петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6507 прочитания

    Какво трябва да знаем, ако планираме кариера в ИТ сектора?

    Какви грешки най-често допускат хората, избрали да се преквалифицират, разказва Ива Николова от DHL ESS
    27 юли 2020, 12:22 a+ a- a

    Ива Николова е HR професионалист с над 10-годишен опит натрупан в международни продуктови софтуерни компании. В момента е мениджър „Човешки ресурси“ в развойния център на DHL в София - DHL Enterprise Software Solutions.  Има магистърска степен по Стратегическо управление на човешките ресурси към Софийския университет. Тя е сертифициран НЛП практик и носител на няколко професионални награди като Млад мениджър човешки ресурси и HR мениджър на годината. През последните няколко години Ива е гост лектор в няколко академии обучаващи ИТ специалисти, където води лекции с практически съвети за подготовка и по-добро представяне по време на интервю за работа.

    Пред Economy.bg Ива разказва какво трябва да знаем, ако решим да се преквалифицираме като ИТ специалисти и кой са най-често срещаните грешки и заблуди за работата в сектора.

    Ива, как коронавирусът се отрази на търсенето на ИТ специалисти в България по твои наблюдения? Какъв тип специалисти се търсят в момента?
    Ситуацията с коронавируса не промени драстично търсенето на ИТ специалисти у нас. Разбира се, имаше компании, които замразиха временно подбора си, други намалиха броя на своите служители, а немалко стартъп компании, обслужващи едни от най-засегнатите сектори като туризма например, прекратиха своята дейност. Имаше и други негативни мерки като намалено работно време и намалени заплати, но доста компании, включително и нашата, продължиха активно да наемат кадри точно в този период, което до някаква степен спомогна за баланса в сектора. Необходимостта от дигитализиране на процесите доведе до увеличаване търсенето на ИТ специалисти с опит в създаването на мобилни приложения, но все още силно търсени остават Java програмистите.

    Кое е първото нещо, което би казала на човек, който планира кариера в ИТ сектора?
    Какво е добре да знае, преди да предприеме подобна крачка. За всеки, който има желание да се насочи към динамичния ИТ сектор е добре да знае, че на първо място трябва да положи усилия да натрупа необходимите за дадената позиция теоретични знания. За да може това да се случи, е важно да определите своите силни страни и на тази база да дефинирате следващите стъпки за избор на конкретна ИТ позиция, подходяща за вас. Знаейки това, ще можете да се насочите към по-техническа позиция, изискваща повече логическо и аналитично мислене като програмист или пък роля като специалист по софтуерно тестване, където са нужни качества като наблюдателност, внимание към детайла и „out of box” мислене. Ако имате познати, които вече работят на позицията, към която сте се насочили, разпитайте ги какви знания и умения притежават, какво правят и какво им харесва в работата им. Всичко това ще ви помогне да намерите верния за вас кариерен път. Така ще можете да дефинирате много точно целите си, за да знаете как да ги реализирате. Също така е добре да си поставите времеви рамки, за да верифицирате къде се намирате в процеса на реализиране на целта, да не губите фокус и дори и в моментите, когато мотивацията спадне, да знаете, че имате ясен план, който следвате. Едва след всичко това следва етапът на проучване и избор на доставчик на обучението. Ако решите да запишете курс с цел преквалификация, знайте, че от ключово значение е да практикувате през цялото време наученото. Би било полезно и да потърсите помощта на опитен ментор, който да ви помага и насочва в кариерното ви развитие. 

