вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1433 прочитания

    4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от мярката 60/40

    Най-голямата част от тях са от търговията, следвани от хотелиерството и ресторантьорството
    10 юли 2020, 11:48 a+ a- a

    Приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от компенсациите през трите месеца, сочи анализ на НОИ. Малко по-малко от една четвърт от работодателите са ползвали мярката един месец.

    За сравнение, за близо 35% от наетите са изплатени компенсации само през един месец в рамките на периода, приблизително колкото е делът на наетите, за които са изплатени компенсации през два месеца, независимо за какъв брой работни дни е плащането.

    Разпределението на работодателите, възползвали се от мярката показва, че най-голямата част от тях са от търговията (26,4%), следвани от хотелиерството и ресторантьорството (19,3%). Практически, това са секторите, които бяха най-силно засегнати от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса COVID-19. 

    При наетите лица доминира секторът на преработващата промишленост. Макар и само 15,4% от работодателите да са от тази икономическа дейност, там са 46,6% от наетите лица и близо 39,5% от изплатените средства. Причината е, че това са предприятия с по-голям брой наети лица, докато при търговията, хотелиерството и ресторантьорството доминират предприятия с по-малък брой наети.

    В териториален план около една трета от работодателите и наетите лица и около 38% от изплатената сума са концентрирани в област София-град. Другите области, в които има по-голяма концентрация на средства, са Бургас (7,6%), Пловдив (7,5%) и Варна (5,8%). Това е логично, имайки предвид че в тези области има най-голям брой заети лица. Освен това, в икономиката им важно значение имат преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 2 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 3 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 6 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 7 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа