събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1892 прочитания

    Бош.ИО с първи стъпки в дуалното обучение в България

    Компанията се обединява с „Фесто България“, „Немечек България“ и „Лидл Дигитал“ в подкрепата си за дуалното образование
    20 октомври 2020, 12:27 a+ a- a

    С началото на тази учебна година Бош.ИО, позната преди като Бош Софтуер Иновейшънс, започва партньорство, заедно със Софийска Професионална Гимназия по Електроника „Джон Атанасов“. От началото на месец октомври 5 ученика от специалност „Приложен програмист“ ще продължат своето образование в дуална форма на обучение. Проектът е подкрепен от още четири компании в лицето на: „Роберт Бош“, „Фесто България“, „Немечек България“ и „Лидл Дигитал“. Компании, които често се конкурират за най-талантливите кадри на пазара на труда в България, решиха да протегнат заедно ръка на българското образование, включвайки се в този проект. Всеки партньор на училището ще приеме в своето семейство няколко от учениците от паралелката за период от две години като част от техния обучителен процес.

    За Бош.ИО като компания е важно да инвестира в подкрепата и развитието на младите и перспективните кадри, партнирайки си с различни училища, университети, академии, както и с водещите IT общности в страната. Компанията е част от глобалната група на Bosch, която е с над 403 000 служители по света и е сред лидерите в сферите на IoT (Internet of Things) и дигиталната трансформация. Бош.ИО създава решения и дигитални проекти, които се фокусират върху секторите на мобилността, енергетиката, строителството, управлението на сгради, промишлеността, потребителските стоки и селското стопанство. 

    Дуалната форма на обучение е една нова възможност за учениците да придобият практически умения, упражнявайки наученото в училище в реална работна среда. За период от две години учениците от специалност „Приложен програмист“ ще бъдат разпределени в петте компании, където сертифицирани ментори ще ги напътстват и запознават с необятния свят на IT технологиите. В 11-ти клас учениците ще прекарват по три дни седмично в своята гимназия, а през останалите два ще работят заедно с екипа, помагайки в създаването на иновативни IoT решения, задвижвани от AI. През следващата година ще прекарват по 3 дни в офиса на Бош.ИО и два дни в класните им стаи, подготвяйки се за своите държавни изпити в края на средното си образование. В края на всяка учебна година учениците ще преминават през задължителна практика в компанията, в която ще работят по самостоятелни проекти.

    В продължение на две години учениците ще работят по специално подготвена от компанията програма, която ще им помогне да направят своите първи стъпки в бъдещата си реализация като ИТ специалисти в България. Знанията и уменията, които ще придобият, ще бъдат продължение на учебната програма, която са изучавали в СПГЕ „Джон Атанасов“. Част от темите, с които ще се сблъскат учениците от дуалната форма на обучение в Бош.ИО, включват:
    • Теория на програмирането;
    • Алгоритми и структури от данни;
    • Програмиране в реални проекти на Java;
    • Тестване и валидиране на код;
    • Agile and Scrum методологии и добри практики, прилагани в компанията;
    • Разработване на „чист“ софтуер;
    • Управление на проекти;
    • Процеси и стандарти по време на разработването на софтуер;
    • Работа в екип и необходими умения.

    В края на техния обучителен процес, заедно с дипломата си за средно образование, този пилотен клас ученици ще получи специални дипломи за завършена дуална форма на обучение, наред с уроците, които са придобили от работата си в някои от водещите IT компании на българския пазар.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство