четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6532 прочитания

    Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения в 33 града

    Кандидатстването става онлайн до 11 октомври и не изисква предишни познания в областта
    01 септември 2020, 10:11 a+ a- a

    Училищна Телерик Академия - безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че стартира приема за учебната 2020/2021 година. Над 2000 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални науки в 110 школи в 33 града в страната.

    Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания. Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021, а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи.

    Учениците в 4-12 клас могат да избират между 7 интерактивни програми в областта на дигиталните технологии и програмирането, всяка с продължителност 100 учебни часа и отговаряща на тяхната възраст и интереси. За най-малките (1-3 клас) са предвидени работилница по програмиране в София в партньорство с CoderDojo Bulgaria.

    „За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще. Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия - ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

    Програмите се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“, индивидуални и корпоративни дарители, както и в партньорство с училища, местни институции и неправителствени организации.

    Те ще се провеждат безплатно в 33 града в страната: София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Доспат, Златоград, Кърджали, Ловеч, Луковит, Монтана, Панагюрище, Плевен, Първомай, Разград, Рудозем, Севлиево, Силистра, Смолян, Стара Загора, Харманли, Ямбол и с. Абланица, както и за първи път в Белоградчик, Девин, Добрич, Кюстендил, Мадан, Пазарджик, Пещера, Русе и Хасково.

    Гимназиалните ученици могат да участват в една от 3 програми:

    - „Дигитални науки“, в която научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират в тях, докато опознават най-новите технологии;
    - „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри;
    - „Уеб програмиране“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени сайтове.

    Обученията за 4-7 клас също се провеждат в София и страната. Те развиват ключови дигитални умения, като учениците, могат да избират между 4 програми:

    - „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват;
    - „Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни игри;
    - „Алгоритмично програмиране“, където усвояват задълбочени познания по програмиране, развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика;
    - „Уеб програмиране“, в която се научават да създават първите си сайтове.

    За децата в 1-3 клас се организират работилници по програмиране от CoderDojo България в партньорство с Училищна Телерик Академия. В тях най-малките ученици се научават да създават интерактивни игри и приложения под менторството на опитни доброволци. Провеждат се в обучителния център на Академията в София.

    От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да изберат най-удобната за тях школа в страната. Необходимо е да кандидатстват през сайта на Училищна Телерик Академия и да се явят на входен изпит онлайн до 11 октомври. Изпитът включва 30 логически задачи под формата на тест и е с продължителност 45 мин.

    Учениците в 1-3 клас могат да се обучават в София, като записването ще отвори онлайн през септември и ще бъде достъпно до запълване на свободните места. Не се изисква преминаване на входен изпит.

    След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки