петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1069 прочитания

  Работното място на бъдещето - повече „полско“, отколкото „португалско“

  Защо ЦИЕ е по-адаптивна към новите изисквания за работа в офис?
  29 май 2020, 15:09 a+ a- a

  Когато полският колега на Марио Перейра, работещ близо до него в офиса във Варшава, му изпраща имейл вместо да дойде до бюрото му да поговорят, португалецът е шокиран. За Перейра, идващ от култура, при която има много повече срещи лице в лице между колеги, това било странно...

  С този пример започва статия на Reuters за новото работно място в условията на коронавирус. Офисът на бъдещето вероятно ще е повече „полски“, отколкото „португалски“, твърди агенцията, като отбелязва, че страните от Централна и Източна Европа ще се адаптират много по-лесно към новите реалности предвид културните си особености. 

  Възможно е фактът, че на работните места в Централна и Източна Европа има по-малко лични контакти, да е допринесъл в региона разпространението на коронавируса да е по-слабо, отколкото в други части на континента, сочат някои изследвания.

  Ново проучване на Института за структурни изследвания във Варшава, което използва данни от базираната в САЩ Информационна мрежа за заетостта (O*Net) и подкрепеното от ЕС Европейско изследване на условията на труд (EWCS), очертава различията в структурата на работната сила и работните навици като фактор, който допринася за около 25% от разликата в нивата на разпространение на коронавируса.

  Полша, Чехия, Словкия и Унгария, с общо население от около 64 милиона души, са съобщили за общо 36 890 случая на Covid-19. Великобритания, с население от над 66 милиона души, има 267 240 случая, а Италия, с население от около 60 милиона души - 231 139 случая.

  В момент, когато служителите започват да се връщат в офисите, сред бизнес лидерите и правителствата изглежда цари единодушие, че на работните места трябва да бъдат въведени мерки за социална дистанция.

  „Определено работната култура в Лондон е по-социализираща. Има я традицията за по питие след работа, повече съвместни обеди и излизания за срещи с клиенти“, казва Махаел Дембински, главен консултант на Британско-полската търговска камара.

  Не всички обаче са ентусиазирани от засилената социална дистанция, която ще трябва да се спазва на работа по време на пандемията.

  „Бих искал да се преместя в някой обикновен екип, който има редовни срещи лице в лице, не по Skype или Google Hangouts“, споделя 40-годишният ИТ консултант Томаш Сала, който работи от дома си, близо до южния полски град Вроцлав.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 9 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 9 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 10 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 13 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group