяне на насоки сме, които планираме да споделим с екипа в рамките на тази седмица.

    Melexis България

    Силвен Коло, управител   

    През изминалите два месеца Melexis осигури безопасна работна среда на своите служители в София. Предприетите мерки бяха насочени в няколко основни направления, като хигиена и лична отговорност, но също така и в процеси като почистване и дезинфекция, социално дистанциране и разделяне на екипи. На всички входове бяха внедрени безконтактни устройства за контрол на температурата, с температурен сензор на Melexis, разработени от нашия инженерен екип.

    Настоящата организация и мерките в компанията ще бъдат адаптирани постепенно във времето и в съответствие с глобалната и местна ситуация по отношение по-нататъшното разпространение на COVID-19, както и в съответствие с препоръките на държавата. Времето на криза, макар и предизвикателно, е и подходящ момент да извлечем изводи, и да интегрираме нови методи на работа в нашия работен процес.

    A1

    Новините за предстоящата отмяна на извънредното положение в страната са добър знак както за бизнеса, така и за гражданите. За А1 безопасността и здравето на служителите и клиентите e основен приоритет. Благодарение на технологиите и добрата организация над 1600 от нашите служители работят от домовете си още от средата на март и компанията не е спирала работа.

    Голяма част от магазините и в момента обслужват клиенти, макар и с намалено работно време и засилени хигиенни мерки. Техническите специалисти, които се грижат за мрежата и инсталации при клиенти, също са непрекъснато на първа линия. В ситуация като настоящата епидемиологична криза, нашите услуги са от изключителна важност за бизнеса и гражданите и влагаме много усилия всички те да разполагат с необходимите технологични възможности да се информират, работят и да се забавляват от домовете си. 

    В момента подготвяме план за постепенно завръщане в офиса на служителите, които работят дистанционно, така че да осигурим безопасно и ефективно възстановяване на работните процеси. Всички мерки, които планираме и предприемаме сега и занапред за завръщане към обичайния режим на работа, ще бъдат съобразени с разпоредбите на властите за осигуряване безопасността на гражданите.

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство