петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1033 прочитания

    Над 600 ученици се запознаха с експерти от бизнеса по време на изолация

    „Един ден в професията“ запозна младежи от цяла България с възможности за кариера
    03 юни 2020, 10:36 a+ a- a

    За последните 4 месеца над 600 ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Козлодуй, Русе, Хасково, Стара Загора, Чирпан, Бяла, Благоевград, Смолян, Златица и др.  имаха онлайн срещи с 19 представители на различни професии по време на извънредната обстановка в страната.

    Преминалите от физически във виртуални дискусии с фирми от областта на интериорния дизайн, медицината, маркетинга, комуникациите, човешките ресурси и други бяха част от проекта „Един ден в професията“, създаден през 2018 година от консултантска агенция ЕДЛАНТА.

    Целта на срещите бе да дадат добавената стойност на кариерното ориентиране, като „потопят" участниците в реална обстановка, както и да разсеят идеализираните представи за различните професии.  Освен кариерното ориентиране участниците получиха и обобщена информация, както и селекция от подходящи университети в България и Европа за избраната от тях специалност.

    Преди извънредното положение учениците от 10 до 12 клас имаха възможност да се включат в реалния работен процес на избрана от тях българска или международна компания или организация. Те влязоха в обувките на експерти от сферата на рекламата, за тях отвори врати радио студио, за да се превърнат в редактори, да се докоснат до пулта и да усетят атмосферата на живото предаване.

    Срещите с различните бизнеси да организирани на базата на проучвания на интересите на учениците към конкретни професионални сфери, уточняват от консултантската компания.

    Както и в пилотното издание на проекта учениците от 10, 11 и 12 клас са имали подчертан интерес към сфери, даващи възможност за развитие и приложение в различни професионални направления. Част от тях са  маркетинг, медии и комуникации, бизнес и човешки ресурси. Интересът остава стабилен и към класическите специалности като медицина, право, инженерни науки и архитектура.  

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 56 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research