    Кои са най-често срещаните грешки и заблуди сред хората, насочили се към преквалификация в ИТ сектора?
    Една от най-често срещаните заблуди сред завършващите даден софтуерен курс е, че ще могат много лесно да си намерят работа, защото в сектора има глад за ИТ специалисти. Реално наистина има търсене, но при Junior позициите има много голяма конкуренция сред кандидатите и само най-добре подготвените успяват бързо да започнат работа. Онези, които успешно могат да защитят своите знания по време на техническото интервю. Създаването на портфолио, което да бъде представено в автобиографията носи голямо предимство. Не разчитайте само на знанията натрупани в курса. Потърсете подходящите източници и платформи, където да се упражнявате и да тествате знанията си. По време на интервюто за работа интервюиращите проверяват дали теоретичните знания могат да бъдат приложени на практкика и доколко са разбрани правилно; какви са поведенческите модели на кандидата и каква е неговата мотивация за работа.

    Другата заблуда е в очакванията за стартова заплата. По време на интервютата за работа често чувам доводи за очаквания за заплата, базирани на инфромация от познат на кандидата, който получава конкретно възнаграждение и очаквания за същото или нереалистно висока заплата, изхождайки от това, че стандартно в сектора нивата на заплащане са такива. Нека не забравяме, че всеки получава заплатата си на база знанията, уменията и постигнатите резултати. Във въвеждащото обучение на начинаещите софтуерни специалисти се инвестират много повече усилия и време. В самото начало вие не носите добавена стойност на своя работодател, а това предполага и по-ниска стартова заплата, която може да нараства значително спрямо личната мотивация и представяне на всеки начинаещ. 

    Достатъчен ли е един курс, за да стартираш в сектора?
    В много от случаите завършен курс е една добра основа, но невинаги това, че сте получили сертификат от даден курс, означава, че сте разбрали и усвоили преподадените знания. Моят съвет към всички, които са се насочили към преквалифакация, е да бъдат проактивни и да не спират паралелно с изучването на модулите в курса да надграждат и практикуват своите знания и умения. Това може да стане със самостоятелни задачи, с гледането на видео уроци, с посещаването на уебинари и технически конференции, с присъединяването към общности, свързани с професията, към която сте се насочили. Това много би помогнало на всеки да изгради и мрежа от контакти. Със сигурност ще добавите стойност на своята кандидатура, ако в автобиографията си дадете линк към Github, където сте включили всички проекти, по които сте работили по време на курса и още по-важно извън него. Защото често се случва да ревюираме доста идентични автобиографии на курсисти, работили по едни и същи проекти. Всички допълните усилия, които полагате, ще ви дадат конкуретно предимство. 

    А кои са най-големите грешки, които допускат начинаещите програмисти?
    Една от големите заблуди тук е това, че хората, стартиращи своята кариера като програмисти, очакват, започвайки работа в дадена компания, да получат знания наготово и пълно обгрижване от своите колеги. Менторите, които помагат във въвеждането в работата на всеки новопостъпил колега, са в ролята на водачи, на хора, които обясняват, но и изискват, не преподават. Съветът ми тук е да си водите записки, да задавате контролни въпроси, с които да верифицирате дали сте разбрали правилно това, което ви казват. Да не бързате да питате, преди да сте се уверили, че сте направили всичко възможно да стигнете до решението сами. Защото ще направите много по-добро впечатление, когато отидете при колегата си и се обосновете какво сте се опитали да направите, преди да помолите за помощ. Също така друга грешка на начинаещите е, че не осъзнават колко ще им бъде трудно в началото, когато трябва да оправдаят очакванията на екипа и да успеят да се впишат в него.

    Какво е средното възнаграждение на един Junior програмист в момента? След какъв период реалистично може да се очаква ръст?
    Заплатите на Junior програмистите варират в зависимост от конкретния бюджет за позицията в дадена софтуерна компания. Някои компании определят като подходящи за Junior позиция кандидати без предходен опит. За други това е профил на кандидат с поне една година опит. На тази база има и голяма разлика във възнаграждението. Реалистично увеличение на заплатата може да се очаква след 6 месеца до 1 година. Това до голяма степен зависи от индивидуалното представяне и количеството и качеството на свършената работа.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на DHL ESS в Jobs.bg ТУК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава