неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  594 прочитания

  Мария Габриел: Основни цифрови умения за 70% от европейците до 2025

  ЕК представи програма за повишаване на квалификацията и за преквалифициране, които да бъдат постигнати през следващите 5 години
  01 юли 2020, 17:14 a+ a- a

  Европейската комисия представи днес програма за повишаване на квалификацията (усъвършенстване на съществуващите умения) и за преквалифициране (преминаване на обучение за придобиване на нови умения) на европейските граждани, които да бъдат постигнати през следващите 5 години.

  Предвидените в програмата 12 действия целят да подпомогнат държавите членки в усилията им за подобряване на уменията и квалификация на хората в активна възраст през следващите 5 години.

  Предприятията се нуждаят от работници с необходимите умения, за да овладеят зеления и цифровия преход, а хората трябва да са в състояние да получат необходимото образование и обучение, за да просперират в живота.

  Никола Шмит, комисар, отговарящ за работните места и социалните права, заяви: "Квалифицирането на работната ни сила е сред нашите основни мерки за възстановяване. Осигуряването на възможност хората да изградят набор от необходимите за тях умения е от ключово значение за подготовката за зеления и цифровия преход. Благодарение на това всеки ще може да се възползва от нови възможности на бързо развиващ се пазар на труда".

   „Във всички сектори на икономиката имаме таланти и е важно да насърчим тяхното развитие, така че да имаме наша европейска „верига на талантите“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

  Предложен е европейски „пакт за умения“, който цели подготовка на кадри и заетост в стратегически сектори, каквито са здравеопазването, строителството, автомобилния и транспортния сектор, туризма. 

  Мария Габриел отбеляза, че 56% от хората в активна възраст в Европа притежават основни цифрови умения. С предложените мерки се цели увеличаването им с 25% до 2025.

  Насърчаването на уменията в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, включително сред жените, е също така от решаващо значение за работа с новите технологии и изкуствения интелект.

  Мария Габриел обърна внимание върху връзката между образование и бизнес. „Важно е да имаме повече възможности за малките и средни предприятия (МСП) за обучение и квалификации на работещите в тях. Чрез изграждане на 50 центъра за високи постижения в професионалното обучение в Европа, целим да подпомогнем както младите хора, така и хората в активна възраст за повишаване на тяхната квалификация и за преквалификация. Инициативата ми за европейските университети ще допълва тези центрове чрез изграждането на мрежи между академичните среди и бизнеса за предоставяне на специализирано обучение“, заяви Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват