четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1958 прочитания

    Работното място на бъдещето - повече „полско“, отколкото „португалско“

    Защо ЦИЕ е по-адаптивна към новите изисквания за работа в офис?
    29 май 2020, 15:09 a+ a- a

    Когато полският колега на Марио Перейра, работещ близо до него в офиса във Варшава, му изпраща имейл вместо да дойде до бюрото му да поговорят, португалецът е шокиран. За Перейра, идващ от култура, при която има много повече срещи лице в лице между колеги, това било странно...

    С този пример започва статия на Reuters за новото работно място в условията на коронавирус. Офисът на бъдещето вероятно ще е повече „полски“, отколкото „португалски“, твърди агенцията, като отбелязва, че страните от Централна и Източна Европа ще се адаптират много по-лесно към новите реалности предвид културните си особености. 

    Възможно е фактът, че на работните места в Централна и Източна Европа има по-малко лични контакти, да е допринесъл в региона разпространението на коронавируса да е по-слабо, отколкото в други части на континента, сочат някои изследвания.

    Ново проучване на Института за структурни изследвания във Варшава, което използва данни от базираната в САЩ Информационна мрежа за заетостта (O*Net) и подкрепеното от ЕС Европейско изследване на условията на труд (EWCS), очертава различията в структурата на работната сила и работните навици като фактор, който допринася за около 25% от разликата в нивата на разпространение на коронавируса.

    Полша, Чехия, Словкия и Унгария, с общо население от около 64 милиона души, са съобщили за общо 36 890 случая на Covid-19. Великобритания, с население от над 66 милиона души, има 267 240 случая, а Италия, с население от около 60 милиона души - 231 139 случая.

    В момент, когато служителите започват да се връщат в офисите, сред бизнес лидерите и правителствата изглежда цари единодушие, че на работните места трябва да бъдат въведени мерки за социална дистанция.

    „Определено работната култура в Лондон е по-социализираща. Има я традицията за по питие след работа, повече съвместни обеди и излизания за срещи с клиенти“, казва Махаел Дембински, главен консултант на Британско-полската търговска камара.

    Не всички обаче са ентусиазирани от засилената социална дистанция, която ще трябва да се спазва на работа по време на пандемията.

    „Бих искал да се преместя в някой обикновен екип, който има редовни срещи лице в лице, не по Skype или Google Hangouts“, споделя 40-годишният ИТ консултант Томаш Сала, който работи от дома си, близо до южния полски град Вроцлав.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам