четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1107 прочитания

  Защо е опасно да нямаме нищо за вършене?

  Всички гоним цели и постижения, но какво се случва, когато ги постигнем?
  16 октомври 2020, 13:22 a+ a- a

  През по-голямата част от живота си работим усилено - стоим до полунощ в библиотеката, учим за изпит, усвояваме занаят, изграждаме бизнес, пишем книга... Учим, трудим се, напредваме, броейки седмиците до края.

  И идва денят, в който краят настъпва. След продължителен и всеотдаен труд вече сме постигнали това, към което сме се стремели от години - книгата е завършена, бизнесът е продаден, сертификатът е взет. Обикновено хората около нас в такива моменти празнуват, радват се, отдават се на заслужена почивка. Но не и ние - обзема ни върховно безпокойство. Плажът е прекрасен, въздухът ухае на лимони, небето е ясно. Можем да четем, да се забавляваме, да играем. Но ние сме в плен на дълбока меланхолия...

  Причината е нашия ум, който по никакъв начин не харесва състоянията на спокойствие и релаксация. За няколко дни може би, но не и повече. И тогава отново нахлуват нови въпроси и грижи. Ще ни подтиква отново да правим равносметка, да се запитаме какъв е смисълът от нас, да се усъмним в нашите достойнства... Започваме да чувстваме, че нито едно постижение всъщност никога няма да бъде достатъчно, че носим изконната вина за това, че сме живи и не допринасяме с нищо, че другите около нас са далеч по-добри и способни, отколкото ние някога ще бъдем, че синьото небе е потискащо и страшно в своята невинност и че „да не правим нищо“ е най-трудното нещо, което някога сме се правили.

  Какъв е изходът? Да бъдем по-добри и състрадателни към себе си и да не спираме да си поставяме предизвикателства. Нашата работа съществува, за да ни предпази от непоносимо чувство на отчаяние и тревога. Трябва да не спираме да си поставяме нови и нови задачи и никога да не правим най-безразсъдния от всички възможни ходове - да се „оттеглим“ или да да се отдадем на много дълга почивка. 

  Посланието е от ново видео в образователния портал The Scholl of life. Вижте го:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 минути
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 32 минути
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата
  преди 3 часа
  Германия навлиза в едномесечна частична карантина
  Канцлерът Меркел обеща още финансова подкрепа за бизнеса, който ще бъде засегнат от новите мерки
  преди 3 часа