петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1388 прочитания

    Facebook ще плати 52 млн. долара на модератори на съдържание за психически травми

    13 май 2020, 09:58 a+ a- a

    Сцени на насилие, посегателства, екстремизъм. Модератори на съдържание във Facebook от САЩ завеждат дело през 2018, в което обвиняват социалната мрежа, че не ги е предпазила достатъчно от тежките психологически травми и други вреди, които могат да претърпят заради сблъсъка с графични материали, показващи жестокости като малтретиране на деца, обезглавявания, тероризъм, жестокост към животните и други.

    Facebook се договори в извънсъдебно споразумение да плати 52 млн. долара на тези служители, които са диагностицирани със състояния на посттравматичен стрес, свързани с работата им. Те ще могат да получат обезщетения до 50 000 долара за лечение.

    Договореното споразумение, което трябва да бъде одобрено от съдия, важи за 10 хил. души от Калифорния, Тексас, Аризона и Флорида, които работят за Facebook от 2015. 

    Много често т.нар. "чистачи" на съдържание не са наети директно от Facebook, а от подизпълнители.

    През 2018 германските режисьори Ханс Блок и Моритц Рийзевик представиха документалния си филм The Cleaners („Чистачите“). Лентата разкрива тъмната страна на цензурата в интернет, превърнала се в огромна индустрия за Филипините - страната с най-голям дял в света на аутсорсинга на модериране на онлайн съдържание. Там ежедневно се заличават снимки и видеа от платформи като Facebook, YouTube и Twitter. Сложните решения за това кое съдържание да се цензурира или да остане видимо в мрежата, са „аутсорснати“ на модератори, които плащат огромна психологическа цена, за да имаме "чиста" дигитална среда. В интервю за Economy.bg Ханс Блок заяви, че Faceook избира страни като Филипините за този тип работа заради ниските заплати. "На служителите там се плаща от 1 до 3 долара на час".

    Социалната мрежа отвори център за преглед и модериране на съдържание в София през 2019. В интервю за Economy.bg миналата година Габриела Чех, ръководител „Публични политики“ за Централна и Източна Европа във Facebook, заяви, че "в центъра в София ще преглеждаме съдържание на български, турски, руски и др. езици. Изкуственият интелект не е перфектен и имаме нужда от хора за тази работа". В София ще работят 150 модератори, заяви Чех. На въпрос дали предоставят психологическа помощ на служителите си, тя отговори: "Даваме си сметка, че тази работа може да е много тежка. Затова сме много отговорни в това да осигурим подкрепа на хората, които вършат тази работа. Всеки, който модерира съдържание за Facebook, преминава през задълбочена няколкоседмична обучителна програма по отношение на нашите Стандарти на общността. Предоставяме и достъп до психологическа подкрепа, за да гарантираме благосъстоянието на нашите служители. Тя може да включва подкрепа на място от обучени професионалисти, подкрепа по телефона и достъп до частно здравеопазване още от първия ден на работа. Освен това разчитаме и на технически решения, които да ограничат в най-голяма степен излагането им на графично съдържание".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк