четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15772 прочитания

    Харвард във всекидневната

    Елитни американски университети правят революция в образованието с безплатни онлайн курсове
    04 юни 2012, 08:52 a+ a- a

    Харвард, Станфорд, Принстън. За повечето студенти тези престижни американски университети с годишни такси от по около 40 000 евро бяха само мечта. Отскоро обаче амбициозните младежи от целия свят имат възможността да се докоснат до най-блестящите умове на планетата.

    Редица елитни американски университети обединиха сили в иновативни проекти, които имат за цел да направят революция в образованието. Идеята им е да направят обучението по-достъпно, като предлагат видео курсове на изтъкнати професори в мрежата и то напълно безплатно.

    На един клик разстояние
    Един от първите подобни проекти е Coursera. Около онлайн платформата се обединяват престижни университети от т.нар. Бръшлянова лига. Професори от Станфорд, Принстън, Калифорнийския университет, Мичиганския университет и университета в Пенсилвания предлагат курсове на сайта coursera.org.

    Лекциите варират от гръцка митология до неврология, от математика до съвременна американска поезия. Студенти от цял свят могат да се възползват от курсовете.

    Освен видео лекции платформата предлага различни тестове и изпити, както и консултации с професорите. Студентите не получават диплом от съответния университет, а сертификат за завършено обучение.

    В онлайн революцията на образованието се включиха и други водещи американски университети. През месец май представители на Харвардския и на Масачузетския технологичен институт представиха съвместен проект за дистанционно онлайн обучение edX.

    Първите курсове по програмата ще стартират тази есен. И тук става дума за видеокурсове с лекции, дистанционни уроци, тестове, общуване в група и контрол от страна на преподавателя.

    Създателите на проекта планират да разширят партньорството и да привлекат към него и други учебни заведения. Предвижда се проектът да привлече до 1 милиард студенти от цял свят. Тези, които желаят да получат сертификат за завършено обучение, трябва да внесат минимална сума.

    Друг подобен проект е Udacity на Себастиан Трун, професор в Станфорд. Програмата стартира с шест пилотните курса, сред които изграждане на търсачка; дизайн на компютърни програми; уеб приложения; езици за програмиране; програмиране на кола робот.

    „Подобни проекти ще променят живота на милиарди хора по света”, коментира експерт, цитиран от New York Times. „Това обаче е доста притеснително за по-малките учебни заведения, защото ако водещ университет като Харвард предлага безплатни курсове с изтъкнати професори, то програмите на останалите губят смисъл”, посочва анализаторът.

    Как традиционните университети ще се справят с предизвикателството на новите образователни платформи предстои да видим. Едно е ясно обаче, онлайн обучението тепърва ще разгръща потенциала си.

    „Задава се цунами”, обобщава феномена един от основателите на Coursera, Дафне Колер.

    Вижте интервю на Economy.bg с основателите на Coursera тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа