събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1378 прочитания

    Какви основни умения ще търсят работодателите в служителите си след Covid-19 пандемията?

    Adecco Group създаде ръководство, за да помогне на търсещите нова работа
    06 октомври 2020, 11:56 a+ a- a

    Коронавирусът оказа драстично въздействие върху пазара на труда по целия свят. Особено тежки са предизвикателствата за хората, останали без работа, и те често се чувстват обезсърчени от по-високата конкуренция при търсене на нова такава.

    На база своя опит и наблюдения над работодателите на 60 пазара Adecco Group създаде ръководство, за да помогне на търсещите нова работа.

    Ето какви са основните умения, които се търсят на пазара на труда: 

    Адаптивност и устойчивост
    Работодателите са изправени пред задачата да търсят баланс в оперативното управление между нивото на персонала и разходите за труд. Заради това гъвкавото работно време става все по-популярно, а очакванията към служителите са да могат да се справят с променящата се работна среда и задължения.

    Има компании, които са изправени пред трудни решения и много от тях се борят да продължат да функционират седмица за седмица. Затова работодателите търсят екипни играчи, които могат да допринесат при трудни обстоятелства и да работят самостоятелно, когато е необходимо. Устойчивостта е способността на служителите да се справят с промените, когато се случат, и да поддържат една и съща работна етика. 

    Търсещите работа, демонстриращи тези качества несъмнено ще бъдат предпочитани на пазар на труда. Затова е препоръчително в автобиографията или мотивационното писмо да се изтъкват лични качества като: адаптивност, устойчивост, гъвкавост и кооперативност.

    Дигитални умения и аналитичност
    Не е тайна, че работното място бързо става все по-фокусирано върху технологиите и вече наистина напредваме към напълно осъзната дигитална ера. Разбира се, това означава, че компютърните умения са не само норма в момента, но се изискват и умения, които са много по-технически. Администрирането на уебсайтове, програмирането и управлението на бази данни сега са силно желани от работодателите.

    Затова е хубаво да надградите своите компютърни умения. Съществуват много безплатни онлайн видеа дори в YouTube, с които може да повишите техническите си и дигитални познания и да ги добавите във вашето CV. 

    Лидерски умения
    Работодателите търсят служители, които ще създадат усещане за общност в екипа, дават пример и работят за постигане на общата фирмена цел. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато кандидатствате във фирма, е да прикачите мотивационно писмо и да обясните защо сте ентусиазирани да работите за тях. Със сигурност това ще ви отличи от останалите кандидати.

    Емоционална интелигентност
    Работили ли сте някога в екип, който се справя добре въпреки различията между хората? Това е проява на високо ниво на емоционална интелигентност на хората в него. Едно от ключовите съображения, които работодателят ще направи по време на процеса на наемане, е къде ще се впишете в настоящия екип и колко добре ще се интегрирате. Затова трябва да се стремите да демонстрирате, че сте професионални, учтиви, вежливи и добросъвестни, когато изпълнявате работните си задължения. 

    Емоционалната интелигентност понякога се бърка с това да можеш да показваш емоции открито. Всъщност е точно обратното - става дума по-скоро за мъдростта да знаеш кога да показваш емоции и кога не е подходящо.

    Истината е, че COVID-19 може да бъде с нас и през следващата година (или дори години наред), така че търсенето на работа сега няма да бъде лесно начинание. Възползвайте се от възможността да актуализирате автобиографията си, да оцените набора си от умения спрямо нуждите на работодателите и след това да се позиционирате като кандидат, от който работодателите се нуждаят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство