петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  696 прочитания

  Facebook ще плати 52 млн. долара на модератори на съдържание за психически травми

  13 май 2020, 09:58 a+ a- a

  Сцени на насилие, посегателства, екстремизъм. Модератори на съдържание във Facebook от САЩ завеждат дело през 2018, в което обвиняват социалната мрежа, че не ги е предпазила достатъчно от тежките психологически травми и други вреди, които могат да претърпят заради сблъсъка с графични материали, показващи жестокости като малтретиране на деца, обезглавявания, тероризъм, жестокост към животните и други.

  Facebook се договори в извънсъдебно споразумение да плати 52 млн. долара на тези служители, които са диагностицирани със състояния на посттравматичен стрес, свързани с работата им. Те ще могат да получат обезщетения до 50 000 долара за лечение.

  Договореното споразумение, което трябва да бъде одобрено от съдия, важи за 10 хил. души от Калифорния, Тексас, Аризона и Флорида, които работят за Facebook от 2015. 

  Много често т.нар. "чистачи" на съдържание не са наети директно от Facebook, а от подизпълнители.

  През 2018 германските режисьори Ханс Блок и Моритц Рийзевик представиха документалния си филм The Cleaners („Чистачите“). Лентата разкрива тъмната страна на цензурата в интернет, превърнала се в огромна индустрия за Филипините - страната с най-голям дял в света на аутсорсинга на модериране на онлайн съдържание. Там ежедневно се заличават снимки и видеа от платформи като Facebook, YouTube и Twitter. Сложните решения за това кое съдържание да се цензурира или да остане видимо в мрежата, са „аутсорснати“ на модератори, които плащат огромна психологическа цена, за да имаме "чиста" дигитална среда. В интервю за Economy.bg Ханс Блок заяви, че Faceook избира страни като Филипините за този тип работа заради ниските заплати. "На служителите там се плаща от 1 до 3 долара на час".

  Социалната мрежа отвори център за преглед и модериране на съдържание в София през 2019. В интервю за Economy.bg миналата година Габриела Чех, ръководител „Публични политики“ за Централна и Източна Европа във Facebook, заяви, че "в центъра в София ще преглеждаме съдържание на български, турски, руски и др. езици. Изкуственият интелект не е перфектен и имаме нужда от хора за тази работа". В София ще работят 150 модератори, заяви Чех. На въпрос дали предоставят психологическа помощ на служителите си, тя отговори: "Даваме си сметка, че тази работа може да е много тежка. Затова сме много отговорни в това да осигурим подкрепа на хората, които вършат тази работа. Всеки, който модерира съдържание за Facebook, преминава през задълбочена няколкоседмична обучителна програма по отношение на нашите Стандарти на общността. Предоставяме и достъп до психологическа подкрепа, за да гарантираме благосъстоянието на нашите служители. Тя може да включва подкрепа на място от обучени професионалисти, подкрепа по телефона и достъп до частно здравеопазване още от първия ден на работа. Освен това разчитаме и на технически решения, които да ограничат в най-голяма степен излагането им на графично съдържание".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 9 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 9 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 10 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 14 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group